Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Συκώτι

Είμαι 56 ετών. Πρόσφατα πήρα σύνταξη, δεν έχω πλέον πολλές υποχρεώσεις και αποφάσισα να προσέξω τον εαυτό μου. Άρχισα λίγη γυμναστική και υγιεινή διατροφή. Πολύ με ενδιαφέρουν τα άρθρα σας για τη διατροφή. Υπάρχουν στην οικογένειά μου προβλήματα με το συκώτι και θέλω να κάνω κάτι γιατί κι εγώ αισθάνομαι συνεχώς κουρασμένη και έχω τροφικές αλλεργίες. Διάβασα πως αυτά έχουν σχέση. Μια φυσιοθεραπεύτρια από τη Βουλγαρία μου έδωσε μια συνταγή για αποτοξίνωση συκωτιού με λάδι και λεμόνι, αλλά αποκλείεται να την κάνω γιατί σιχαίνομαι να πιω τόσο λάδι. Έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη; Διάβασα κάπου για μονοφαγία με μήλα 2-3 μέρες. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ρ.

Το συκώτι είναι το χημικό εργοστάσιο του οργανισμού, όπου μεταστοιχειώνονται όλες οι τροφές που περνάνε από το έντερο για να γίνουν φιλικότερες προς τον οργανισμό έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν επωφελέστερα. Επιπλέον παράγει και ουσίες σημαντικές για τον οργανισμό, η κυριότερη των οποίων είναι η χοληστερίνη.  Αυτή η ουσία, που ιδίως τα τελευταία χρόνια έχει κακώς ενοχοποιηθεί για τόσες κακές δράσεις, είναι από τις σημαντικότερες ουσίες που χωρίς την ενδογενή παραγωγή της στο συκώτι θα διαταρασσόταν πολύ η λειτουργία του οργανισμού. Εκτός όμως από τη χοληστερίνη που παράγει φυσικά το συκώτι, ο άνθρωπος παίρνει με τη διατροφή του πρόσθετες μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης. Η ποσότητα που παράγει ο οργανισμός είναι επαρκής για τη φυσιολογική λειτουργία του, έτσι η πρόσθετη που λαμβάνεται από τα τρόφιμα πρέπει να διατηρείται κατά το δυνατόν χαμηλή.  

Επιπλέον, στο συκώτι μεταβολίζονται όλες οι ορμόνες και άλλες ενδογενείς ουσίες που παράγονται σε άλλα συστήματα του οργανισμού πχ. ορμόνες, βιταμίνες, αυξητικοί παράγοντες κ.ά.

Από τις λειτουργίες αυτές συνάγεται η σπουδαιότητα του οργάνου, το οποίο εκτός από την ευφυή και πολύπλοκη λειτουργία του έχει και την επιπλέον ευφυία να αναζωογονείται και να αναπαράγεται μόνο του. Οπότε μια προσοχή στο συκώτι φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Ένας καλός καθαρισμός του συκωτιού θα ήταν μια καλή αρχή στη θεραπευτική διαδικασία οποιασδήποτε νοσηρής κατάστασης.

Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική και τον Ταοϊστικό νόμο των 5 στοιχείων που συσχετίζουν εποχές του έτους, τα χρώματα, τα στοιχεία της φύσης και τα συναισθήματα του ανθρώπου με τα διάφορα όργανα του σώματος, το συκώτι συσχετίζεται με την άνοιξη, το πράσινο, το ξύλο και το θυμό ιδίως στις έντονες εκδηλώσεις του (οργή).  Η λαϊκή σοφία το εκφράζει «μου έπρηξε του συκώτι», θέλοντας να καταδείξει την αντίδραση του συκωτιού σε καταστάσεις που προκαλούν στο άτομο θυμό, όπως είναι η γρίνια, η κριτική, η πίεση. Αποφεύγοντας τέτοιες καταστάσεις, είτε προκαλούνται από άλλους είτε τις δημιουργούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, ανακουφίζουμε εκτός των άλλων και το συκώτι μας.

Μια προσεκτική διατροφή, όπως την έχουμε περιγράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις,  οπωσδήποτε βοηθά το συκώτι. Το αλκοόλ το βλάπτει και το σκληραίνει. Οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τις ανάγκες του οργανισμού αποθηκεύονται στο συκώτι ως λίπος. Κακώς αποδίδουμε γενικά τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και σε άλλα όργανα της κοιλίας στην κατανάλωση λιπαρών τροφών. Η λήψη προβιοτικών βοηθά το συκώτι  συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου, αφού το πεπτικό σύστημα συνδέεται στενά με το συκώτι.

Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για μια αποτοξίνωση συκωτιού. Αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη συνταγή που σας έδωσαν και θεωρείται αποτελεσματική μέθοδος (υπάρχει ένα βιβλίο που την περιγράφει: “Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής” του A. Moritz) θα μπορούσατε να κάνετε μείωση θερμίδων, μονοδίαιτες με φρούτα, κατανάλωση αφεψημάτων, χυμών λαχανικών κ.α. Ιδέες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα http://www.personal-wellness-consultant.com/physical-causes/physical-congestion/liver-congestion

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.