Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Παρελθόν χρήσης ουσιών

Είμαι 27 ετών και έχω παρελθόν χρήσης ουσιών. Πέρασα αρκετά χρόνια σε ομάδες και έχω ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό. Είμαι ήδη πάνω από ένα χρόνο «καθαρός». Στη διαδικασία αυτή με βοήθησε η οικογένειά μου και με στήριξε οικονομικά. Μένω πλέον μόνος μου, εργάζομαι, έχω δημιουργήσει νέο κύκλο φίλων και είμαι πολύ υπερήφανος. Το πρόβλημά μου είναι με τις κοπέλες. Έκανα πρόσφατα μια γνωριμία και για να είμαι έντιμος μαζί της της είπα αμέσως το παρελθόν μου και εκείνη απομακρύνθηκε. Όταν γνωρίζω μια κοπέλα μήπως πρέπει να της κρύβω το παρελθόν μου;
Ν.

Ξεπέρασες μια πολύ δύσκολη κατάσταση και όπως φαίνεται έχεις επανενταχθεί καλά σε πολλούς τομείς. Αυτά δείχνουν δύναμη χαρακτήρα και δικαίως είσαι υπερήφανος. Η ρύθμιση των σχέσεών σου με το άλλο φύλο αποτελεί σημαντικό μέρος της επανένταξής σου.   

Όταν κάποιος περάσει από τη στενωπό της εξάρτησης και ξαναβγεί στη ζωή, πρέπει να ξαναμάθει πράγματα που στους άλλους φαίνονται φυσικά. Στη διαδικασία αυτή οι δισταγμοί και κάποιες απογοητεύσεις αποτελούν στάδια εξέλιξης στην κατάκτηση μιας φυσιολογικής ζωής. Επειδή ξεπέρασες μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει πως στη συνέχεια η ζωή σου θα είναι ανέφελη. Θα αντιμετωπίσεις κι εσύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι άνθρωποι και να είσαι προετοιμασμένος μερικά από αυτά να τα περνάς με μεγαλύτερη δυσκολία επειδή υπάρχει η φόρτιση από το παρελθόν.

Ο χρόνος και ο τρόπος αποκάλυψης του παρελθόντος σου πρέπει να είναι ανάλογος με το είδος της σχέσης που επιθυμείς και που η κοπέλα σου εμπνέει. Αυτό είναι μια αρχή που είναι καλό όλοι να ακολουθούμε στις σχέσεις μας, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει στο παρελθόν μας κάποιο μελανό σημείο. Για παράδειγμα, αν η διάθεσή σου είναι απλώς να φλερτάρεις ή να κάνεις μια πρόσκαιρη σχέση, δεν είναι ανάγκη να αναλύσεις το παρελθόν σου, όπως υποθέτω πως δεν θα κάνει και η κοπέλα. Αν ο στόχος σου είναι μια πιο σοβαρή σχέση και η κοπέλα σε εμπνέει για μια τέτοια πιθανότητα, και πάλι δεν χρειάζεται να της πεις την προσωπική σου ιστορία «με το καλημέρα σας». Αν βγεις μερικές φορές μαζί της και δεις πως υπάρχει αμοιβαία διάθεση για να συνεχίσετε, τότε μπορείς  να της μιλήσεις.  

Ο τρόπος που θα μιλήσεις για το παρελθόν είναι πολύ σημαντικός και εξαρτάται από το πώς αισθάνεσαι εσύ ο ίδιος για την προσωπική σου ιστορία. Αφού όπως λες αισθάνεσαι υπερήφανος που ξεπέρασες την κατάσταση, αυτό θα εκφράζεται και στον τρόπο που θα τη συζητήσεις. Μια κοπέλα αν κάνει σχέση μαζί σου θα σε δεχτεί γι’ αυτό που είσαι και σ’ αυτό που είσαι περιλαμβάνεται και το παρελθόν σου. Αν αυτό  δεν της αρέσει και σε απορρίψει, τότε σίγουρα δεν έχει ανοιχτό μυαλό. Θα το ξεπεράσεις όμως γρήγορα γιατί βρισκόσασταν ακόμη στην αρχή. Μην ξεχνάς πως κάποιοι μας έχουν απορρίψει και κάποιους έχουμε απορρίψει όλοι στη ζωή μας, ανεξαρτήτως παρελθόντος.

Όπως θα γνωρίζεις σίγουρα από τη δουλειά σου στις ομάδες, τα άτομα που για κάποιο διάστημα ήταν εξαρτημένα από ουσίες έχουν γενικά εξαρτητικές τάσεις οι οποίες είναι πιθανό να εκφραστούν και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Κάποιες φορές μια εξάρτηση αντικαθίσταται από μια άλλη εξάρτηση. Πρότασή μου είναι να προχωρήσεις στις σχέσεις χαλαρά και σταδιακά. Οι επαφές των νέων που βρίσκονται σε εξάρτηση είναι κατά κανόνα τυχαίες, με κοινό σημείο την ουσία. Δεν γράφεις πόσα χρόνια βρισκόσουν σε εξάρτηση, αλλά υποθέτω πως δεν έχεις βιώσει πολλές φυσιολογικές νεανικές καταστάσεις. Να φροντίσεις πρώτα να ανακτήσεις τις εμπειρίες των χρόνων αυτών και στη συνέχεια να περάσεις αν θέλεις σε πιο σοβαρές σχέσεις.  

Καλό είναι να συνεχίσεις να έχεις επαφή τον φορέα που σε βοήθησε να απεξαρτηθείς.  Η συμμετοχή σου σε μια ομάδα επανένταξης θα σε βοηθήσει, γιατί εκεί συζητιούνται όλα αυτά τα θέματα.  

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.