Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Αιμορροΐδες

Είμαι 40 ετών και μου έχουν εμφανιστεί αιμορροΐδες, ενώ η τουαλέτα μου είναι κανονική. Χρησιμοποιώ μια ειδική κρέμα αλλά  δεν φέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Το φαινόμενο είναι πολύ ενοχλητικό. Τι μπορώ να κάνω;
Φ.

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες της περιοχής του πρωκτικού δακτυλίου, οι οποίες αιμορραγούν. Οι φλέβες αυτές έχουν «ξεχειλώσει» επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν το φλεβικό αίμα πίσω προς την καρδιά, ενάντια στη βαρύτητα. Η αδυναμία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αντίθετη πίεση που ασκούμε προκειμένου να κενώσουμε το έντερο σε περίπτωση δυσκοιλιότητας. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει οργανικές αιτίες (ανατομικές ιδιαιτερότητες του εντέρου) περιβαλλοντικές και κοινωνικές (κακή διατροφή, έλλειψη φυτικών ινών, καθιστική ζωή, υπερβάλλον βάρος) όπως και ψυχολογικές. Όσον αφορά τις ψυχολογικές αιτίες, το συνεχές εσωτερικό «σφίξιμο» περνά και στο υλικό σώμα. Τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα έχουν συχνά δυσκολία να δώσουν και να αφεθούν, καταστάσεις που εκφράζονται κυριολεκτικά και στη διαχείριση του περιεχομένου του εντέρου.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που προϋποθέτει καταπολέμηση όλων των γενεσιουργών αιτίων της, είναι ο κύριος τρόπος καταπολέμησης των αιμορροΐδων. Όταν πάψει η συνεχής καταπόνηση των σχετικών φλεβών, είναι αναμενόμενο να βελτιωθεί η λειτουργία τους οπότε να σταματήσει η αιμορραγία και η ψυχολογική ενόχληση που συνδέεται με τη θέα του αίματος στην τουαλέτα.

Μερικές πρακτικές συμβουλές συμπτωματικής αντιμετώπισης:
  • Κατάργηση του χαρτιού τουαλέτας και χρησιμοποίηση κρύου νερού για το πλύσιμο της περιοχής. Ακόμη πιο αποτελεσματικά είναι τα εδρόλουτρα που γίνονται με κρύο νερό στο μπιντέ.
  • Αποφυγή σφιχτών εσωρούχων και ζωνών
  • Χρήση ειδικών κρεμών
  • Καλή θέση του σώματος στην τουαλέτα, η οποία κατά το δυνατόν να απομιμείται τη στάση που παίρνουμε στις τουρκικές τουαλέτες.
Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.