Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σεξουαλική ζωή

Με απασχολεί ένα ζήτημα που δεν ξέρω αν πρέπει να το ρωτήσω σε σένα ή σε γιατρό.
 Είμαι 38 ετών, παντρεμένη 11 χρόνια και μητέρα δυο παιδιών 10 και 6 ετών. Με τον άντρα μου παντρευτήκαμε από έρωτα και είμαστε ακόμη καλά μαζί, παρ' όλο που δεν υπάρχει φυσικά ο ενθουσιασμός του πρώτου καιρού.
Το θέμα μου είναι πως δεν έχω καθόλου σεξουαλική διάθεση. Βρίσκω δικαιολογίες στον άντρα μου για να τον αποφύγω αλλά φοβάμαι μήπως βρει άλλη. Ακόμη κι όταν τελικά γίνει σεξ, εγώ δεν νιώθω καμιά ευχαρίστηση. Είναι οργανικό αυτό ή ψυχολογικό; Δεν έχω κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα και τον άντρα μου τον αγαπώ. Να κάνω εξετάσεις μήπως μου λείπει καμιά ορμόνη; Δεν θέλω να χαλάσω την οικογένειά μου.
Μ.

Το θέμα της σεξουαλικής διάθεσης μπορεί να έχει τόσο την ψυχολογική όσο και τη φυσιολογική του πλευρά. Η σεξουαλική λειτουργία του ανθρώπου είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης της ψυχολογικής και της φυσικής του κατάστασης και τα προβλήματα στο θέμα αυτό είναι συνήθως πολυπαραμετρικά. 

Μετά από αρκετά χρόνια συνύπαρξης, η άμβλυνση του σεξουαλικού ενθουσιασμού είναι φυσική, αναπληρώνεται όμως από την εμπιστοσύνη και την οικειότητα που έχει δημιουργηθεί σε μια καλή σχέση. Όσο κι αν δεν εντοπίζεις  ψυχολογικά προβλήματα, είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια θέματα προς διερεύνηση, τα οποία να έχουν ως συνέπεια τη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Μήπως κουράζεσαι πολύ με τις οικιακές υποχρεώσεις και με τα παιδιά; Αν εργάζεσαι η κόπωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μήπως κάτι στην οικογενειακή ζωή σου ή στη σχέση σου με τον εαυτό σου δεν σε ικανοποιεί;

Πώς ήταν στο παρελθόν η σεξουαλική σας σχέση; Πόσον καιρό παρουσιάζεις αυτήν την απροθυμία; Είχε συμβεί κάτι το ιδιαίτερο εκείνο το διάστημα; Είσαι ευχαριστημένη από τον τρόπο με τον οποίο ο άντρας σου εκφράζει το ενδιαφέρον του για σένα σε όλα τα επίπεδα;

Από ιατρικής πλευράς, ήδη από τα 35 αρχίζουν οι πρώτες διαταραχές στη σχέση οιστρογόνων και προγεστερόνης στις γυναίκες η οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας αν υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, το θέμα αυτό δεν είναι μόνο προσωπικό σου, αλλά είναι κοινό με το σύζυγό σου. Δεν χρειάζεται να βρίσκεις δικαιολογίες ούτε να προσποιείσαι. Αν η σχέση σας είναι ουσιαστική, μια σεξουαλική κάμψη παλεύεται και δεν αποτελεί λόγο να δημιουργήσει ο άντρας σου εξωσυζυγική σχέση. Προτείνουμε να το συζητήσεις ανοιχτά μαζί του και να αναζητήσετε τρόπους ανανέωσης της σεξουαλικής σας ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.