Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Δεν εγκρίνω την παρέα του γιου μου

Η Δ. μου έγραψε:
Ο γιος μου, μαθητής της Β' λυκείου, κάνει τελευταία παρέα με δυο αγόρια που δεν μας αρέσουν. Δεν θέλει ν' ακούσει κουβέντα  και θυμώνει όταν του μιλώ εναντίον τους. Όλες τις διακοπές έβγαινε συνεχώς μαζί τους και παραμέλησε το διάβασμά του. Πώς να του απαγορεύσουμε να τους βλέπει;

Δεν μπορείτε να του απαγορεύσετε να τους βλέπει. Κάθε τέτοια προσπάθεια θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα. Σίγουρα έχετε δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράσετε και να τεκμηριώσετε τις ανησυχίες σας για τους φίλους του σε μια ήρεμη συζήτηση. Επίσης, στην ηλικία που βρίσκεται πρέπει να έχει κάποιον έλεγχο για τις εξόδους του, μέσα σε όρια που έχουν συναποφασιστεί. Όταν βγαίνει όμως, δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε πού πηγαίνει ούτε με ποιούς.
Δεν αναφέρεις τους λόγους για τους οποίους αυτά τα παιδιά δεν σας αρέσουν. Είναι πιθανό οι ανησυχίες σου να οφείλονται στην επιθυμία σου να υπερπροστατεύσεις το γιο σου. Ακόμη όμως κι αν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι ανησυχίας, πρέπει να εμπιστευτείς το παιδί σου και τον τρόπο που το μεγαλώσατε. Η εφηβεία είναι μια περίοδος κρίσης για το παιδί και την οικογένεια, στην οποία δοκιμάζεται η ανατροφή που έχει λαβει και οι σχέσεις σας μαζί του.  

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατό να διατηρήσουμε το παιδί μέσα στο θερμοκήπιο της οικογένειας, προστατευμένο από εξωτερικές επιδράσεις. Από δω και πέρα θα έρχεται συνεχώς σε επαφή με νέα άτομα και είναι φυσικό κάποια από αυτά να έχουν αρνητική επιρροή. Το θέμα είναι να μπορεί μόνος του να αξιολογήσει και να επιλέξει. Δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς γι' αυτόν.

Στη διαδικασία αυτή είναι φυσικό να κάνει και λάθη. Επιτρέψτε του να τα κάνει και να διδαχτεί από αυτά. Τα "λάθη" της ηλικίας αυτής συνήθως διορθώνονται. Τα λίγα που δεν διορθώνονται μόνο οι αρχές που έχει λάβει, η ήρεμη οικογενειακή κατάσταση και η ουσιαστική συναισθηματική στήριξη που του δίνετε μπορούν να τον βοηθήσουν να τα αποφύγει.

Όσον αφορά το θέμα της μελέτης, είναι σίγουρο πως κανένας δεν μπορεί να κάνει ένα παιδί που δεν θέλει να μελετήσει. Τα παιδιά μελετούν ουσιαστικά μόνο αν έχουν εσωτερικά κίνητρα. Ποια μαθήματα του αρέσουν; Τι θέλει να κάνει στη ζωή του; Συζητήστε μαζί του τους στόχους του για το μέλλον και βοηθήστε τον στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.