Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Διατροφή εφήβων

Με απασχολεί η δίαιτα των παιδιών μου. Είναι αγόρι 16 και κορίτσι 14 ετών. Τίποτα από αυτά που φτιάχνω στο σπίτι δεν τους αρέσει. Το πρωί φεύγουν με ένα γάλα και τρώνε στο σχολείο βλακείες, σάντουιτς, πατατάκια κτλ. Το μεσημέρι σπάνια τους αρέσει το φαγητό και θέλουν μόνο πατάτες τηγανητές. Τρώνε λίγο και μετά σοκολάτες. Σαλάτα ούτε την ακουμπάνε. Το βράδυ θέλουν να πάρουν κάτι απ έξω γυρίζοντας από τα μαθήματά τους. Στο σπίτι ζητάνε πίτσα και το πολύ-πολύ να φάνε ένα τοστ. Δεν τρώνε σωστά και δεν ξέρω τι να κάνω. Ίσως είναι ψυχολογικό της εφηβείας. Τι θα μπορούσα να κάνω για να τρώνε υγιεινά και τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην ηλικία τους;
Λ.

Τα παιδιά παίρνουν αυτό που βιώνουν παρά αυτό που τους λέμε. Οι διαιτητικές συνήθειες των παιδιών έχουν μεγάλη σχέση με το τι υπάρχει στο τραπέζι και στο ψυγείο της οικογένειας. Βέβαια οι συνήθειες των συνομηλίκων και ό,τι διαφημίζεται από τα ΜΜΕ έχουν επίσης σημαντική επίδραση στα παιδιά. Μια άλλη περίπτωση είναι η αντίδραση των παιδιών προς το οικογενειακό τραπέζι να αποτελεί μέρος της εφηβικής αντιδραστικότητας και επανάστασης προς τους γονείς.

Πάντως αυτό που θεωρούμε κακό φαγητό για τα παιδιά δεν τους κάνει τόσο κακό όσο θα έκανε σε έναν ενήλικο. Το σύστημά τους δουλεύει τόσο αποτελεσματικά ώστε όλα χρησιμοποιούνται επωφελώς από τον οργανισμό. Το πρωινό τους γάλα είναι ένα καλό ξεκίνημα και τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να φάνε ένα κανονικό πρωινό όταν βιάζονται να φύγουν για το σχολείο. Το σάντουιτς, τα πατατάκια και η πίτσα, κατεξοχήν αμυλούχες τροφές, δείχνουν πως τα παιδιά είναι συνηθισμένα σ’  αυτές και αυτό πιθανώς προέρχεται από το ψωμί και τις πατάτες που συνηθίζονται πολύ σε όλα τα Ελληνικά σπίτια. Μπορείτε να φροντίσετε να τα αφαιρέσετε από το τραπέζι σας, αφού ούτως ή άλλως τα απιδιά θα τα φάνε έξω. Αυτό θα είναι καλό για όλους και θα βοηθήσει τα παιδιά να εκπαιδευτούν σε μια διαφορετική διατροφή.

Μια καλή ιδέα για να εκπαιδευτούν στα φρούτα και τα λαχανικά είναι η ψωμιέρα να αντικατασταθεί από μια μεγάλη φρουτιέρα στο τραπέζι, με όλα τα φρούτα εποχής και τα λαχανικά που διατηρούνται εκτός ψυγείου. Όσο περισσότερο σας βλέπουν να την επιμελείστε και να την τιμάτε, τόσο κι αυτά θα εξοικειωθούν. Ζήτησε από τα παιδιά να διαλέξουν 2-3 φαγητά που προτιμούν και φρόντιζε να τα μαγειρεύεις υγιεινά και να τα συνοδεύεις με διάφορα λαχανικά.  Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να δημιουργείς γλυκά πιο ελαφρά από τα συνηθισμένα αλλά εξίσου δελεαστικά για τα παιδιά. Πχ. το γιαούρτι με μέλι, το ρυζόγαλο, το παστέλι, η μουσταλευριά, η μηλόπιτα, ο σπιτικός χαλβάς με λιγότερη ζάχαρη, οι τάρτες με φρούτα, τα ζελέ φρούτων, οι φυσικοί χυμοί φρούτων πιθανώς σε μορφή γρανίτας, τα ψητά μήλα ή κυδώνια κτλ. είναι καλές επιλογές. Σχετικά με την αγαπημένη τους σοκολάτα, μπορείς να έχεις στο σπίτι μαύρη σοκολάτα ή να παρασκευάζεις διάφορα σπιτικά γλυκά χρησιμοποιώντας κουβερτούρα ή κακάο.

Το θέμα της διατροφής των παιδιών μπορεί να είναι μια καλή αφορμή για να επανεξετάσετε όλοι στην οικογένεια τη στάση σας προς την τροφή και τις διαιτητικές σας επιλογές, οπότε να προκύψει όφελος για όλους.

Κώστας-Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.