Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το αλάτι κάνει καλό ή κακό;

Ο άντρας μου έχει υψηλή πίεση και δεν πρέπει να τρώει αλάτι. Επειδή λένε πως το αλάτι είναι βλαβερό, τον τελευταίο καιρό το έχω κόψει από τη διατροφή όλων μας στην οικογένεια. Κάπου διάβασα όμως πως το φυσικό αλάτι είναι ωφέλιμο για την υγεία και φοβάμαι μήπως κάνω κακό. Εγώ έχω χαμηλή πίεση. Τα παιδιά διαμαρτύρονται ότι το φαγητό είναι άνοστο. Το αλάτι είναι τελικά καλό ή κακό για τον άνθρωπο; Να το χρησιμοποιούμε στο σπίτι;
Μ.

Το αλάτι υπάρχει σε επάρκεια στη φύση και στο φυτικό και στο ζωικό βασίλειο. Όλα τα τρόφιμα περιέχουν από τη φύση τους αλάτι. Η προσθήκη από μας αλατιού στις τροφές αφορά μόνο τον τομέα της γεύσης που διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η προσθήκη αλατιού είναι μία κοινωνική συνήθεια η οποία βοηθά και στην κατανάλωση περισσότερων ποτών, γι’ αυτό εξάλλου και το αλάτι χρησιμοποιείται κατά κόρον στα εστιατόρια. Εμένα προσωπικά, όπως και σε πολλούς άλλους, ποτέ δεν μου άρεσε να αλλοιώνω τη φυσική γεύση των τροφών με την προσθήκη αλατιού. Η στάση μου αυτή πέρασε με τα χρόνια και στην οικογένειά μου.

Το επιπλέον αλάτι δεν προσφέρει τίποτα στην υγεία μας παρά μόνο προβλήματα με κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί τη μεγάλη μάστιγα του καιρού μας και στα δυο φύλα.

Μη φοβάσαι που δεν τρώτε αλάτι, αυτό βοηθά τη μακροζωία. Όσο για τα παιδιά, αυτά γενικά αρέσκονται στις έντονες γεύσεις. Σ’ αυτό συμβάλλει και ο «εθισμός» τους στα έτοιμα σκευάσματα που συνηθίζονται σ’ αυτή την ηλικία (πατατάκια, γαριδάκια κ.ά.). Για να γίνουν πιο γευστικά τα φαγητά θα μπορούσαμε να μειώσουμε το αλάτι έναντι του πιπεριού ή άλλων φυσικών μπαχαρικών και καρυκευμάτων (λεμόνι, ρίγανη, κανέλλα, μοσχοκάρυδο κτλ.). Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μικρές ποσότητες αλατιού, προτιμήστε το φυσικό αλάτι θαλάσσης ή το αλάτι Ιμαλαϊων.

Πάντως οι  βασικές ουσίες προς αποφυγήν στις τροφές μας είναι οι τρεις άσπρες σκόνες: αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη.

Κώστας

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση αλλά θα ήθελα να κάνω τις εξής ερωτήσεις...Παρατήρησα σχετικά πρόσφατα ότι έχω μια μορφή ορθοστατικής υπότασης την οποία αισθάνομαι κυρίως όταν κάθομαι να διαβάσω(μιας και είμαι φοιτητής) και το κεφάλι μου το αισθάνομαι "βαρύ" την ώρα του διαβάσματος πράγμα που μου προκαλεί ένα είδος κούρασης...Την ίδια στιγμή λόγω αυτής της "ζάλης" ή εξουθένωσης ξαπλώνω στο κρεβάτι και όλα επανέρχονται σε φυσιολογικά πλαίσια...Οι γνωστοί μου, μου πρότειναν να αυξήσω την κατανάλωση σε αλάτι αν θέλω να απαλλαχθώ από την υπότασση...Επίσης να επισημάνω ότι πριν μάθω για την υπότασση μου έτρωγα τα διάφορα φαγητά σχεδόν ανάλατα τις περισσότερες φορές...

    Ακόμα εφόσον δεν είναι καλό το αλάτι του εμπορίου το οποίο χρησιμοποιώ τον τελευταίο καιρό αρκετά, από που μπορώ να προμηθευτώ το φυτικό αλάτι; Με αυτήν την ονομασία θα το ζητήσω για να το αγοράσω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντώ η Κατερίνα γιατί ο γιατρός τον τελευταίο καιρό απουσιάζει, αξιοποιώντας την προσωπική μου εμπειρία. Πρώτα-πρώτα η χαμηλή πίεση γενικά μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη νερού. Κατάφερα να φέρω την πίεση μου σε ένα κανονικό όριο αυξάνοντας το νερό που πίνω καθημερινά, ενώ πρώτα έπινα ελάχιστο.
    Προτείνω επίσης να βάλεις στη διατροφή σου λίγο αλάτι με τα φαγητά σου και να έχεις και ένα μπολάκι στο γραφείο σου να γλύφεις μερικούς κόκκους όταν νιώθεις το κεφάλι σου βαρύ.
    Το αλάτι ΔΕΝ πρέπει να είναι το κοινό των σούπερ μάρκετ. Ούτε το φυτικό αλάτι που βρίσκεις στα καταστήματα υγιεινών τροφών είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σου, γιατί έχει κυρίως ως στόχο τη βελτίωση της γεύσης των τροφών με τις φυτικές προσμίξεις του περιέχει.

    Χρειάζεσαι είτε αγνό θαλασσινό αλάτι που θα βρεις στα καταστήματα υγιεινών τροφών (πρόσεξε την ταμπέλα να μην αναφέρει προσμίξεις) είτε αλάτι Ιμαλαϊων. Το δεύτερο είναι λίγο δύσκολο να το βρεις στην Ελλάδα, αλλά είναι πιο ωφέλιμο γιατί περιέχει επιπλέον χρήσιμα άλατα. Ψάξε στο διαδίκτυο.Εγώ το προμηθεύομαι από Αμερική από το http://www.swansonvitamins.com/SWU403/ItemDetail
    Πρόσεξε γενικά τη διατροφή και τη φυσική σου κατάσταση.
    Επίσης, από ψυχολογική άποψη τα θέματα πίεσης του αίματος μπορεί να έχουν κάποια σχέση με τις πιέσεις της ζωής, οπότε δες τι σε πιέζει στη ζωή σου και αντιμετώπισέ το.
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.