Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Δημοκρατική ανατροφή

Η κόρη μου είναι 20 ετών, φοιτήτρια. Την έχουμε αναθρέψει με δημοκρατικό τρόπο και ως τώρα δεν είχαμε παράπονα από τη συμπεριφορά της. Τελευταία έχει συνδεθεί με ένα αγόρι που δεν μας αρέσει, τον φέρνει συνέχεια στο σπίτι και κλείνονται στο δωμάτιό της. Κάποιες φορές έχει διανυκτερεύσει κιόλας. Για το λόγο αυτό γίνονται καβγάδες μεταξύ μας. Φοβάμαι μήπως πληγωθεί. Πώς να την απομακρύνω από αυτό το παιδί;
Π.

Δεν μπορείς να την απομακρύνεις, τέτοια προσπάθεια θα φέρει μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορείς βέβαια να εκφράσεις τη γνώμη σου και τις ανησυχίες σου για τον συγκεκριμένο νεαρό σε μια ήρεμη συζήτηση. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να επιβάλετε περιορισμούς σχετικά με την παρουσία του στο σπίτι σας. Για να δέχεται κάποιον στο σπίτι πρέπει να έχει την έγκρισή σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν της απαγορεύσετε να τον δέχεται στο σπίτι δεν θα τον βλέπει αλλού και θα διαλυθεί η σχέση.

Στην ηλικία της πλέον δεν μπορείτε να της επιβάλλετε το τι θα κάνει αλλά λειτουργεί η ανατροφή που της έχετε δώσει και το προσωπικό σας παράδειγμα. Αφήστε την να έχει τη σχέση της κι αν αυτό της βγει σε κακό θα διδαχτεί από το λάθος της. Ποιος από μας τους μεγαλύτερους δεν έχει κάνει σ’ αυτήν την ηλικία «κακές» παρέες που δεν άρεσαν στους γονείς; Δεν πάθαμε κάτι ανεπανόρθωτο.

Σε περίπτωση που πληγωθεί από τη σχέση αυτή, μην της πείτε «εγώ σου το είχα πει». Θα θυμάται πως της το είχατε πει! Από δω και πέρα θα κάνει η ίδια τις επιλογές της και θα φέρει την ευθύνη τους.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.