Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ο γιος μου θα χάσει τη χρονιά του

Ο γιος μας φοιτά στην τρίτη γυμνασίου. Ήταν πάντα μέτριος μαθητής, αλλά φέτος έχει υπερβεί τα όρια. Εκτός της κακής του επίδοσης, ανακαλύψαμε πως έχει ξεπεράσει το όριο των απουσιών και θα μείνει στην ίδια τάξη. Όλη τη χρονιά μας έλεγε ψέματα, έκανε απουσίες και έκρυβε τα χαρτιά που μας έστελνε το σχολείο. Έχουμε τρομοκρατηθεί και επιδιώκουμε να πάρουμε κάποιο χαρτί από νοσοκομείο για να δικαιολογήσουμε τις απουσίες και μη χάσει τη χρονιά του. Είμαστε απελπισμένοι με την εξέλιξή του. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσει το παιδί να συνεχίσει ομαλά το σχολείο;

Χ.

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας, αλλά το άγχος είναι κακός σύμβουλος. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα ψύχραιμα γιατί δεν έχει γίνει καμιά καταστροφή.

Το παιδί φέτος «ξέφυγε» πολύ. Δεν είχατε αντιληφθεί τις απουσίες αυτές κατά τη διάρκεια της χρονιάς; Δεν είχατε επαφή με το σχολείο του; Έχετε συζητήσει μαζί του το τι συμβαίνει και ποιοι είναι οι στόχοι του για το σχολείο; Μήπως έχει κάποιο ψυχολογικό θέμα που τον απασχολεί ή συμβαίνουν κάποιες δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις;  Βέβαια τέτοιες συζητήσεις προϋποθέτουν καλή σχέση και επικοινωνία με το παιδί, την οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίσετε να δημιουργήσετε.

Εξηγήστε του πως όσο κι αν προφανώς δεν του αρέσει το σχολείο, το γυμνάσιο ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση και θα το τελειώσει ούτως ή άλλως. Από κει και πέρα υπάρχει και η επιλογή της τεχνικής εκπαίδευση και κάποιων ΙΕΚ που δέχονται αποφοίτους γυμνασίου και μπορεί να επιλέξει κάποια τεχνική ειδικότητα που προτιμά, έτσι ώστε να μην ασχοληθεί με πολύ διάβασμα. Τίποτα δεν αποκλείει βέβαια και μια θετική στροφή του παιδιού προς τη μάθηση στο μέλλον.

Σχετικά με τη φετινή χρονιά, δεν συμφωνώ με την προσπάθειά σας να την κατοχυρώσει με παράνομο τρόπο. Εκτός του ότι δεν έχει παρακολουθήσει επαρκώς τα μαθήματα οπότε δεν έχει ουσιαστικά καλύψει τις απαραίτητες γνώσεις, το μήνυμα που θα πάρει είναι πως οι επιλογές του δεν έχουν συνέπειες γιατί οι γονείς βρίσκουν τον τρόπο να του τις καλύπτουν. Πιστεύω πως είναι καλύτερο να επαναλάβει την τάξη του, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται σκληρό. Θα βιώσει έτσι τις συνέπειες των επιλογών του και θα βοηθηθεί να ωριμάσει. Έχω δει πολλές περιπτώσεις που μια σχολική αποτυχία φτάνει να «ταρακουνήσει» το παιδί και να το κάνει να αλλάξει στάση.

Αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή, εξηγήστε του γιατί ακριβώς το κάνετε. Αν έχει καλή σχέση με κάποιον καθηγητή του, παρακαλέστε τον να του μιλήσει κι εκείνος. Η συνεργασία του παιδιού σε κάποιον ειδικό θα μπορούσε να βοηθήσει, αν βέβαια ο ίδιος συνειδητοποιήσει πως η στάση του είναι προβληματική και δεχτεί να πάει. Αφού δεν θα δώσει τελικές εξετάσεις, θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποιο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα που θα τον βοηθήσουν να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά με σιγουριά. Δεν χρειάζεται να του επιβάλετε κάποια τιμωρία για τα ψέματα που σας έχει πει, αρκεί μόνο να εκφράσετε πόσο σας πλήγωσε αυτό και πόσο κλόνισε την εμπιστοσύνη σας στο άτομό του. Η «πρακτική» τιμωρία του θα είναι να χάσει τη χρονιά του και πρέπει να τη θεωρήσετε αρκετή.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε τη σχέση σας με το παιδί και δείξετε πως αν και αποδοκιμάζετε τη φετινή του στάση προς το σχολείο, τον αποδέχεστε ως άτομο και τον αγαπάτε.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.