Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ξηροδερμία

Είμαι 32 ετών και έχω πρόβλημα στο δέρμα μου. Ξεφλουδίζω πολύ στα μάγουλα και λαιμό, ιδιαίτερα μετά το ξύρισμα. Έχω το ίδιο στο κεφάλι σαν πιτυρίδα και μερικές φορές στις μασχάλες και μέσα από τους αγκώνες. Είχα πάει κάποτε σε δερματολόγο, είπε ξηροδερμία και έδωσε μια αλοιφή που δεν θυμάμαι, αλλά τίποτα. Έχετε καμιά ιδέα;
Γ.

Για το ρόλο του δέρματος στον ανθρώπινο οργανισμό έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις σχετικές με την ακμή και την κνίδωση. Το δέρμα μας είναι το όριο ανάμεσα στον ψυχοσωματικό μας οργανισμό και στον εξωτερικό κόσμο και δέχεται έντονες επιδράσεις και από τους δυο κόσμους. Υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το όριο αυτό (ψυχικοί, σωματικοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί κ.ά.). Ο καθένας μας, αν μάθει να αφουγκράζεται το σώμα του και να επικοινωνεί με τον ψυχοσωματικό του κόσμο, μπορεί να εντοπίσει παράγοντες που τον ενοχλούν και να μεθοδεύσει πρακτικούς τρόπους σύμφωνους με την ιδιοσυγκρασία του για να τους αντιμετωπίσει.

Η επιμέρους αντιμετώπιση των δερματολογικών προβλημάτων είναι αναγκαστικά συμπτωματική και συχνά χορηγούνται σκευάσματα με βάση την κορτιζόνη, τα οποία στην περίπτωσή σου θα ήταν υπερβολή.

Μπορεί να σε βοηθήσει μια καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού με τη λήψη περισσότερων υγρών όπως και τοπική ενυδάτωση στις πάσχουσες περιοχές με φυσικά υποαλλεργικά προϊόντα (σαμπουάν, κρέμες προσώπου και σώματος). Καλό είναι να αποφεύγονται παράγοντες που αφυδατώνουν τον οργανισμό (καφές, αλκοόλ, περιβάλλον όπου υπάρχει χρήση κλιματισμού). Καλό είναι να αποφεύγεις το καθημερινό ξύρισμα και ενδεχομένως να χρησιμοποιείς ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ρυθμισμένη έτσι ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Προσοχή στη χρήση άφτερ σέιβ που περιέχουν αρώματα και αλκοόλ και αφυδατώνουν. Είναι προτιμότερο να λούζεσαι συχνά για να υπάρχει μηχανική απομάκρυνση των φολίδων, χρησιμοποιώντας βέβαια φιλικά προϊόντα. Να κάνεις συχνά ντους με νερό σε θερμοκρασία σώματος και να αφήνεσαι να στεγνώσεις χωρίς έντονο σκούπισμα.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.