Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δύσκολος γάμος

Είμαι 43 ετών, μητέρα τριών μεγάλων παιδιών. Έχασα τον πατέρα μου μικρή, γνώρισα τον άντρα μου στα 15 και τον παντρεύτηκα στα 18. Στα χρόνια του γάμου μου έχω περάσει δύσκολα, με προβλήματα επιβίωσης μαζί με το μεγάλωμα των παιδιών. Υπάρχουν και τώρα οικονομικές δυσκολίες. Με τον σύζυγό μου δεν έχω ούτε καλή σεξουαλική ζωή ούτε ψυχική επαφή. Πάντα προσπαθούσα εγώ για όλα και δεν με έκανε ποτέ να αισθάνομαι ασφαλής. Τώρα νιώθω πως δεν θέλω να κοιμάμαι πια μαζί του, δεν θέλω σεξ μαζί του. Θέλω επιτέλους να ζήσω το ενδιαφέρον και την τρυφερότητα κάποιου αξιόλογου ανθρώπου δίπλα μου, που να με νιώθει. Αισθάνομαι τεράστια ψυχική κούραση. Εδώ και 2-3 χρόνια συμμετέχω σε τσατ, αλλά ούτε αυτό με ανακουφίζει. Θέλω να νιώσω τη ζωή και δεν με ευχαριστεί τίποτα από αυτά που ζω. Κάποιοι θα μπορούσαν να με πουν αχάριστη, αλλά έτσι αισθάνομαι.
Α.

Ποιός θα σε πει αχάριστη και σε ποιον θα δώσεις το δικαίωμα να σε κρίνει; Είσαι ελεύθερη να έχεις όποια συναισθήματα θέλεις και μη βάζεις στον εαυτό σου λογοκρισία.

Έχεις μπει πολύ μικρή στις ευθύνες μιας δύσκολης οικογένειας και είναι φυσικό να σου έχουν λείψει κάποιες ευχάριστες εμπειρίες της εφηβικής και νεανικής ηλικίας. Επιπλέον, ο θάνατος του πατέρα σου τόσο νωρίς σίγουρα σου άφησε άσχημα συναισθήματα απώλειας και ανασφάλειας. Ίσως γι' αυτό και να δεσμεύτηκες τόσο μικρή. Στην τόσο νεαρή αυτή ηλικία που δεσμεύτηκες, θα ήταν εξαιρετική τύχη να είχες επιλέξει έναν άντρα κατάλληλο για σένα. Καταλαβαίνω πως συνειδητοποιείς κάποια πράγματα τώρα που ωρίμασες, τα παιδιά μεγάλωσαν και τα προβλήματα της επιβίωσης έχουν μπει σε μια σειρά. Είναι καιρός λοιπόν και το δικαιούσαι να προσέξεις πλέον τον εαυτό σου.

Με τον άντρα σου βλέπω πως η σχέση σου όχι απλώς είναι πλέον τυπική αλλα έχεις και αρνητικά συναισθήματα γι' αυτόν. Είναι πολύ δύσκολο να ζεις με έναν άνθρωπο που αντιπαθείς, έτσι όπως φαίνεται από την περιγραφή σου. Δεν αφήνεις κανένα περιθώριο για να υποθέσω πως υπάρχει κάποια ελπίδα να ξαναφτιάξεις τη σχέση σου μαζί του.

Η υπόλοιπη ζωή σου πώς είναι; Με τα παιδιά σου έχεις καλή σχέση; Εργάζεσαι; Έχεις φίλες; Έχεις κάποιο ενδιαφέρον; Αυτά είναι στοιχεία που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να επιβιώσεις στην κατάσταση που περνάς. Βασικό θέμα καταλαβαίνω πως αποτελεί το  ότι δεν έχεις ζήσει την πραγματική αγάπη και όσο περνούν τα χρόνια η ανάγκη αυτή γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Έχεις σκεφτεί το διαζύγιο; Καταλαβαίνω πως τα οικονομικά σου είναι περιορισμένα και μην έχοντας ζήσει ποτέ μόνη σου κάτι τέτοιο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Πάντως τα παιδιά σου έχουν πλέον μεγαλώσει και αν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνη σου, μην το σκέφτεσαι.  Το κοινωνικό μέρος δεν πρέπει να σε απασχολεί. Καταλαβαίνω πως δεν σε έχει βοηθήσει κανένας όλα αυτά τα χρόνια, άρα και δεν έχει δικαίωμα κανένας και να σε κρίνει και αν το κάνει αδιαφόρησε.

Αν αποκλείεις το διαζύγιο, σημαίνει πως θα ζήσεις συμβατικά με έναν άντρα που δεν τον θέλεις, μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Θα σε συμβούλευα, αν υπάρξει κάποιος που θα σε συγκινήσει, να δημιουργήσεις εξωσυζυγική σχέση. Όπως βλέπεις, δεν ασχολούμαι με το "ηθικό" μέρος του θέματος. Το να μένεις σε ένα γάμο συμβατικά είναι η μεγαλύτερη "ανηθικότητα" απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό, οπότε η ηθική έχει ήδη καταλυθεί. Αν μπορέσεις να έχεις προσωπική ζωή έξω από το σπίτι και να την ισορροπήσεις με τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις, αυτό θα μπορούσε να σου δώσει κάτι από αυτά που σου λείπουν. Σε τέτοια περίπτωση όμως χρειάζεται προσοχή. Είσαι άπειρη στις σχέσεις και είναι πιθανό να επενδύσεις αμέσως και πολύ. Αν κάνεις κάτι με κάποιον άλλον, αντιμετώπισέ το αρχικά σαν μια ευχάριστη σχέση με ημερομηνία λήξης, που θα σου δώσει μερικές εμπειρίες ζωής. Αν είναι κάτι πιο σημαντικό, αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Σε κάθε περίπτωση, δώσε αξία στον εαυτό σου. Βρες φίλους, ενδιαφέροντα, μάθε καινούργια πράγματα που σ' ενδιαφέρουν, βρες δουλειά να δεν έχεις, φρόντιζε να βγαίνεις λίγο με κάποια φίλη. Τα τσατ μπορούν να σου καλύψουν ευχάριστα λίγο χρόνο, αλλά δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση τη  λύση. Όσο για την προσωπική σου ζωή, σκέψου καλά αν θα μείνεις σ' αυτό το γάμο κάνοντας όμως πράγματα για σένα ή αν θα φύγεις. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως έχεις κι εσύ δικαίωμα στη ζωή και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου να το διεκδικήσεις τώρα που είσαι ακόμη νέα.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.