Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Προσκολλημένος στη μητέρα του

Είμαι 42 ετών, ελεύθερη. Πρόσφατα γνώρισα έναν άντρα 46 ετών, που μου άρεσε. Είναι πολύ ενδιαφέρων, γοητευτικός και επαγγελματικά επιτυχημένος. Το μόνο γεγονός που με προβλημάτισε είναι πως ζει ακόμη με τη μητέρα του. Μου εξήγησε βέβαια πως είχε χάσει νωρίς τον πατέρα του, η μητέρα του είχε ανάγκη υποστήριξης και δεν υπήρχε λόγος να φύγει από το πατρικό του σπίτι. Όμως εγώ διαπιστώνω μια προσκόλληση. Τις δυο φορές που έχουμε βγει η μητέρα του του τηλεφώνησε πολλές φορές με ασήμαντες αφορμές. Επίσης, συχνά δηλώνει πως δεν είναι διαθέσιμος γιατί πρέπει να καλύψει κάποια ανάγκη της μητέρας του. Δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα σε σχέση, αλλά διστάζω να συνδεθώ με έναν άντρα με τέτοια νοοτροπία.
Η.

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου και προσωπικά θα με ξένιζε ένας καθ’ όλα αξιόλογος άντρας που στην ηλικία αυτή ζει ακόμη με τη μητέρα του σε στενή συν-εξάρτηση. Βέβαια τις ειδικές συνθήκες κάθε περίπτωσης δεν μπορεί κάποιος να τις ξέρει αν δεν τις ζήσει.
Υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης των σχέσεων και καθένας μας, ανάλογα με το χαρακτήρα του, επιλέγει αυθόρμητα έναν από τους δυο. Κάποιοι άνθρωποι πριν ξεκινήσουν μια σχέση εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα και δεν προχωρούν αν οι προδιαγραφές τους δεν καλύπτονται. Πρόκειται συνήθως για ευαίσθητους ανθρώπους που πληγώνονται εύκολα και προσπαθούν χρησιμοποιώντας τη λογική να προστατέψουν το εαυτό τους από ψυχικές ταλαιπωρίες και κακοτοπιές. Κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να μπουν σε μια σχέση αν το άτομο τους ελκύει και να δουν την εξέλιξη στην πορεία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο παρορμητικοί και τολμηροί, αναλαμβάνουν ρίσκα και ξέρουν πως αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ευνοϊκά μπορούν να το αντιμετωπίσουν.
Μια καλή μέση λύση είναι το άτομο να μη διστάζει να ξεκινήσει μια σχέση που του φαίνεται ενδιαφέρουσα, αλλά να φροντίζει να μην επενδύει εξ αρχής. Να κρατάει δηλαδή «μικρό καλάθι» μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.
Ανάλογα με το χαρακτήρα σου, μπορείς κι εσύ να απορρίψεις τον συγκεκριμένο άντρα ή να ξεκινήσεις μαζί του το «πείραμα» μια σχέσης χωρίς όμως να έχεις μεγάλες προσδοκίες και να δεις πώς θα εξελιχτεί. Από την ηλικία σου υποθέτω πως θα έχεις αρκετές εμπειρίες, οπότε μια σχέση που είναι πιθανό να ξεκινήσει και να μην εξελιχτεί δεν θα σου επιφέρει μεγάλο πλήγμα.  
Πρότασή μου είναι να μην υπερπροστατεύεις τον εαυτό σου χάνοντας έτσι ευκαιρίες ζωής, αλλά να έχεις τη δύναμη να ανταποκρίνεσαι σε οποιαδήποτε πιθανή εξέλιξη των σχέσεών σου.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.