Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Φαινόμενα της εφηβείας

Η κόρη μου πηγαίνει στην πρώτη λυκείου. Στο γυμνάσιο ήταν αρκετά καλή μαθήτρια αλλά τώρα στο λύκειο οι βαθμοί της του πρώτου τετραμήνου ήταν χαμηλοί. Φυσικό αυτό, αφού αδιαφορεί για το σχολείο. Πιστεύω πως αυτό έχει σχέση με το φλερτ που έχει δημιουργήσει με έναν συμμαθητή της που δεν εγκρίνουμε. Επίσης, ασχολείται υπερβολικά με την εμφάνισή της.  Ανησυχούμε πολύ. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Κ.

Στην εφηβεία το παιδί περνά διάφορες φάσεις και μερικές από αυτές προκαλούν ανησυχία στους γονείς. Κατά κανόνα όμως σε ένα ψυχικά υγιές παιδί που μεγαλώνει μέσα σε μια ισορροπημένη οικογένεια και με το σωστό χειρισμό από μέρους των γονέων τέτοιες φάσεις είναι περαστικές και δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας. Στα 7-8 χρόνια της εφηβείας, υπάρχει για κάθε παιδί ένα διάστημα 1-2 χρόνων όπου η κατάσταση φτάνει στην "αιχμή" της.  Εκεί το παιδί μπορεί να έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Η πτώση της σχολικής επίδοσης είναι ένα από τα πιθανά φαινόμενα.

Πώς είναι το παιδί ως προσωπικότητα; Υπάρχει κάποιο ψυχολογικό της θέμα ή κάποια κατάσταση στην οικογένεια που μπορεί να την έχουν επηρεάσει; Πώς είναι η σχέση σας μαζί της; Μήπως με τη στάση της επιδιώκει υποσυνείδητα να εκφράσει μια αντίθεση απέναντί σας;

Η μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο είναι δύσκολη για μερικά παιδιά, ειδικά για αυτά που εχουν συνηθίσει να τα βγάζουν πέρα με λίγο διάβασμα. Επιπλέον στην πρώτη λυκείου το παιδί δεν έχει συνήθως βάλει ακόμη σοβαρούς στόχους για το μέλλον ώστε να έχει εσωτερικά κίνητρα για μελέτη. Συζητήστε με την κόρη σας τα σχέδιά της για το μέλλον και τον επαγγελματικό της προσανατολισμό. Είναι πολύ πιθανό αν βάλει στόχους να αρχίσει να αντιμετωπίζει το σχολείο με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Η δημιουργία μαθητικών φλερτ στην ηλικία αυτή είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό; Πολλές φορές η αντίθεση των γονέων και οι πιθανές αυστηρές απαγορεύσεις φέρνουν το αντιθετο αποτέλεσμα. Προτείνω να συζητήσετε μαζί της τονίζοντάς της πως μπορεί να έχει την προσωπική της ζωή αρκεί να μην παρεκκλίνει από τους στόχους της. Αν θεωρείτε το συγκεκριμένο αγόρι κακή επιρροή, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο από το να της το πείτε και να τεκμηριώσετε τη γνώμη σας. Η ψυχική της ισορροπία και η ανατροφή που της έχετε δώσει θα την κάνουν κάποια στιγμή να το καταλάβει μόνη της. Έτσι κι αλλιώς έχει αρχίσει ήδη να εκτίθεται σε όλων των ειδών τις επιρροές και δεν υπάρχει τρόπος να την κρατήσετε προστατευμένη από το περιβάλλον.

Η υπεραπασχόληση με την εμφάνιση είναι μια φάση που την περνούν πολλά παιδιά, ειδικά κορίτσια, επηρεασμένα από την υπερεκτίμηση της εξωτερικής εμφάνισης που επικρατεί στην κοινωνία. Μια ακραία στάση της οικογένειας όσον αφορά το θέμα της εμφάνισης είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει ένα παιδί πχ. αν στην οικογένεια υπάρχει κάποιος που υπεραπασχολείται με την εμφάνιση ή που απορρίπτει τελείως αυτόν τον τομέα. Και πάλι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο από το να της πείτε τη γνώμη σας. Πώς είναι η αυτοεκτίμησή της; Στην εφηβεία η αυτοεκτίμηση συνδέεται  στενά με την εμφάνιση.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να φτιάξετε τη σχέση σας με την κόρη σας και να της εκφράζετε με όλους τους τρόπους την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας προς το άτομό της. Αφήστε την να διδαχτεί από τα λάθη της πχ.από τους χαμηλούς της βαθμούς ή από μια πιθανή κακή συμπεριφορά του φίλου της. Και προ πάντων μην της πείτε "εγώ σου το είχα πει".

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.