Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Υιοθεσία

Διάβασα με ενδιαφέρον την ανάρτηση «Πότε να πω στο παιδί πως είναι υιοθετημένο;» πριν από λίγους μήνες και έχω προβληματιστεί πολύ. Επί οκτώ χρόνια γάμου δεν μπορούσα να κάνω παιδί και αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε. Η υιοθεσία έγινε στην Αθήνα όπου ζούσαμε τότε και λίγο μετά μετακομίσαμε στην πόλη καταγωγής μας. Αποφασίσαμε να μην πούμε στο παιδί την αλήθεια γιατί δεν υπήρχε λόγος να το στεναχωρήσουμε. Όλοι στην πόλη μας ξέρουν πως είναι δικό μας παιδί και δεν υπάρχει περίπτωση να μάθει την αλήθεια. Αμέσως έμεινα έγκυος και αποκτήσαμε άλλη μια κόρη. Δεν το περιμέναμε, ήταν σαν να έγινε θαύμα! Το γεγονός πως έχουμε δικό μας δεύτερο παιδί μας έδωσε έναν παραπάνω λόγο να μην πούμε τίποτα στο πρώτο για την υιοθεσία για να μη ζηλέψει. Τα κορίτσια πηγαίνουν τώρα στην τρίτη και στη δευτέρα λυκείου και εξελίσσονται πολύ καλά. Δεν θέλω να ταράξω την ηρεμία της οικογενείας μας αλλά ανησυχώ. Όλα αυτά τα χρόνια ανησυχούμε και το συζητάμε με τον άντρα μου. Ξέρω πως θα μας συμβουλέψετε να το αποκαλύψουμε...
Β.

Καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους δεν μιλήσατε στην κόρη σας για την υιοθεσία, αλλά δεν συμφωνώ. Ένα ψέμα που συνοδεύει το παιδί μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες και επιπλέον να φορτίζει τους γονείς με μια μόνιμη αγωνία. Λες πως στην πόλη σας κανένας δεν ξέρει την αλήθεια. Τι γίνεται όμως με τους συγγενείς σας; Μπορεί κάποια στιγμή να μάθει την αλήθεια από μια αβλεψία ή ακόμη και από κακή πρόθεση κάποιου από αυτούς ή κάποιου γνωστού τους στον οποίο έχουν μιλήσει. Εξάλλου, μπορεί στο μέλλον το κορίτσι να δει κάποια επίσημα χαρτιά που να αποκαλύπτουν την υιοθεσία.

Ακόμη όμως κι αν το θέμα παραμείνει κρυφό, είναι πιθανό να την επηρεάσει άσχημα με «μεταφυσικό» τρόπο. Υπάρχουν επίπεδα της ύπαρξης του ανθρώπου πέρα από αυτά που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και κατανοούμε με τη λογική μας. Όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται παράξενο, ένα ψέμα μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί έλλειψη εμπιστοσύνης για τη ζωή και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη ψυχολογικών προβλημάτων.

Η γνώμη μου είναι πως το κορίτσι πρέπει να μάθει την αλήθεια από σας με τον κατάλληλο τρόπο. Να είστε σίγουροι πως, μετά από μια αρχική αναπόφευκτη ταραχή, η κατάσταση στην οικογένειά σας θα ηρεμήσει και δεν θα επηρεαστούν τα αισθήματα κανενός προς κανέναν. Είναι σίγουρο πως δεν ξεχωρίζετε τα παιδιά που μεγαλώσατε και αυτό αποδεικνύει πως εκτιμάτε τους δεσμούς επιλογής όσο και τους δεσμούς αίματος. Θα πρέπει την ιδεολογία αυτή να τη μεταδώσετε και στα παιδιά σας και εκείνα θα την προσλάβουν εύκολα, αφού την έχουν δει να εφαρμόζεται στην πράξη.

Αφού το θέμα κρατήθηκε κρυφό τόσα χρόνια, προτείνω να καθυστερήσετε την αποκάλυψη αυτή μέχρι η κόρη σας να ενηλικιωθεί. Σε λίγους μήνες θα τελειώσει το λύκειο και θα μπει σε μια νέα φάση ζωής. Είναι καλό να περιμένετε να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή και μετά να προχωρήσετε στην αποκάλυψη. Αν το κάνετε τώρα είναι πιθανό να ταραχτεί για κάποιο διάστημα και να παραμελήσει την προετοιμασία για τις σπουδές της. Καλό είναι να επιλέξετε για την αποκάλυψη μια περίοδο που θα είστε όλοι ήρεμοι και θα περνάτε πολλές ώρες μαζί, όπως είναι μια περίοδος θερινών διακοπών. Φροντίστε να βρίσκεται και η μικρή σας κόρη σε ήρεμη φάση της ζωής της, γιατί είναι φυσικό να επηρεαστεί και αυτή. Είναι προτιμότερο να μιλήσετε πρώτα στη μεγάλη και όταν αυτή θα ηρεμήσει να μιλήσετε όλοι μαζί στη μικρή. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η πιθανή ανατροφοδότηση ταραχής μεταξύ των δυο κοριτσιών.

Θα πρέπει να μιλήσετε στη μεγάλη σας κόρη και οι δυο γονείς ταυτόχρονα, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, την αγάπη σας προς αυτή, τους λόγους που σας έκαναν να αποκρύψετε την αλήθεια στο παρελθόν και τους λόγους που σας κάνουν τώρα να το αποκαλύπτετε. Αν θελήσει να μάθει κάποια στοιχεία για τους φυσικούς της γονείς και εσείς τα γνωρίζετε, μπορείτε να τα αποκαλύψετε. Αφού θα είναι ενήλικη, μπορεί να επιλέξει να έρθει σε επαφή με τις ρίζες της. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το σίγουρο είναι πως εσάς θα θεωρεί πάντα ως γονείς της. Απλώς, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν τις ρίζες τους και όταν γίνει αυτό συνήθως ηρεμούν χωρίς να αλλάξουν τη ζωή τους.

Στο παρελθόν είχα δουλέψει με μια οικογένεια όπου η κόρη γνώριζε εξαρχής πως ήταν υιοθετημένη. Όταν ήταν έφηβη, οι γονείς της με τη συμβουλή μου της είχαν υποσχεθεί πως θα της αποκάλυπταν κάποια στοιχεία για την καταγωγή της όταν θα ενηλικιωνόταν.  Όταν στα δεκαοκτώ της της αποκάλυψαν το επώνυμο των φυσικών της γονέων που είχαν πεθάνει και το νησί καταγωγής της, εκείνη θέλησε να επισκεφθούν όλοι μαζί το νησί αυτό. Εκεί γνώρισε κάποιους μακρινούς της συγγενείς, με τους οποίους από τότε διατήρησε φιλική επαφή. Επέστρεψε από το ταξίδι αυτό πολύ ήρεμη και η ζωή της εξακολούθησε τον κανονικό της ρυθμό.

Μη φοβάστε την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτό που πολύ γρήγορα θα επικρατήσει εξαρτάται από την ποιότητα των συναισθημάτων που έχουν αναπτυχτεί μεταξύ σας όλα αυτά τα χρόνια.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.