Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ιδανικό διαιτολόγιο

Αρχίσαμε τελευταία με τον άντρα μου να ενδιαφερόμαστε για την υγιεινή διατροφή. Πάντα μαγείρευα χωρίς αλάτια και τηγανητά. Είμαστε κανονικοί σε βάρος. Γλυκά τρώμε πολύ λίγα. Αλλά τώρα νομίζω πως πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, είμαστε 55 και υπάρχουν διάφορα προβληματάκια υγείας. Θα ήθελα αν γίνεται ένα υπόδειγμα ιδανικού διαιτολογίου, κάτι γενικό για να έχω ως βάση.
Π.

Το σωστό διαιτολόγιο είναι αυτό που καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού και προσφέρει πρώτες ύλες για την επιδιόρθωση των βλαβών και για την παρασκευή από τον οργανισμό πολύτιμων στοιχείων. Το ιδανικό διαιτολόγιο θα μπορούσε να αναφέρεται στη θεραπεία όλων των δυσαρμονιών που υπάρχουν στην ολότητα του οργανισμού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάτι τέτοιο βέβαια στις συνθήκες του σύγχρονου πολιτισμού είναι ουτοπικό.

Οι βασικές αρχές υγιεινής διατροφής είναι ίδιες για όλους τους ενηλίκους, απλώς στους κάτω των 50 ο οργανισμός δουλεύει γενικά αποτελεσματικότερα, οπότε με λίγη προσοχή και με μια σχετικά καλή ψυχολογική κατάσταση μπορεί κάποιος να μην αντιμετωπίσει προβλήματα βάρους και ασθενειών. Από τα 50 όμως και πάνω ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, ο θυρεοειδής αρχίζει και τεμπελιάζει, ελαττώνεται η κινητικότητα της καθημερινότητας, οπότε εμφανίζονται διάφορα θέματα υγείας που προκαλούν και αντίστοιχα ψυχολογικά θέματα. Σε αυτή τη φάση εύκολα μπορεί να ανατραπεί η ισορροπία και να βρεθούμε με παραπάνω κιλά που δεν χάνονται πλέον τόσο εύκολα ή με προβλήματα υγείας που συνήθως σχετίζονται με το υπερβάλλον βάρος.

Η λέξη κλειδί είναι η «επίγνωση».  Επιλέγουμε τις τροφές με επίγνωση, τρώμε με επίγνωση, μασάμε με επίγνωση, χρησιμοποιούμε το σώμα μας με επίγνωση. Δεν συνδέουμε την τροφή με την κάλυψη κάθε είδους ψυχολογικών αναγκών. Τρώμε γενικά λιτά και με ποικιλία.

Βασικές αρχές: Τρώμε πρωινό στο οποίο μπορούμε να βάλουμε όλη μας τη φαντασία και επιτρέπονται και κάποιες παρεκτροπές, αφού θα ακολουθήσει η ενεργητικότητα  της ημέρας και οι θερμίδες θα καούν ευκολότερα. Τρώμε τρία γεύματα την ημέρα σε συγκεκριμένες ώρες, ελαφρότερα όπως πηγαίνουμε προς το βράδυ. Βασικό συστατικό γεύματος και δείπνου να είναι ωμές ή βραστές σαλάτες εποχής.

Το μεσημέρι μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με κάποιο ελαφρά μαγειρεμένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, κατά προτίμηση τρόφιμα μαγειρεμένα στον ατμό ή στην κατσαρόλα και αποφεύγουμε τα μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες (φούρνος, σχάρα, τηγάνι). Οι υψηλές θερμοκρασίες (ανώτερες του βρασμού) αλλοιώνουν τη σύσταση των τροφών και αποστερούν ωφέλιμα συστατικά τους. Στο φούρνο καλό είναι να επιλέγονται θερμοκρασίες χαμηλές και οι τροφές να ψήνονται περισσότερο χρόνο. Καλό είναι να μην ξαπλώσουμε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά να κάνουμε έναν μικρό περίπατο, ειδικά αν έχουμε φάει αρκετά ή έχουμε πιεί πάνω από ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού ή έχουμε φάει και γλυκό.

Το βραδινό να είναι ακόμη πιο λιτό και όσο γίνεται πιο νωρίς. Για τα φρούτα μιλήσαμε στη σχετική ανάρτηση Φρούτα.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.