Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Προσωπική ζωή μόνης μητέρας με παιδιά

Είμαι 40 ετών, με δίδυμες κόρες 9 ετών. Πριν από πέντε χρόνια χώρισα από έναν πολύ άσχημο γάμο. Ο πατέρας τους από τότε διατηρεί τυπική σχέση μαζί μας, δίνει όσα χρήματα έχει ορίσει το δικαστήριο και τις βλέπει σπάνια. Εγώ εργάζομαι ως ιδιωτική υπάλληλος σε μια αρκετά απαιτητική δουλειά. Όπως είναι φυσικό, τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το διαζύγιό μου έχω δημιουργήσει κάποιες σχέσεις. Τρεις από τις σχέσεις αυτές ήταν σοβαρές και οι άντρες αυτοί έρχονταν συχνά στο σπίτι μου. Σαν εργαζόμενη μόνη μητέρα δεν έχω το χρόνο να βγαίνω συχνά και δεν θέλω να αφήνω μόνα τους τα κορίτσια στο σπίτι τις βραδινές ώρες. Αυτό με κάνει, όταν έχω κάποια σοβαρή σχέση, να βάζω το φίλο μου μέσα στο σπίτι μου. Οι κόρες μου αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις μάλλον αδιάφορα. Στην τελευταία μου σχέση είχαν συμπαθήσει πολύ το φίλο μου και τώρα που χωρίσαμε θέλουν να επικοινωνούν μαζί του, πράγμα που με φέρνει σε δύσκολη θέση. Πώς να το αντιμετωπίσω;
Τ.

Διαφωνώ με τη νοοτροπία να φέρνεις τους φίλους σου μέσα στο σπίτι σου και να τους κάνεις μέρος της ζωής των παιδιών σου, όσο κι αν αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες σου και τους λόγους για τους οποίους το κάνεις. Δυστυχώς, όταν κάποια γυναίκα γίνεται μητέρα, της αφαιρούνται αναπόφευκτα κάποιοι βαθμοί προσωπικής ελευθερίας. Η διαφωνία μου δεν έχει καμιά  έννοια «ηθικής».
Είσαι χρόνια ελεύθερη και είναι απόλυτα φυσικό οι κόρες σου να γνωρίζουν πως έχεις προσωπική ζωή. Όταν όμως φέρνεις κατά σύστημα κάποιο φίλο σου στο σπίτι, τόσο οι κόρες σου όσο και αυτός θα καταβάλουν προσπάθεια να προσαρμοστούν μεταξύ τους και αν η σχέση διαλυθεί η προσπάθεια αυτή θα έχει καταβληθεί μάταια. Η αδιαφορία που έχουν δείξει σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να αποτελεί άμυνα για να μην καταβάλουν τέτοιες προσπάθειες ή για να αποφύγουν να εμπλακούν με άτομα που δεν συμπαθούν. Αν πάλι συμπαθήσουν κάποιο φίλο σου και δεθούν μαζί του, όπως έγινε στην τελευταία περίπτωση, θα υποστούν νέα απώλεια σε περίπτωση χωρισμού. Μην ξεχνάς πως δεν έχουν ουσιαστική επαφή με τον πατέρα τους και αυτό είναι πολύ πιθανό να το βιώνουν ήδη ως απώλεια, όσο κι αν δεν το δείχνουν.
Από την άλλη μεριά εσύ και ο φίλος σου δεν μπορείτε να φέρεστε ελεύθερα μεταξύ σας όταν οι κόρες σου είναι παρούσες, οπότε δεν απολαμβάνετε τις ώρες που περνάτε μαζί. Αν πάλι έχεις ξεπεράσει αυτό το θέμα και φέρεσαι ελεύθερα μπροστά τους και μάλιστα αν ο φίλος σου διανυκτερεύει μαζί σου, είναι πιθανό κάποιες φορές να έρθετε όλοι σε δύσκολη θέση. Τα κορίτσια στην ηλικία που βρίσκονται μπορεί να εισαχθούν πρώιμα σε θέματα ιδιωτικής ζωής και να τους γεννηθούν ερωτήματα που θα είναι δύσκολο να απαντηθούν.
Η πρότασή μου είναι να διαχωρίσεις την προσωπική σου ζωή από τα παιδιά σου. Είναι λογικό σε μια μακροχρόνια σχέση οι κόρες σου να γνωρίσουν το φίλο σου, να βγείτε κάποιες φορές μαζί και να σας επισκεφτεί κάποιες φορές στο σπίτι. Αυτό όμως θα πρέπει να είναι αρκετό. Απόφευγε να έχουν οι κόρες σου στενή συνάφεια και να δένονται με τους φίλους σου. Όσο μεγαλώνουν, οι βαθμοί ελευθερίας σου θα αυξάνονται και έτσι θα μπορείς να βγαίνεις περισσότερο. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει κάποια κοπέλα που θα μπορεί να τους κάνει συντροφιά όταν βγαίνεις και ίσως να διανυκτερεύει στο σπίτι σας κάποιες φορές που θα θέλεις να διανυκτερεύσεις εκτός. Δεν υπήρχε κάποια που σε βοηθούσε όταν ήταν πιο μικρές; Τα μεσημέρια που επιστρέφουν από το σχολείο ποιος τις παίρνει μέχρι να επιστρέψεις από τη δουλειά σου; Θα μπορούσε να είναι το ίδιο πρόσωπο.
Είναι γενικά προτιμότερο να βγαίνεις λιγότερο αλλά να το απολαμβάνεις περισσότερο και να μην εκθέτεις τα παιδιά σε πιθανές ψυχικές ταλαιπωρίες. Μόνο αν αποφασίσεις να σταθεροποιηθείς και να ζήσεις με κάποιο σύντροφο τότε θα χρειαστεί να τις εμπλέξεις περισσότερο και πάλι αυτό είναι καλό να γίνει σταδιακά.
Σχετικά με την τωρινή κατάσταση, αυτή εξαρτάται από τη διάθεση του πρώην φίλου σου και από τις σχέσεις που έχετε. Αν οι σχέσεις σας είναι εχθρικές και εκείνος δεν έχει πλέον διάθεση επαφής με τις κόρες σου, μπορείς να τους το εξηγήσεις και με τον καιρό θα ξεπεράσουν την επιθυμία τους να τον βλέπουν. Αντίθετα, αν εκείνος είναι πρόθυμος και η σχέση σας είναι πολιτισμένη, μπορείς να τις ενθαρρύνεις να επικοινωνήσουν μαζί του οι ίδιες και να κανονίσουν να βγουν μαζί του ή να τις επισκεφτεί στο σπίτι. Οι κόρες σου είναι αρκετά μεγάλες για να το ρυθμίσουν αυτό μόνες τους, αν έχουν την άδειά σου. Μπορεί μάλιστα με τον καιρό ο πρώην φίλος σου να γίνει οικογενειακός φίλος που πότε-πότε θα βλέπεστε όλοι μαζί.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.