Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Συνήθισα μόνη

Είμαι 58 ετών, καθηγήτρια. Ζω από μικρή ανεξάρτητη και δεν έχω παντρευτεί ούτε συμβιώσει ποτέ με άντρα.  Οι γονείς μου έχουν πεθάνει νέοι και έχω μια παντρεμένη αδελφή στην επαρχία καταγωγής μου. Ασχολούμαι αρκετά με τα ανήψια μου που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικώ. Η ζωή μου είναι ήρεμη και καλά οργανωμένη. Έχω τη δουλειά μου, κάποιες φίλες και ενδιαφέροντα. Το θέμα άντρες δεν με ενδιαφέρει πλέον. Μικρότερη είχα κάποιες σχέσεις και αποζητούσα έναν σύντροφο, αφού όμως δεν προέκυψε συνήθισα μόνη μου και δεν με πειράζει. Μια φίλη μου μου γνώρισε κάποιον που έδειξε πως του άρεσα. Μου είναι συμπαθής, αλλά διστάζω να αρχίσω να βγαίνω μαζί του και να αναστατώσω τον τρόπο της ζωής μου. Μου φαίνεται και κάπως αστείο τώρα να ξαναμπώ σε σχέσεις στην ηλικία μου. Ποια είναι η γνώμη σας;
Γ.

Φαίνεται πως έχεις συνηθίσει σε έναν τρόπο ζωής με τον οποίο αισθάνεσαι καλά. Όμως ο στόχος μας είναι πάντα να επιδιώκουμε για τη ζωή μας κάτι ακόμη καλύτερο. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν καλύτερα μόνοι και άλλοι που περνούν καλύτερα με τον κατάλληλο σύντροφο. Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Τώρα ζεις μια μοναχική (από πλευράς συντρόφου) ζωή. Είναι πραγματική σου επιλογή αυτό; Μήπως προσποιείσαι στον εαυτό σου πως είναι επιλογή επειδή δεν βρήκες ως τώρα αυτό που έψαχνες; Μήπως έχεις απογοητευτεί από τις σχέσεις και δεν θέλεις να διακινδυνεύσεις; Μήπως φοβάσαι να βγεις από το προστατευτικό πλαίσιο της ζωής που έχεις διαμορφώσει; Μήπως  ο δισταγμός σου αφορά την πιθανή συναισθηματική εμπλοκή και όχι τόσο τις πρακτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να προκύψουν;

Αν η επιλογή της μοναχικής ζωής είναι ιδεολογία σου, τότε διατήρησέ την, αν όμως οφείλεται σε κάποιον άλλο λόγο καλό είναι να προσπαθήσεις να την αλλάξεις και να διεκδικήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Η συνήθεια είναι κάτι που κατά κανόνα μας βολεύει και μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Όσο σταθεροποιείται μια κατάσταση μοναχικότητας τόσο πιο δύσκολο είναι να την αλλάξουμε και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ισχυρό κίνητρο. Όμως οι καταστάσεις στις σχέσεις δεν είναι άσπρο-μαύρο. Ακόμη κι αν δημιουργήσεις μια σχέση, μη νομίσεις πως από τη μια στιγμή στην άλλη θα επενδύσεις και θα χρειαστεί να αλλάξεις τη ζωή σου. Αλλαγές μπορούν να γίνουν σταδιακά και σύμφωνα με το πόσο ισχυρό θα αποδεικνύεται το κίνητρο.

Για να δεχτείς να κάνεις τη γνωριμία μέσω της φίλης σου, σημαίνει πως ένα κομμάτι σου δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο της παρουσίας ενός άντρα στη ζωή σου. Γιατί λοιπόν να μη δοκιμάσεις; Μπορείς να αρχίσεις να βγαίνεις μαζί του χωρίς συγκεκριμένο στόχο και βλέπεις πώς θα πάει. Εξάλλου, υποθέτω πως θα πρόκειται για κάποιον κύριο ανάλογης ηλικίας, που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει κι αυτός συνηθίσει σε έναν ορισμένο τρόπο ζωής. Υπάρχει πιθανότητα να μην τα βρείτε ή να διατηρήσετε απλώς μια φιλική γνωριμία. Αν όμως δημιουργηθεί σχέση, μπορείς να του εκφράσεις την επιθυμία σου να μη γίνουν ραγδαίες μεταβολές στη ζωή σου, αν ακόμη δεν τις θέλεις.  Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να διευρύνεις τον κύκλο σου και θα σε ανανεώσει να ζήσεις έστω και για λίγο κάτι διαφορετικό.

Βασική προϋπόθεση για να ζεις γενικά καλύτερα είναι να αφαιρέσεις από τη ζωή σου τα στερεότυπα. Η ηλικία σου δεν έχει καμιά σχέση με τον τρόπο ζωής που θέλεις να κάνεις. Μπορείς να είσαι μόνη ή σε σοβαρή σχέση ή ακόμη και να έχεις περαστικές σχέσεις ανάλογα με το τι επιθυμείς εσύ η ίδια χωρίς να δεσμεύεσαι από τις "ημερομηνίες λήξης" που καθορίζει η κοινωνία, ιδιαίτερα για μας τις γυναίκες.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.