Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σε ποιο σχολείο να τον γράψω;

Ο γιος μου πηγαίνει στην έκτη δημοτικού και είναι καλός και σταθερός μαθητής. Προκειμένου για την εγγραφή του στο γυμνάσιο, ο δάσκαλός του με συμβούλεψε να προτιμήσω ένα άλλο γυμνάσιο και όχι αυτό στο οποίο θα πάει η παρέα του,γιατί δεν ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό και μπορεί να τον πάνε πίσω. Το πρότεινα στο γιο μου και του εξήγησα πως δεν θα χάσει τους φίλους του αφού μένουν στην ίδια γειτονιά, αλλά δεν θέλει να ακούσει κουβέντα. Να επιμείνω;
Α.

Αφού το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί την παρέα του, να μην επιμείνεις. Δεν είναι καλό να δει το γυμνάσιο με αρνητικό μάτι και μάλιστα υποσυνείδητα να θεωρήσει τον αποχωρισμό από την παρέα του ως την "τιμωρία" του επειδή είναι καλός μαθητής. Μπορεί έτσι να πέσει η απόδοσή του.
Θα άξιζε να επιμείνεις περισσότερο αν επρόκειτο για κάποιο ειδικό σχολείο σύμφωνο με τα ενδιαφέροντά του (πχ. μουσικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό), οπότε θα είχες συγκεκριμένα επιχειρήματα για το περιεχόμενό του, ή αν επρόκειτο για ιδιωτικό σχολείο που το προτιμούσες για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση όμως δεν θα έπρεπε να τον πιέσεις.
Όσο για τις κακές σχολικές επιρροές, να είσαι σίγουρη πως σε οποιοδήποτε σχολείο και περιβάλλον θα έχει και καλές και κακές επιρροές. Έγκειται στην ανατροφή που του έχεις δώσει και στην προσωπικότητα που έχει ήδη διαμορφώσει το πώς θα επιλέξει τις επιρροές του. Είναι αδύνατο να διατηρήσουμε ένα παιδί σε ιδανικό περιβάλλον. Έχει αρχίσει από τώρα να εκτίθεται στα πάντα και αυτό θα γίνεται όλο και πιο έντονο όσο μεγαλώνει. Προτείνω να προκαλέσεις μια συζήτηση στην οποία να του εξηγήσεις πως άλλο η φιλία και η παρέα και άλλο οι σχολικές επιδόσεις.
Όλα τα γυμνάσια δίνουν στο παιδί ευκαιρίες να εξελίξει τις δυνατότητές του και σε όλα υπάρχουν τυχαίοι παράγοντες που αφορούν καθηγητές και συμμαθητές. Ακόμη και σε ένα σχολείο με πολύ καλή φήμη, μπορεί το παιδί να έχει έναν καθηγητή με τον οποίο δεν θα τα πηγαίνει καλά, οπότε μπορεί να μην αποδώσει στο μάθημα αυτό, και το αντίστροφο.
Κατερίνα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.