Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Το παιδί θαυμάζει τη νέα σύζυγο

Φαίνεται πως οι αναρτήσεις οι σχετικές με τα παιδιά και τους πρώην συζύγους κάνουν κι άλλες φίλες να εκφράσουν τα δικά τους σχετικά θέματα.

Είμαι διαζευγμένη εδώ και 7 χρόνια και έχω μια κόρη 12 ετών. Είχε πάντα καλή σχέση με τον πατέρα της και εκείνος την προσέχει πολύ και την παίρνει στο σπίτι του τακτικά. Πρόσφατα έχει ξαναπαντρευτεί και η κόρη μου είναι ενθουσιασμένη με τη νέα του σύζυγο. Τη βρίσκει όμορφη, έξυπνη και θαυμάζει το γούστο της και τα ενδιαφέροντά της. Έχουν και κοινό ενδιαφέρον τη ζωγραφική και η κόρη μου ανυπομονεί να πηγαίνει για να ζωγραφίζουν. Συνέχεια μιλά γι’ αυτήν με τα καλύτερα λόγια και μια φορά που μαλώσαμε τη σύγκρινε μαζί μου. Εγώ ανησυχώ. Τι σκοπούς έχει αυτή η γυναίκα; Τη στρέφει εναντίον μου; Γιατί με μένα η κόρη μου τελευταία είναι όλο γκρίνια;
Τ.

Αν χαλαρώσεις και σκεφτείς ψύχραιμα και λογικά το θέμα, θα δεις πως οι φόβοι σου είναι αβάσιμοι. Τι συμφέρον θα είχε η νέα σύζυγος να στρέψει το παιδί εναντίον σου; Τι είδους αντιζηλία θα μπορούσε να υπάρχει μεταξύ σας μετά από τόσο χρόνια που έχεις χωρίσει με τον πρώην σύζυγο; Κανονικά θα έπρεπε να είσαι ευχαριστημένη που η παρουσία της φαίνεται να έχει συσφίξει τη σχέση πατέρα-κόρης και το παιδί περνάει καλά μαζί τους. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις οι μητέρες παραπονούνται για το αντίθετο, ότι δηλαδή ο νέος γάμος άλλαξε την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το πιθανότερο είναι η νέα σύζυγος να ξεκίνησε με θετική διάθεση θέλοντας να δημιουργήσει μια όμορφη ατμόσφαιρα στο σπίτι της και να ευχαριστήσει το σύζυγό της. Στην πορεία, είναι φυσικό να συμπάθησε την κόρη σου και να ασχολείται μαζί της με χαρά. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ποιος τα αγαπά πραγματικά, ανεξάρτητα από το πώς τους φέρεται, και αφού η κόρη σου νιώθει ωραία σημαίνει πως έτσι έχουν τα πράγματα. Τι καλύτερο λοιπόν για σένα η κόρη σου να έχει μια ακόμη θετική επιρροή στη ζωή της και να περνά όμορφα κάποια Σαββατοκύριακα αφήνοντάς σου κι εσένα το χρόνο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου;

Η κόρη σου μπαίνει στην εφηβεία. Είναι φυσικό να γκρινιάζει και να σου φέρνει αντιρρήσεις, αυτό αποτελεί κανόνα και είναι άδικο να το συσχετίζεις με τη νέα σύζυγο. Μην ξεχνάς εξάλλου πως το παιδί ζει μόνιμα μαζί σου και αντιμετωπίζετε όλα τα πρακτικά προβλήματα που είναι φυσικό κάποιες φορές να οδηγούν σε τσακωμούς (διάβασμα, ντύσιμο, καθαριότητα, επιβολή περιορισμών κ.ά.). Αντίθετα, με την οικογένεια του πατέρα της περνά ελεύθερο χρόνο και κάνει δραστηριότητες ξεκούρασης και αναψυχής, όπου είναι φυσικό να είναι χαλαρή και καλοδιάθετη. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο παραπονούνται πολλές χωρισμένες μητέρες: Το παιδί περνά όλα τα δύσκολα μαζί τους και τις διακοπές με τον πατέρα του, οπότε και η συμπεριφορά του είναι ανάλογη και κάποιες φορές άδικη για τη μητέρα. Τα παιδιά στις μικρές ηλικίες δείχνουν πως επιδιώκουν απλώς να περνούν καλά και να τους κάνουν τα χατίρια, στο βάθος όμως ξέρουν πολύ καλά ποιος τα αγαπά πραγματικά και τι τους προσφέρει η κάθε σχέση.

Ας έρθουμε τώρα σε σένα. Από τα γραφόμενά σου διακρίνω μια πικρία και μια διάθεση σύγκρισης με τη νέα σύζυγο. Αυτό μπορεί να είναι καθαρά δικό σου θέμα. Πώς βλέπεις μετά από τόσα χρόνια το γάμο σου; Υπάρχουν ακόμη αρνητικά συναισθήματα; Έχεις με τον πρώην σύζυγο σχέση συνεργασίας για το παιδί; Έχεις γνωρίσει προσωπικά τη νέα του σύζυγο; Είναι καλό να δημιουργήσεις σχέση συνεργασίας και με τους δυο. Η δική σου ζωή πώς είναι; Όσο πιο ήρεμη και ισορροπημένη είσαι εσύ η ίδια και όσο πιο θετικά βλέπεις την οικογένεια του πατέρα της, τόσο το καλύτερο για την ψυχική υγεία και εξέλιξη της κόρης σου.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.