Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Φαλάκρα

Είμαι 26 ετών και με απασχολεί το θέμα της φαλάκρας. Τα μαλλιά μου είναι ήδη πολύ αραιά, ιδιαίτερα στις δυο άκρες πάνω από το μέτωπο. Με το ρυθμό που αραιώνουν φοβάμαι πως πολύ γρήγορα θα μείνω... γλόμπος. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;
Δ.

Οι αραιώσεις των μαλλιών σε νεαρά άτομα έχουν σχέση με τις ανδρικές ορμόνες. Στην εφηβεία αρχίζει στα αγόρια μεγάλη έκκριση ανδρικών ορμονών (τεστοστερόνη), η οποία εκτός όλων των θετικών επιδράσεων που έχει για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του αντρικού φύλου, σωματικών και ψυχικών, έχει και ορισμένες αρνητικές παράπλευρες επιδράσεις, ιδιαίτερα στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό έχει αποτυπωθεί σε πολλές λαϊκές ρήσεις που συσχετίζουν την αραίωση ή την παντελή έλλειψη μαλλιών με την ερωτική ικανότητα του άντρα.

Υπάρχουν σκευάσματα στο εμπόριο που αναστέλλουν τη δράση ενός μεταβολίτη της τεστοστερόνης πάνω στο θύλακα της τρίχας. Το πιο συνηθισμένο είναι η λοσιόν re-gain για τοπική χρήση (που πωλείται στα φαρμακεία) και η ονομασία του δείχνει το στόχο της θεραπείας. Βεβαίως η δράση του φαρμάκου διατηρείται μόνο όσο εφαρμόζεται καθημερινά και αμέσως με τη διακοπή του φαίνονται σημάδια επιδείνωσης. Υπάρχουν εκτός της λοσιόν και φυτικά σκευάσματα σε μορφή χαπιών. Είναι τα ίδια που κάποιοι άντρες μετά τα 50 χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τη νυχτερινή ενούρηση που οφείλεται σε υπερτροφία του προστάτη λόγω της δράσης του ίδιου ακριβώς μεταβολίτη της τεστοστερόνης.

Πολλοί άντρες ξεκινούν με ανάλογες θεραπείες αλλά επειδή βαριούνται γρήγορα, αποφασίζουν πως ο  εαυτός τους τους αρέσει και όπως είναι, ειδικά όταν έχουν διαπιστώσει ότι αυτό δεν εμποδίζει τη γοητεία τους έναντι του άλλου φύλου.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες συμβάλλει και το θέμα της πτώσης των τριχών που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει να κάνει με μια μικρή αναιμία. Το θέμα αυτό μπορεί να υπάρχει και σε πολλές γυναίκες από μικρότερες ηλικίες και αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα σιδήρου, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνουν την κατάσταση της αναιμίας.

Πάντως σήμερα όλοι έχουμε εξοικειωθεί με τα ξυρισμένα αντρικά κεφάλια  και αυτό είναι μια καλή λύση όταν τα μαλλιά έχουν αραιώσει πολύ, ειδικά για όσους έχουν ένα ωραίο σχήμα κρανίου. Ακόμη καλύτερο είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη σημασία που μπορεί να έχουν στη ζωή μας οι …τρίχες.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.