Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η μητέρα μου είναι προσκολλημένη

Είμαι 46 ετών, εργαζόμενη, παντρεμένη με ένα γιο 16 ετών και μια κόρη 11. Αδέλφια δεν έχω. Ο πατέρας μου πέθανε πριν από ένα χρόνο και η μητέρα μου βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μητέρα μου να έχει προσκολληθεί στην οικογένειά μου χωρίς να το δείχνει. Δεν έχει απαιτήσεις και δεν μας ενοχλεί. Εγώ όμως ξέρω πως κάθεται κλεισμένη μέσα και αν δεν φροντίσω να της τηλεφωνήσω, να περάσω να τη δω ή να της πω να έρθει εκείνη στο σπίτι μου, θα είναι μόνη και δυστυχισμένη. Παραπονιέται πως δεν έχει κανέναν αλλά και δεν κάνει τίποτα για να κοινωνικοποιηθεί. Φροντίζω να την παίρνω στο σπίτι σχεδόν κάθε απόγευμα και όλες τις ημέρες των αργιών. Έχω συνεχώς την έννοια της και αυτό μου είναι πολύ δύσκολο μαζί με όλες τις υποχρεώσεις μου. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Τ.

Το φαινόμενο της απομόνωσης και της καταθλιπτικής στάσης που υιοθετούν κάποιοι ηλικιωμένοι είναι συνηθισμένο. Ειδικά οι γυναίκες που είχαν συνηθίσει να αυτοκαθορίζονται μόνο μέσα από τους ρόλους τους ως σύζυγοι και μητέρες, βιώνουν συνήθως άσχημα την αποδόμηση αυτών των ρόλων.

Βασική συμβουλή μου είναι να φροντίζεις πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Αν εσύ δεν είσαι καλά δεν θα μπορείς να βοηθήσεις κανέναν και αν η οικογένειά σου θιγεί προκειμένου να βοηθήσεις τη μητέρα σου, τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα για όλους. Ζήτησε τη συμπαράσταση του άντρα σου σχετικά με την αντιμετώπιση της μητέρας σου και άκουσε και τη δική του άποψη, αν τον ενοχλεί κάτι στην όλη κατάσταση. Τα παιδιά σου είναι αρκετά μεγάλα για να προσφέρουν κι αυτά κάτι στη γιαγιά, χωρίς βέβαια να επιφορτιστούν υποχρεώσεις που δεν τους αρμόζουν.

Καλό θα ήταν να δημιουργηθούν κάποιες συνήθειες και χρονικά σχήματα που θα δίνουν νόημα στη ζωή της ηλικιωμένης και κατά προτίμηση θα την κάνουν να αισθάνεται χρήσιμη. Για παράδειγμα, μπορείτε να καθιερώσετε κάποια απογεύματα την εβδομάδα που θα έρχεται προγραμματισμένα στο σπίτι σας και θα συμμετέχει σε κάποιες δραστηριότητες πχ. θα κάνει παρέα στα παιδιά όταν εσείς λείπετε ή κάποια φορά θα σας μαγειρεύει τη σπεσιαλιτέ της. Θα μπορούσατε να πηγαίνετε κάποιες φορές μαζί για τα ψώνια σου. Μια καλή ιδέα είναι να οργανώνεις πότε-πότε στο σπίτι σου μια συνάντηση με κάποιες συγγενείς ή φίλες σας που συμπαθεί για έναν καφέ. Πάρε την πρωτοβουλία να συναντήσετε μαζί κάποια άτομα με τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να κάνει και μόνη της παρέα. Αυτό ίσως τη βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί.

Τα παιδιά σου θα μπορούσαν να περνούν από το σπίτι της ή και να κάνουν κάποιες δραστηριότητες μαζί της. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνοδεύει την κόρη σου σε κάποιο μάθημά της. Γνωρίζω μια κυρία που ξαναθυμήθηκε το ενδιαφέρον της για τη μοδιστρική όταν χρειάστηκε να βοηθήσει την εγγονή της με τα κοστούμια μιας σχολικής θεατρικής παράστασης.  Γνωρίζω μια άλλη περίπτωση που ο εγγονός προτιμούσε να μελετά στο σπίτι της γιαγιάς του που είχε ησυχία και αποκλειστική περιποίηση.

Φρόντισε ωστόσο να κρατάς και κάποιο χρόνο μόνο για την οικογένειά σου. Η στάση της μητέρας σου είναι σε μεγάλο βαθμό επιλογή της και αναγκαστικά φέρει τις συνέπειες της επιλογής αυτής. Τίποτα δεν αποκλείει η στάση της να βελτιωθεί σταδιακά, με τις δικές σου προσπάθειες και όσο θα ξεπερνά την απώλεια του συζύγου της.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.