Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η κόρη και ο μελλοντικός σύζυγος

Είμαι διαζευγμένη και έχω μια κόρη στη δευτέρα λυκείου. Εδώ και δυο χρόνια έχω μια σοβαρή σχέση και σκεφτόμαστε σε κανένα χρόνο να παντρευτούμε. Ο σύντροφός μου έχει καλή σχέση με την κόρη μου αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν μεγάλη επαφή. 'Ερχεται μερικές φορές να μας επισκεφτεί στο σπίτι ή πηγαίνουμε και οι τρεις για φαγητό. Με την προοπτική του γάμου, η συμβίωση και των τριών μας με ανησυχεί. Φοβάμαι μήπως διαταραχτεί η ζωή της κόρης μου στις τελευταίες τάξεις του λυκείου.
Τ.

Έκανες καλά που διατήρησες μια σχετική απόσταση μεταξύ της κόρης σου και του συντρόφου σου μέχρι η σχέση σας να σταθεροποιηθεί. Έτσι το παιδί δεν κατέβαλε προσπάθεια να προσαρμοστεί ούτε δέθηκε με ένα άτομο που πιθανώς θα ήταν περαστικό από τη ζωή της. Από την άλλη μεριά ελπίζω να φρόντισες να διεκδικήσεις το δικαίωμά σου να έχεις την προσωπική σου ζωή έξω από το σπίτι.

Στη φάση που βρίσκεστε τώρα, συζητώντας για γάμο, μπορείς να φροντίσεις η κόρη και ο σύντροφός σου να έχουν μεγαλύτερη επαφή. Είναι καλό να γίνει σταδιακά μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ τους πριν από τη συμβίωση. Έχουν κάποιο κοινό ενδιαφέρον ή δραστηριότητα; Καλό είναι να βρουν σημεία επαφής. Βέβαια η κόρη σου είναι σε μια ηλικία που ίσως να μην έχει το χρόνο και τη διάθεση για κάτι τέτοιο. Μην την πιέσεις και ακολουθήστε τους δικούς της ρυθμούς. Μπορεί να εξοικειωθεί με το σύντροφό σου και χωρίς να περνούν πολύ χρόνο μαζί. Σημασία έχει η ποιότητα του χρόνου και όχι η ποσότητα.

Με τη μελλοντική συμβίωση κάποια δεδομένα θα αλλάξουν. Όταν το παιδί προετοιμάζεται για τις πανελλήνιες είναι καλό να μη γίνονται ριζικές αλλαγές στη ζωή του. Σε ενάμισι χρόνο που θα είναι φοιτήτρια τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και θα είστε πολύ πιο ανεξάρτητες μεταξύ σας.

Το ιδανικό θα ήταν να παντρευτείτε όταν το παιδί τελειώσει το λύκειο. Αν το κάνετε νωρίτερα, φρόντισε να μείνετε όλοι στο ίδιο σπίτι που μένετε τώρα μέχρι να τελειώσει, για να μην αλλάξει σχολείο, γειτονιά και συνήθειες. Κάποια παιδιά είναι πιο δεκτικά στις αλλαγές, ενώ κάποια άλλα επηρεάζονται άσχημα στις κρίσιμες περιόδους της ζωής τους.

Το παιδί νιώθει πότε ο γονέας του είναι ευτυχής και ισορροπημένος και αισθάνεται ασφάλεια. Όσο η συνύπαρξη των τριών σας θα γίνεται στενότερη, ο σύντροφός σου θα πρέπει να φροντίσει να διατηρεί ουδέτερη στάση σε θέματα ορίων και άλλων θεμάτων "αιχμής" με την κόρη σου. Το παιδί μπορεί να δεχτεί επιλήξεις και όρια μόνο από άτομα που έχει σιγουρευτεί πως το αγαπούν και το φροντίζουν. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.