Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η κόρη μου δεν έχει παρέες

Η κόρη μου είναι μαθήτρια της πρώτης λυκείου. Είναι πολύ καλή μαθήτρια, ώριμη για την ηλικία της και έχει ενδιαφέροντα τα οποία ασκούνται κυρίως μέσα στο σπίτι (ζωγραφική, μουσική, διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων). Ανησυχώ για την κοινωνικοποίησή της. Την έχουμε αναθρέψει δημοκρατικά και θεωρούμε φυσικό στην ηλικία αυτή να έχει κάποιες παρέες συνομηλίκων και να βγαίνει μαζί τους ή να πηγαίνει σε κάποια πάρτι ή εκδηλώσεις. Εκείνη έχει μόνο δυο φίλες από το δημοτικό που πήγαιναν μαζί στο γυμνάσιο και ζουν στη γειτονιά μας, ενώ στο λύκειο δεν έχει δημιουργήσει καθόλου φιλίες. Η επικοινωνία τους είναι κυρίως τηλεφωνική ή επισκέπτονται η μία την άλλη στα σπίτια τους. Το έχω συζητήσει μαζί της και λέει να μην ανησυχώ, περνάει καλά και απλώς δεν έχει βρει στο λύκειο άτομα που να της ταιριάζουν.
Φ.

Ο προβληματισμός σου είναι ο αντίθετος από αυτόν που απασχολεί συνήθως τις μητέρες. Οι περισσότεροι έφηβοι είναι υπερ-συγκεντρωμένοι στις παρέες τους και διεκδικούν ελευθερίες και εξόδους που στους γονείς φαίνονται υπερβολικές.

Κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικος, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο και δεν είναι καλό να εντάσσεται σε κατηγορίες και να περιμένουμε να ακολουθήσει νόρμες. Θα σου πω ένα προσωπικό παράδειγμα. Στην εξελικτική ψυχολογία η ύπαρξη τουλάχιστον ενός στενού φίλου, του «κολλητού», όπως το λέει η νεολαία, θεωρείται ως απαραίτητο στοιχεία ψυχικής υγείας και εξέλιξης του εφήβου. Μέσα από τη στενή αυτή φιλία, υποτίθεται πως ο έφηβος παρατηρεί και γνωρίζει τον εαυτό του, παρατηρώντας και γνωρίζοντας έναν όμοιό του. Εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ «κολλητή» και δεν νομίζω πως μου έλειψε κάτι από την εφηβική μου ηλικία.

Αυτό που χαρακτηρίζεις ως έλλειψη κοινωνικοποίησης της κόρης σου θα πρέπει να το δούμε μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της προσωπικότητάς της. Είναι ισορροπημένο παιδί; Έχει άγχος; Πώς είναι η αυτοεκτίμησή της; Δεν έχει παρέες αλλά όταν τύχει και βρεθεί σε μια παρέα πώς συμπεριφέρεται; Τι πιστεύει για την εμφάνισή της; Έχει υποστεί κάποια απόρριψη από κάποια ομάδα συνομηλίκων ή από κάποιο αγόρι που την ενδιέφερε ιδιαίτερα; Εσείς ως οικογένεια έχετε παρέες; Πολλές φορές τα παιδιά αναπαράγουν κάποια οικογενειακά πρότυπα. Δεν αποκλείεται επίσης η περίπτωση, η έλλειψη κοινωνικοποίησής της να έχει στοιχεία αντίδρασης προς την οικογενειακή προτροπή να κοινωνικοποιηθεί. Πώς είναι η σχέση σας μαζί της; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι ανησυχητική, τότε δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεσαι.

Τα ώριμα κορίτσια στην εφηβεία είναι πολύ πιθανό να είναι επιλεκτικά στις παρέες τους. Τα κορίτσια ωριμάζουν ψυχο-συναισθηματικά κατά κανόνα νωρίτερα από τα αγόρια. Έτσι, τα αγόρια της ηλικίας τους τους φαίνονται πολύ παιδιά και δεν τις ενδιαφέρουν. Ακόμη και μεταξύ των συνομηλίκων κοριτσιών οι παρέες τους είναι λίγες, αυτές στις οποίες θα βρουν πέρα από την ευχάριστη συντροφιά και μια βαθύτερη επικοινωνία. Εξάλλου υπάρχουν γενικά άνθρωποι περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικοί, οι οποίοι αντίστοιχα προτιμούν τις μεγάλες ή τις μικρές παρέες. Μπορείς να δεις βέβαια τις προτιμήσεις αυτές να αλλάζουν γιατί στην εφηβεία, αν και οι βάσεις του χαρακτήρα είναι ήδη διαμορφωμένες, η συμπεριφορά είναι ευμετάβλητη και εξαρτάται από πολλές συγκυρίες. Σε τρία χρόνια που θα είναι φοιτήτρια είναι πιθανό να είναι κλειστή και επιλεκτική στις παρέες της όπως τώρα αλλά είναι εξίσου πιθανό να έχει μεταστραφεί.

Αν με το ένστικτό σου καταλαβαίνεις πως ο τρόπος αυτός κοινωνικοποίησης της κόρης σου είναι από επιλογή, όπως και η ίδια σε διαβεβαιώνει, και όχι από δειλία, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ως αποτέλεσμα κάποιας αντίδρασης ή κάποιου γεγονότος που την έχει πληγώσει, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς.

Αναφέρεις πως έχει πολλά πνευματικά ενδιαφέροντα. Θα μπορούσε λοιπόν να κάνει ευχάριστα παρέα με παιδιά που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, αφού ασχολείται με τη ζωγραφική, αν φοιτούσε σε μια σχολή ζωγραφικής θα ερχόταν σε επαφή με παιδιά που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργούσε φιλίες με κάποια από αυτά. Προσπάθησε να εντοπίσεις χώρους όπου ασκούνται τα ενδιαφέροντά της και πρότεινέ της να συμμετέχει. Μια μικρή μου πελάτισσα κοινωνικοποιήθηκε και ξεπέρασε τη δειλία που τη χαρακτήριζε όταν άρχισε να φοιτά σε μια σχολή μοντέρνου χορού (break-dance).

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να την αποδέχεστε, να την ενθαρρύνετε και να την εκτιμάτε γι αυτό που είναι.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.