Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Δισταγμός πριν από το γάμο

Είμαι 27 ετών, ο αρραβωνιαστικός μου είναι 29 και συνδεόμαστε από το λύκειο. Περάσαμε μαζί διάφορες φάσεις: προβλήματα με τους γονείς, σπουδές, στρατιωτικό, ψάξιμο για δουλειές κτλ. Τώρα η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί και προγραμματίζουμε να παντρευτούμε. Εγώ όμως ξαφνικά νιώθω πως δεν θέλω να παντρευτώ. Θέλω να γνωρίσω κι άλλα πράγματα στη ζωή μου. Υπάρχει κάποιος στο χώρο της δουλειάς μου που με φλερτάρει κι εγώ ανταποκρίνομαι. Είναι γελοίο, ντρέπομαι μετά από τόσα χρόνια, αλλά... Τι μου συμβαίνει;
Ε.

Σου συμβαίνει κάτι απόλυτα φυσιολογικό και καλό είναι που σου συμβαίνει τώρα και όχι αργότερα που θα έχεις οικογένεια. Έκανες πολύ γρήγορα σοβαρή και αποκλειστική σχέση και είναι φυσικό να σου λείπουν εμπειρίες από τα στάδια εξέλιξης που έχεις παραλείψει (μαθητικά φλερτ, νεανικές πρόσκαιρες σχέσεις, πιο σοβαρές σχέσεις). Οι ελλείψεις αυτές συσσωρεύονται και γίνονται πιο αισθητές όσο απομακρυνόμαστε από τα αντίστοιχα στάδια. Έχω παρατηρήσει πως τουλάχιστον οι μισοί πελάτες μου έχουν προβλήματα που σχετίζονται με τέτοιες ελλείψεις.

Κατά τη διάρκεια της σχέσης σου, έχεις αισθανθεί ποτέ όπως νιώθεις τώρα; Αν ναι, πώς το αντιμετώπισες τότε; Είναι πιθανό να συνειδητοποιησες κάποια πράγματα τώρα που έχεις ηρεμήσει από έντονα πρακτικά προβλήματα. Μια άλλη πιθανότητα είναι η τωρινή σου στάση να αποτελεί μια ενδόμυχη αντίδραση προς τον επικείμενο γάμο και την αλλαγή ζωής που προϋποθέτει. Ο ενδόμυχος φόβος των νέων ευθυνών μπορεί να προκαλέσει σε κάποια άτομα την επιθυμία της φυγής.

Η σχέση σου με τον αρραβωνιαστικό σου πώς είναι; Μήπως το ενδιαφέρον έχει εξανεμιστεί και η σχέση βασίζεται κυρίως στην οικειότητα και στη συνήθεια; Μήπως πρέπει να προσέξετε πιο πολύ τη σχέση σας και να βρείτε τρόπους να την ανανεώσετε; Έχεις δική σου ζωή έξω από το ζευγάρι; Έχεις δουλειά, φίλους, ενδιαφέροντα ή όλα περιστρέφονται γύρω από το σύντροφό σου; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο οι ελλείψεις πολλαπλασιάζονται.

Σχετικά με το νέο ενδιαφέρον σου, αυτό δεν είναι καμιά καταστροφή αν παραμείνει στο επίπεδο του φλερτ. Αντίθετα, μπορεί και να σε εκτονώσει και να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Αν θέλεις να προχωρήσεις σε παράλληλη σχέση, τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Πιστεύω ωστόσο πως το πραγματικό σου θέμα είναι το τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου και πως το φλερτ σου είναι απλώς ένας τρόπος για να εκφράσεις αυτή την αγωνία.

Σε κάθε περίπτωση, μην παντρευτείς αν δεν είσαι σίγουρη γι' αυτό που κάνεις και ευτυχισμένη με το σύντροφό σου στην παρούσα φάση. Οι σχέσεις είναι σαν να ανεβαίνεις μια σκάλα. Αν δεν πατήσεις γερά στο προηγούμενο σκαλί, δεν μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο. Πρέπει να είσαι πολύ ευχαριστημένη από τη σχέση σου για να αρραβωνιαστείς, πολύ ευχαριστημένη από τον αρραβώνα σου για να παντρευτείς και πολύ ευχαριστημένη από το γάμο σου για να κάνεις παιδί. Μην προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο αν υπάρχουν ελλείψεις στο προηγούμενο. Πολλοί επιλέγουν να προχωρήσουν με την ελπίδα πως "θα φτιάξουν τα πράγματα", αλλά δυστυχώς συνήθως απογοητεύονται.

Ζήτησε χρόνο από το σύντροφό σου για να σκεφτείς. Αν έχετε πραγματική επικοινωνία, μπορείς να του εξηγήσεις πώς αισθάνεσαι. Είναι πιθανό κι εκείνος να αισθάνεται ανάλογα. Αν δεν έχεις πραγματική επικοινωνία τότε δεν πρέπει να παντρευτείτε ούτως ή άλλως!

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.