Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η πρώτη σχέση

Είμαι 25 ετών και έχω σχέση με τον Π. από το λύκειο. Είναι ωραία σχέση και δεν έχω παράπονο. Προγραμματίζουμε μάλιστα μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά μας να συζήσουμε και αν όλα πάνε καλά να παντρευτούμε. Από τη μια μεριά σκέφτομαι πως είμαι τυχερή που βρήκα γρήγορα τον άνθρωπό μου και δεν χρειάζεται να υφίσταμαι τις εναλλαγές σχέσεων και τις απογοητεύσεις που ακούω από τις φίλες μου. Από την άλλη μεριά όμως με απασχολεί που δεν έχω γνωρίσει τίποτα άλλο στη ζωή μου. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ήμουν τρελά ερωτευμένη με τον Π. και ναι μεν αισθάνομαι σιγουριά και ασφάλεια, αλλά μου λείπει το πάθος. Συχνά σκέφτομαι πλατωνικά κάποιον άλλον για κάποιο διάστημα (αλλά μετά μου περνάει). Ταυτόχρονα αισθάνομαι ενοχή απέναντι στον Π., από τον οποίο δεν έχω κανένα παράπονο. Τι θα γίνει αν γνωρίσω κάποιον που θα τον ερωτευτώ πραγματικά; Και αν αυτό γίνει όταν θα έχουμε οικογένεια;

Τ.

Το θέμα που σε απασχολεί είναι αρκετά συνηθισμένο. Υπάρχουν αρκετές κοπέλες που σταθεροποιούνται σε σοβαρή σχέση με το πρώτο τους φλερτ και μετά από κάποια χρόνια βρίσκονται στο δικό σου δίλημμα. Είναι γεγονός πως αυτές οι σχέσεις έχουν σχετικά μικρή πιθανότητα επιτυχίας, δηλαδή μετά πχ. από 20 χρόνια το ζευγάρι να είναι ακόμη αγαπημένο και ευτυχισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί στα μέλη τέτοιων ζευγαριών λείπουν οι φυσιολογικές εμπειρίες της νεότητας, έτσι ώστε αργότερα ή τις αποζητούν ή καταπιέζονται πολύ από την έλλειψή τους. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η πρώτη μας σχέση δεν είναι συνήθως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής αλλά μάλλον τυχαίων παραγόντων σε συνδυασμό με την έλξη που μας ασκεί ένα άτομο και την περιέργεια να γνωρίσουμε τον έρωτα.
Δικαίως προβληματίζεσαι λοιπόν για το μέλλον της σχέσης σου, αν και τίποτα δεν αποκλείει εσείς να είστε από τους λίγους τυχερούς που συναντιούνται στην εφηβεία και περνούν μια ολόκληρη ζωή μαζί και ευτυχισμένοι.
Το να σκέφτεσαι πλατωνικά κάποιους άντρες δείχνει πόση ανάγκη έχεις να ζήσεις νέες εμπειρίες, κι αυτό πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου. Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ένοχη γι’ αυτό, ο κόσμος της φαντασίας είναι καθαρά προσωπικός και αν μάλιστα μπορεί να εκτονώσει κάποιες καταστάσεις μάλλον ωφελεί παρά βλάπτει τη σχέση σου.
Δεν περιγράφεις τον τρόπο ζωής σου με τον Π. και πόσο στενή και αποκλειστική είναι η συνύπαρξή σας. Έχετε ο καθένας και τους δικούς του φίλους; Βγαίνετε χωριστά; Έχετε ενδιαφέροντα, σπουδές, δουλειές, ο καθένας τα δικά του έτσι ώστε να έχει ο καθένας σας και τον ξεχωριστό του κόσμο; Αν είστε συνεχώς και αποκλειστικά σε όλα μαζί, τότε το ενδεχόμενο της πλήξης είναι πιο πιθανό. Φροντίστε να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας και μην κάνετε σχέδια για το μέλλον πριν να είστε απόλυτα σίγουροι.
Είστε πολύ νέοι. Αφήστε το χρόνο να περάσει και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Μόνο έτσι θα αποδειχτεί πόσο δυνατή είναι η σχέση σας.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.