Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Είμαι 22 ετών και συνδέομαι εδώ και δυο χρόνια με τον Α., 24 ετών. Η σχέση μας είναι καλή και σκοπεύουμε να συζήσουμε και να παντρευτούμε όταν θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Προς το παρόν όμως αυτό δεν γίνεται. Ο Α. δουλεύει ευκαιριακά και εγώ είμαι πωλήτρια σε κατάστημα και παίρνω 600 ευρό το μήνα. Μένουμε και οι δυο με τους γονείς μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν περισσότερο. Τώρα έχω μείνει έγκυος και έχω τρομοκρατηθεί. Δεν το έχω πει  ακόμα σε κανέναν. Η σκέψη της έκτρωσης με φοβίζει και δεν ξέρω αν είναι ηθικά σωστό να κάνω κάτι τέτοιο. Να παντρευτούμε είναι πολύ δύσκολο και η μόνη περίπτωση είναι να μείνουμε με τους γονείς μου. Δεν ξέρω τι να κάνω.
Θ.
Το θέμα της επιλογής μεταξύ της διακοπής της κύησης και ενός βιαστικού γάμου είναι πολύ λεπτό και εξαρτάται κυρίως από την κλίμακα αξιών και την ιδεολογία του ζευγαριού. Το σίγουρο είναι πως την απόφαση πρέπει να την πάρεις μαζί με τον σύντροφό σου, γι’ αυτό πρέπει να τον ενημερώσεις το συντομότερο.
Δεν θα ασχοληθώ με το ηθικό μέρος του θέματος, το οποίο είναι καθαρά προσωπικό. Άλλα άτομα δεν έχουν πρόβλημα με τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την επιλέγουν αντί να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί υπό αντίξοες συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα θα αποβούν αρνητικές στο μέλλον, τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς του. Άλλα άτομα πάλι θεωρούν πως με την έκτρωση αφαιρούν μια ζωή και προτιμούν να φέρουν το παιδί στον κόσμο με οποιεσδήποτε συνθήκες. Στην απόφασή σας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο τα πρακτικά θέματα όσο και η συναισθηματική και ιδεολογική-ηθική τοποθέτησή σας πάνω στο θέμα.
Είστε πολύ νέοι και χωρίς οικονομικές δυνατότητες. Αν παντρευτείτε και μείνετε με τους γονείς σου ως νέο ζευγάρι με παιδί, η κατάσταση θα είναι δύσκολη τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς τρόπου ζωής. Για κάποιο διάστημα θα πρέπει να διακόψεις την εργασία σου και δεν ξέρω αν είσαι κατάλληλα ασφαλισμένη ώστε να έχεις άδεια κυήσεως και λοχείας με αποδοχές. Η σχέση σας μπορεί να διαβρωθεί από τις δυσκολίες, πράγμα που θα έχει κακή επίδραση και στην εξέλιξη του παιδιού.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει το ιδεολογικό-ηθικό θέμα του κατά πόσο μια έκτρωση στην αρχή της κύησης ισοδυναμεί με το φόνο ενός ανθρώπου. Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο ή θα πρέπει να κρατήσετε το παιδί ή στην αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να βασανίζεστε από τύψεις που θα βλάψουν την ψυχολογική σας ισορροπία και τη σχέση σας. Αν παρ’ όλες τις δυσκολίες αποφασίσετε να κρατήσετε το παιδί, θα γίνετε ένα ζευγάρι πολύ νέων γονέων και θα ζήσετε τις χαρές και τα προβλήματα της γονεϊκότητας μεγαλώνοντας μαζί με το παιδί σας.
Η σχέση σας πώς είναι; Πιστεύεις πως μπορεί να αντέξει δυσκολίες και πιέσεις; Πώς φαντάζεσαι την πιθανή συμβίωση της μελλοντικής οικογένειάς σου με τους γονείς σου; Είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορείτε να συνεννοηθείτε, ευέλικτοι και ανθεκτικοί στις δυσκολίες; Αν αποφασίσετε να κρατήσετε το παιδί θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη τους για τη συμβίωση που προγραμματίζεις μαζί τους.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, συζήτησε με το σύντροφό σου και διαμορφώστε μια κοινή γραμμή για το θέμα της εγκυμοσύνης και της διαβίωσης. Αν τουλάχιστον ο ένας από τους δυο είναι αρνητικός προς την απόκτηση παιδιού, η κύηση θα πρέπει να διακοπεί ή αλλιώς η σχέση σας θα χαλάσει. Η κατάσταση, όπως κι αν εξελιχθεί, θα σας ωριμάσει ως άτομα και ως ζευγάρι.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.