Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η γιαγιά κακομαθαίνει το παιδί

Είμαστε εργαζόμενο ζευγάρι και δεν έχουμε πολύ χρόνο. Η μητέρα μου που είναι ακόμη νέα μας βοηθά πολύ με την κόρη μας που είναι 4 ετών και πηγαίνει από μικρή σε παιδικό σταθμό. Τα Σαββατοκύριακα τα περνά στο σπίτι της γιαγιάς. Συνήθως την πηγαίνουμε Παρασκευή απόγευμα και την παίρνουμε Κυριακή βράδυ. Όταν την ξαναπαίρνουμε όμως έχει χάσει τη σειρά της και χρειάζονται 1-2 μέρες για να ξαναπροσαρμοστεί στον τρόπο που την έχουμε μάθει. Έχω συζητήσει πολλές φορές με τη μητέρα μου, αλλά εκείνη δεν την αντιμετωπίζει όπως εμείς και επιμένει να την κακομαθαίνει. Πχ. δεν τη βάζει να μαζεύει τα πράγματά της ούτε να κοιμάται νωρίς, της επιτρέπει να βλέπει συνεχώς τηλεόραση και να τρώει πολλά γλυκά και άλλες λιχουδιές. Πώς να το αντιμετωπίσω;
Λ.

Καταλαβαίνω πως η ανατροφή ενός τετράχρονου παιδιού μαζί με έντονες επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι πολύ κουραστική. Υποθέτω πως την αφήνετε να περνά τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι της γιαγιάς για να τη χαίρεται η γιαγιά και για να ξεκουράζεστε κι εσείς. Αυτό όμως αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα.

Η μητέρα σου, όσο κι αν συζήτησες μαζί της, δεν φαίνεται πρόθυμη να αναπροσαρμόσει τη συμπεριφορά της προς το παιδί και δεν μπορείς να την υποχρεώσεις να το κάνει. Όταν η μικρή περνά τόσο χρόνο με τη γιαγιά, και μάλιστα  τον ελεύθερό της χρόνο, είναι φυσικό να δέχεται μια επιρροή στις συνήθειές της σχεδόν τόσο έντονη όσο και από σας, τους γονείς της. Η γιαγιά έχει το δικαίωμα να έχει τις απόψεις της, αλλά το παιδί πρέπει να μεγαλώσει σύμφωνα με τις δικές σας απόψεις.

Βέβαια, οι παππούδες γενικά παραχαϊδεύουν τα εγγόνια και αυτό δεν είναι κακό όταν διατηρείται μέσα σε ορισμένα όρια. Πολλοί ενήλικες θυμόμαστε με τρυφερότητα τα χατήρια που μας έκαναν οι παππούδες σαν μια όμορφη συναισθηματική "περιουσία" από τα παιδικά μας χρόνια. Κάτι τέτοιο πρέπει όμως να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στη ζωή του παιδιού.

Από την άλλη μεριά, τα Σαββατοκύριακα δίνουν την ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί με το παιδί και να κάνετε δραστηριότητες μαζί του. Δεν είναι καλό να στερείστε αυτή την ευκαιρία.

Θα πρότεινα να περιοριστεί ο χρόνος που η μικρή περνά στο σπίτι της γιαγιάς. Μπορείτε να την αφήνετε εκεί κάποιες ώρες, αλλά μετά να την ξαναπαίρνετε. Αν θέλετε να βγείτε κάποιο βράδυ, μπορείτε να την πάτε το απόγευμα και να την ξαναπάρετε το επόμενο πρωί. Μια λύση είναι να κάνει και η γιαγιά κάποιες διανυκτερεύσεις στο σπίτι σας, προκειμένου να βγαίνετε χωρίς το παιδί να χάνει τη σειρά του. Μπορείτε εξάλλου να κάνετε κάποιες δραστηριότητες ή εξόδους και οι τρεις μαζί, έτσι ώστε γιαγιά και εγγονή να χαίρονται την επαφή τους μέσα στα όρια που τηρούν οι γονείς.

Λες πως η μητέρα σου είναι ακόμη νέα. Δεν είναι καλό ούτε γι' αυτή να περνά όλα της τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι με την εγγονή, αλλά πρέπει να έχει και τα δικά της ενδιαφέροντα. Έτσι θα είναι πιο ισορροπημένη και θα αποτελεί καλύτερη επιρροή για το παιδί.  

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.