Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Κνίδωση

Βασανίζομαι τους τελευταίους μήνες από δερματική αλλεργία (κνίδωση). Παίρνω αντισταμινικά, αλλά μόλις τα σταματήσω η αλλεργία επανέρχεται. Μου λένε να κάνω ομοιοπαθητική. Δεν ξέρω αν είναι αποτελεσματική και αν αξίζει τον κόπο να κόψω τον καφέ. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Ν.

Η κνίδωση έχει να κάνει με κάποια εξωτερική πηγή ερεθισμού που έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με το δέρμα (ρούχα, είδη καθαρισμού, είδη προσωπικής περιποίησης, το άμεσο περιβάλλον του σπιτιού ή της εργασίας και το εξωτερικό περιβάλλον). Έχει επίσης να κάνει με εσωτερικές συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν ψυχική ένταση που εξωτερικά εκφράζεται στο δέρμα, στην αρχή συχνά σαν αλλαγή της χροιάς του. Για τη σχέση της ψυχικής κατάστασης με το δέρμα μπορείς να αναφερθείς στην ανάρτηση που αφορά την ακμή.

Οι τροφικές δυσανεξίες επηρεάζουν, όπως αναφέρθηκε και στο θέμα της ακμής.  Η ποιότητα των ρούχων έχει μεγάλη σημασία. Όλα τα συνθετικά υλικά και το μαλλί ερεθίζουν την κνίδωση, ενώ η ίνα του βαμβακιού είναι η πλέον φιλική προς το δέρμα. Σε μια κνίδωση που επιμένει είναι καλό να γίνει ένας έλεγχος αλλεργικών προδιαθέσεων και να αφαιρεθούν από το περιβάλλον οι σχετικοί παράγοντες ή να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής.

Φρόντισε να χρησιμοποιείς πιο φιλικά για το δέρμα ρούχα και είδη περιποίησης και πρόσεξε τη διατροφή σου. Τα αντισταμινικά είναι συμπτωματική θεραπεία, που διαρκεί  όσο και η χημική ουσία που μπαίνει στον οργανισμό, ανακουφίζοντας βραχυπρόθεσμα τον οργανισμό και βελτιώνοντας έμμεσα στην ψυχική διάθεση. Ουσιαστικός στόχος  της ιατρικής όμως είναι η ανεύρεση της αιτίας, με στόχο τη μόνιμη θεραπεία. Η καλύτερη διαχείριση του άγχους μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αν όλα αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, μπορείς να δοκιμάσεις εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.  Η ομοιοπαθητική δρα ολιστικά στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ακόμη κι αν δεν καταφέρει να μας απαλλάξει από το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορούμε να  έχουμε μια συνολική βελτίωση που μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορους τομείς. Και μόνη η διάθεση της αλλαγής και βελτίωσης του οργανισμού μας, επιδρά θετικά. Βέβαια οι εναλλακτικές μέθοδοι έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι σίγουρα ή ίδια για όλους τους ανθρώπους. Πάντως αν η ομοιοπαθητική αποτελέσει την αφορμή για να κόψεις τον καφέ, τότε θα έχεις ένα παράπλευρο όφελος!

Κώστας


1 σχόλιο:

  1. έχω κνίδωση εδώ και τέσσερα χρόνια. έκανα ομοιοπαθητική θεραπεία για μισό χρόνο αλλα δεν είδα κανένα αποτέλεσμα.. αλλά εμένα ούτε τα αντισταμινικά με βοήθησαν (τα δοκίμασα όλα), ούτε η θεοφυλλίνη, ούτε η κορτιζόνη. αυτό που πρέπει να ψάξεις είναι η αιτία που έχεις την κνίδωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.