Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Δεν έχω κάνει ακόμα σχέση

Είμαι 20 ετών, φοιτήτρια. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν έχω κάνει ακόμα σχέση. Από μικρή ήμουν συγκρατημένη και δεν φλέρταρα με τα αγόρια. Υπάρχουν αγόρια που ενδιαφέρονται, αλλά εγώ θέλω να με ενθουσιάσει κάποιος για να προχωρήσω. Από την άλλη μεριά ντρέπομαι να λέω πως δεν έχω ακόμη καμιά εμπειρία ενώ όλες οι άλλες κοπέλες έχουν πολλές.
Κ.

Αρχικά πρέπει να απελευθερωθείς από το κοινωνικό στερεότυπο του πότε «πρέπει» να κάνει κάποιος σχέση και την πιθανή σύγκριση με τις άλλες κοπέλες. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό φαινόμενο και ακολουθεί τους δικούς του τρόπους και χρόνους. Το αν και πότε θα κάνεις σχέση είναι καθαρά προσωπικό σου θέμα και δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν.

Στο μήνυμά σου επικεντρώνεσαι στο κοινωνικό μέρος. Από πλευράς ουσίας όμως, σου λείπει μια σχέση; Σου λείπει το συναίσθημα και η εμπειρία; Είναι πολύ προτιμότερο να επικεντρωθείς στις δικές σου ανάγκες και να κινηθείς με βάση αυτές.

Πώς ήταν η ανατροφή σου στην εφηβεία; Η πολύ αυστηρή ανατροφή μπορεί να βάλει την ταμπέλα του απαγορευμένου στις σχέσεις και το παιδί να την υιοθετήσει, αν και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Σήμερα υποθέτω πως έχεις την ελευθερία να βγαίνεις και να κάνεις παρέες χωρίς σοβαρούς περιορισμούς από το σπίτι, και αν δεν συμβαίνει αυτό φρόντισε να το διεκδικήσεις. Αν βγαίνεις τακτικά, έχεις φίλους και ενδιαφέροντα, θα γνωρίζεις περισσότερα αγόρια και κάποιο από αυτά θα σου κινήσει το ενδιαφέρον.

Μήπως στο περιβάλλον σου υπήρξαν φαινόμενα αποτυχημένων ή προβληματικών σχέσεων και έτσι οδηγήθηκες στο να φοβάσαι υποσυνείδητα τις σχέσεις;

Ο πιθανότερος λόγος που δεν κάνεις σχέση είναι γιατί φοβάσαι μην απορριφθείς ή πληγωθείς. Οι σχέσεις εμπεριέχουν ρίσκο και η άρνηση να ρισκάρουμε δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και τι θα γίνει αν εκφράσεις ενδιαφέρον για ένα αγόρι και εκείνο σε απορρίψει; Όλοι μας έχουμε απορρίψει και έχουμε απορριφθεί σε σχέσεις. Είναι αδύνατο κάποιος να είναι αποδεκτός από όλους. Και τι θα γίνει αν δημιουργήσεις μια σχέση και μετά εκείνη χαλάσει; Αυτή είναι η φυσική πορεία των σχέσεων μέχρι να βρούμε το άτομο που θα γίνει ο σύντροφος της ζωής μας. Και μην περιμένεις να βρεις το σύντροφο της ζωής σου στα 20. Οι περιπτώσεις που κοπέλες δεσμεύτηκαν σοβαρά τόσο μικρές και είκοσι χρόνια μετά είναι ακόμη ευτυχισμένες με την επιλογή τους αυτή είναι ελάχιστες. Στην ηλικία σου πρωτεύει η συγκέντρωση εμπειριών και είναι καλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις σχέσεις χαλαρά, με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχουν.

Συμφωνώ μαζί σου πως θέλεις να σε ενθουσιάσει κάποιος για να κάνεις σχέση. Αν όμως φοβάσαι να ρισκάρεις είναι πολύ πιθανό να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να ενθουσιαστεί για να τον προστατέψεις. Επίσης ίσως να έχεις δημιουργήσει μια ιδανική φανταστική προσωπικότητα που περιμένεις να έρθει στο δρόμο σου για να ενθουσιαστείς και έτσι να απορρίπτεις όλα τα ενδιαφέροντα αγόρια που συναντάς. Ιδανικές καταστάσεις δεν υπάρχουν στη ζωή. Είναι καλό για σένα να μην έχεις συγκεκριμένες λεπτομερείς προδιαγραφές για τη μελλοντική σου σχέση, αλλά να έχεις μόνο ξεκαθαρίσει κάποιες βασικές ιδιότητες που θέλεις οπωσδήποτε να υπάρχουν. Έναν άνθρωπο τον γνωρίζουμε πραγματικά μόνο αν συνυπάρξουμε μαζί του, έτσι στις σχέσεις μας ξεκινάμε πάντα από κάποιες βασικές ιδιότητες που μας ελκύουν και ο χρόνος δείχνει αν αυτές οι ιδιότητες είναι πραγματικές και αν συνυπάρχουν με κάποιες άλλες που δεν μας αρέσουν.

Κατερίνα 

2 σχόλια:

  1. Κατερίνα ξεθάβω το θέμα αλλα με ενδιαφέρει. Είμαι 24, εμφανίσιμη, έχω φίλους αλλα με ανησυχεί που ακόμα δεν έχω σχέση. Η αλήθεια είναι οτι ντρέπομαι αρκετά, αγχώνομαι, χάνω τα λόγια μου κλπ οταν κάποιος μου μιλήσει. Και όλες μου οι φίλες έχουν και νιώθω μειονεκτικά. Κάποια αγόρια που δε μ αρέσουν εμφανισιακά ή είναι σαχλοί οκ, αλλά δε με προσεγγίζουν γενικά τα αγόρια που θα θελα εγώ. Μ έχει πάρει απο κάτω...αν έχεις κάποια σύντομη συμβουλή ή υποψιάζεσαι τι συμβαίνει θα με υποχρέωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω να σου πω κάτι παραπάνω από αυτά που γράφω στην ανάρτηση. Αν θέλεις γράψε σε μήνυμα πιο πολλά στοιχεία για τον εαυτό σου για να μπορώ να κρίνω τις ιδιαιρρτότητες της δικής σου περίπτωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.