Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σχέσεις μέσω ίντερνετ

Είμαι 24 χρονών. Δεν έχω παρέες (και γι'αυτό ίσως φταίω εγώ...) αλλά νιώθω ότι κάνεις δεν μπορεί να με καταλάβει... Αυτός είναι και ο λόγος που έχω κολλήσει με το ιντερνετ εδώ και πολύ καιρό. Δένομαι εύκολα με τους άλλους και ξέρω ότι είναι λάθος...αλλά είναι πάνω από μένα. Πριν λίγο καιρό γνώρισα έναν άντρα σε ενα τσατ. Είναι πολύ γοητευτικός, πολύ μορφωμένος, πολύ έξυπνος. Σκεφτόμουν ότι ένας τέτοιος άντρας δεν θα μπορούσε να με προσέξει ποτέ βλεποντάς με σαν σχέση. Περιέγραψε μια φωτογραφία μου ακριβώς έτσι όπως ένιωθα. Εχουμε μιλήσει ελάχιστα αλλά είναι σαν να τον ξέρω και να με ξέρει χρόνια... Μπορεί απλά όλα να είναι στην φαντασία μου αλλά δεν σκέφτομαι τίποτ'άλλο. Μου ζήτησε να μην συναντηθούμε μέχρι το καλοκαίρι για έναν σοβαρό λόγο που έχει. Δεν περιμένω να με αγαπήσει! Απλά θέλω να τον κοιτάξω στα μάτια... να δω ότι όσα πιστεύω μέσα μου δεν είναι ψέματα...δεν τον λυπάμαι για την καταστασή του...θεωρώ πιο λυπητερή τη δική μου κατάσταση...λυπάμαι τον εαυτό μου, που νιώθω τόσο μόνη, που είμαι τόσο μελαγχολική πάντα...όπως με περιέγραψε κι εκείνος απο την πρώτη στιγμή...Κ εκείνος νιώθει μόνος...το νιώθω από τον τρόπο που μιλάει...προσπαθεί να μην με πληγώσει...Ισως όμως αν συναντηθούμε να χαμογελάσουμε έστω και για λίγο και οι δύο. Να νιώσουμε λίγο καλά έστω κ σαν φιλαράκια...Δεν τον λυπάμαι...τον χρειάζομαι κοντά μου... Ποιά είναι η άποψή σας?
Δ.

Είναι άδικο για τον εαυτό σου να έχεις τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση. Φαίνεσαι ένα πολύ ευαίσθητο και μοναχικό κορίτσι και ο κόσμος μοιάζει να σε φοβίζει. Υπήρξε κάποια κατάσταση στο παρελθόν σου που σε έκανε να υιοθετήσεις αυτή τη στάση; Πώς είναι η ζωή σου; Σπουδάζεις, εργάζεσαι; Σε ενδιαφέρει αυτό που κάνεις; Πολλές κοινωνικές γνωριμίες γίνονται μέσα από τέτοιους χώρους. Με ποιους ζεις; Έχεις καλές σχέσεις μαζί τους;
Η ζωή του ανθρώπου στηρίζεται σε πέντε "κολώνες":
1. πατρική οικογένεια
2. δική μας οικογένεια ή σχέση
3. σπουδές ή δουλειά
4. κοινωνική ζωή, φίλοι
5. ενδιαφέροντα
Αν τα άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν, είναι φυσικό κάποιος να επικεντρώνεται σε ένα από αυτά, να το υπερεκτιμά και η ζωή του να καταρρέει όταν αυτό δεν πηγαίνει καλά. Χρειάζεται σίγουρα να επανεκτιμήσεις τα υπόλοιπα τέσσερα στοιχεία της ζωής σου και να δεις πώς μπορείς να τα ενισχύσεις. Το "κόλλημα" με το ίντερνετ έχει σκοπό να υποκαταστήσει όλα αυτά που σου λείπουν και μάλιστα με ανώδυνο τρόπο, χωρίς να εκτίθεσαι άμεσα στις πιέσεις το έξω κόσμου.

Ο άντρας που γνώρισες καταλαβαίνω πως έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για σένα. Το ότι δεν περίμενες να σε προσέξει και δεν περιμένεις να σε αγαπήσει ένας ενδιαφέρων άντρας είναι άλλο ένα σημάδι της χαμηλής σου αυτοεκτίμησης. Κι αν δεν εκτιμάς εσύ τον εαυτό σου, είναι πολύ δύσκολο να σε εκτιμούν οι άλλοι.

Όσο κι αν σε απογοητεύει αυτό, θέλω στη γνωριμία αυτή να βάλω ένα ερωτηματικό. Υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να είναι όπως φαίνονται, υπάρχει όμως και πιθανότητα το άτομο αυτό να θέλει απλώς να παίξει ένα ρόλο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στις διαδικτυακές γνωριμίες. Το γεγονός πως δεν θέλει να σε γνωρίσει πριν από το καλοκαίρι με προβληματίζει. Ίσως να είναι δεσμευμένος ή πολύ διαφορετικός από αυτό που σου παρουσιάζει. Δεν μπορώ να φανταστώ τι είδους πρόβλημα τον εμποδίζει να πιεί έναν καφέ μαζί σου. Και αν όντως υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα, δεν χρειάζεται να τον λυπάσαι. Όλοι μας έχουμε προβλήματα και αγωνιζόμαστε να τα λύσουμε. Αυτό που με πειράζει είναι πως θεωρείς τη δική σου κατάσταση άξια λύπησης.

Θα σε συμβούλευα να διατηρήσεις αυτή την επαφή αφού είναι τόσο σημαντική για σένα και αρχικά να επιδιώξεις να μιλήσετε περισσότερο.  Αν αυτή η πιο στενή επικοινωνία πάει καλά, μπορείς να του προτείνεις να τον γνωρίσεις κι από κοντά, για να καταλάβεις πραγματικά περί τίνος πρόκειται. Αφού βέβαια εκείνος δεν είναι διαθέσιμος, δεν μπορείς να τον πιέσεις. Μην επενδύσεις όμως! Τα στοιχεία που έχεις γι' αυτόν είναι πολύ λίγα.

Μέχρι να συναντηθείτε είναι καλό να μην κάνεις όνειρα, αφού είσαι τόσο ευαίσθητη και πληγώνεσαι εύκολα. Μπορεί όταν γνωριστείτε η σχέση αυτή να εξελιχθεί σε ωραία φιλία ή ακόμη και σχέση, αλλά μπορεί να αποδειχτεί πως η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Δεν αποκλείω και την περίπτωση κάποια στιγμή να εξαφανιστεί από το ίντερνετ ή να μην επιδιώξει να συναντηθείτε ποτέ. Είναι καλό να είσαι προετοιμασμένη για όλα.

Εύχομαι η ιστορία αυτή, όπως κι αν εξελιχτεί, να σταθεί αφορμή για να προβληματιστείς περισσότερο για τον τρόπο της ζωής σου και να αναπτυχτείς ψυχολογικά. Μπορείς να ζεις μια πιο κανονική ζωή και να έχεις και τις διαδικτυακές σου επαφές; Αυτός θα ήταν ένας πολύ καλός στόχος για σένα.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.