Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Θυμός

Είμαι 37 ετών, παντρεμένη, και έχω μια κόρη 5. Το πρόβλημά μου είναι οι εκρήξεις θυμού που με πιάνουν ξαφνικά. Ενώ γενικά είμαι ήρεμη και μπορώ να ανεχτώ κάποιες καταστάσεις, μπορεί κάποια στιγμή από μια ασήμαντη αφορμή να θυμώσω πολύ και να αντιδράσω υστερικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν διαφωνώ με τον άντρα μου. Η σχέση μας είναι γενικά καλή, αλλά όταν έχω αυτές τις αντιδράσεις φτάνουμε στα άκρα. Μετά παραδέχομαι πως είμαι υπερβολική, αλλά έχει δημιουργηθεί ήδη μια κατάσταση που μας φθείρει και τους δυο. Τι να κάνω;
Γ.

Όταν διαφωνείς και «ανέχεσαι» κάποιες καταστάσεις τι κάνεις; Εκφράζεις την αντίθεσή σου και διεκδικείς το δίκιο σου; Αν δεν το κάνεις, μέσα σου συσσωρεύεται μια ανέκφραστη αρνητικότητα που κάποια στιγμή μπορεί να ξεσπάσει με μια ασήμαντη αφορμή. Το ξέσπασμα δεν προέρχεται από την αφορμή αυτή αλλά από το άθροισμα όλων των αφορμών στις οποίες για κάποιο διάστημα δεν έχεις αντιδράσει.

Πολλοί είναι οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνεται αυτό. Η ανατροφή που παίρνουμε εμείς οι γυναίκες πρεσβεύει ακόμη και σήμερα πως τα καθωσπρέπει κορίτσια δεν αντιδρούν αλλά ανέχονται, και είναι πάντα ευγενικές και καθωσπρέπει. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν μας έχει μεταδοθεί από την οικογένειά μας, υπάρχει η κληρονομιά από γενιές γυναικών που βρίσκονται πίσω μας και αντιδρούσαν έτσι. Εξάλλου, μπορεί να υπήρχαν στο περιβάλλον σου ως παιδί συγκεκριμένα παραδείγματα πολύ επιθετικών ή πολύ υποτονικών αντιδράσεων και εσύ να τοποθετήθηκες υποσυνείδητα στο άκρο της υποτονικής αντίδρασης ως απομίμηση ή αποφυγή τέτοιων προτύπων. Είναι επίσης πιθανό να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση και να πιστεύεις πως αν διεκδικήσεις ή εκφράσεις μια αντίθεση οι άλλοι θα πάψουν να σε αγαπούν. Καταπιέζεις έτσι τις αντιδράσεις σου κι αυτές συσσωρεύονται και ξεσπούν ανεξέλεγκτα.

Τι δημιουργεί όμως το θυμό; Πίσω από το θυμό μπορεί να κρύβεται:
  • έλλειψη αγάπης. Θυμώνω μαζί σου γιατί δεν μου δίνεις την αγάπη που χρειάζομαι.
  • φόβος. Φοβάμαι πως αυτό που κάνεις το αξίζω ή αυτό που μου αποδίδεις είναι αλήθεια. Πχ. αν με κατηγορήσεις για τεμπελιά, θυμώνω γιατί φοβάμαι μήπως είμαι πράγματι τεμπέλα.
  • ζήλεια. Ζηλεύω την ιδιότητά σου που με θυμώνει, γιατί εγώ δεν την έχω. Πχ. θυμώνω με τη διεκδικητικότητά σου γιατί θα ήθελα κι εγώ να είμαι διεκδικητική.
Είναι καλό να εξετάζεις αυτές τις τρεις πιθανότητες όταν θυμώνεις και αν διαπιστώσεις πως κάποια από αυτές ισχύει, τότε ασχολήσου με το θέμα που βρίσκεται ΠΙΣΩ από το θυμό. Κάποτε σε μια συμβουλευτική διαδικασία ζευγαριού, ο κύριος παραπονέθηκε για ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα θυμού της κυρίας, με αφορμή που εκείνος είχε λερώσει με το ποτό του το κάλυμμα του καναπέ. Όπως προέκυψε από τη συμβουλευτική διαδικασία, αυτή η αντίδραση ήταν μια απελπισμένη έκκληση της γυναίκας για αγάπη και προσοχή, όταν εκείνος περνούσε τα βράδια του πίνοντας το ποτό του και παρακολουθώντας αμίλητος τηλεόραση. Εγώ θυμώνω πολύ με τους ανθρώπους που δείχνουν ασυνέπεια, γιατί κατά βάθος θα ήθελα κι εγώ να αντιμετωπίζω τις υποχρεώσεις μου λίγο πιο χαλαρά.

Δες τι κρύβεται πίσω από το θυμό σου και μάθε να εκφράζεσαι και να διεκδικείς έτσι ώστε να μην τον συσσωρεύεις. Κι αφού ο θυμός απευθύνεται κυρίως προς τον άντρα σου, δες τι βαθύτερο σε ενοχλεί στη σχέση σας και διεκδίκησε να αλλάξει. Μπορείς να συζητήσεις μαζί του για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να εκλείψουν τα ξεσπάσματα που κάνουν κακό στη σχέση σας.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.