Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μυκητίαση

Έχω πρόβλημα με μυκητίαση των ποδιών, ειδικά το καλοκαίρι. Παίρνω κρέμα lamisil και βάζω κάθε μέρα. Μπορώ να κάνω κάτι πιο δραστικό;
Γ.

Η μούχλα είναι μύκητας. Και όπως όλοι ξέρουμε, η ανάπτυξη της ευνοείται σε συνθήκες υγρασίας. Δηλαδή ιδανικό περιβάλλον για τους μύκητες των ποδιών είναι ιδρωμένα πόδια κλεισμένα μέσα σε κάλτσες και κλειστά παπούτσια, ιδίως τους ζεστούς μήνες. Ο ηλιασμός και ο αερισμός προφανώς δεν ευνοούν τους μύκητες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελευθερώσουμε τα πόδια από τις κάλτσες και τα κλειστά παπούτσια. Η καθαριότητα των ποδιών με συχνό πλύσιμο και καλό σκούπισμα βοηθά επίσης.

Με δεδομένο ότι τηρούνται οι παραπάνω όροι, οι κρέμες τοπικής χρήσης έχουν συνήθως καλά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν τοξικά τον οργανισμό. Τα νύχια των ποδιών πρέπει να είναι καλά κομμένα, έτσι ώστε η κρέμα να μπορεί να εισχωρήσει σε κάθε σχισμή. Σε περίπτωση που η μυκητίαση επιμένει παρ’ όλα τα παραπάνω μέτρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιμυκητιασικά σκευάσματα από το στόμα, για μικρό χρονικό διάστημα. Σε συστηματική λήψη τέτοιων σκευασμάτων, είναι καλό οι «καλοί» μύκητες του πεπτικού συστήματος να υποστηρίζονται με τη λήψη προβιοτικών.

Γενικά ο κάθε ζωντανός οργανισμός έχει πάρα πολλούς μύκητες σε όλες τις κοιλότητές του, καλούς και κακούς. Ο καλοί έχουν μια προστατευτική δράση αλλά είναι και πιο ευαίσθητοι στη λήψη αντιβιοτικών. Όταν αυτοί μειωθούν, τη θέση τους παίρνουν οι κακοί που είναι και πιο ανθεκτικοί και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Μύκητες υπάρχουν όπου γίνεται ζύμωση. Άρα πρέπει να αποφεύγονται στη διατροφή  μεγάλες ποσότητες τροφίμων που είναι προϊόντα ζύμωσης, όπως οινοπνευματώδη, μαγιά μπύρας, μανιτάρια, τουρσιά, γιαούρτια, τυριά κτλ.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.