Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο γιος μου έκανε «κατάληψη» στο σπίτι

Η φίλη Π μας έγραψε επηρεασμένη από την προηγούμενη ανάρτηση.

Έχω πρόβλημα που ο γιος μου φέρνει τις φίλες του και τις εγκαθιστά στο σπίτι. Είμαι 56 ετών, με ένα γιο 30 ετών που μένει μαζί μου και μια κόρη 28 που σπούδασε σε άλλη πόλη και παρέμεινε να εργαστεί εκεί. Πριν από 10 χρόνια πήρα διαζύγιο. Σήμερα συνδέομαι με έναν άνδρα νεότερό μου, παντρεμένο, χωρίς κανένας να γνωρίζει γι’ αυτή τη σχέση.
Ο γιος μου ήταν πάντα εξαρτημένος από την οικογένεια, σε αντίθεση με την κόρη μου που από μικρή ήταν ανεξάρτητη. Είχε φύγει στην Αγγλία για σπουδές αλλά δεν τις ολοκλήρωσε, επειδή εκείνη την εποχή υπήρχαν φασαρίες στο σπίτι λόγω του διαζυγίου. Επέστρεψε στην Ελλάδα, έβγαλε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο και τώρα εργάζεται σε ένα κατάστημα, σε δουλειά άσχετη προς τις σπουδές του. Τα χρήματα που κερδίζει φτάνουν μόνο για τα προσωπικά του έξοδα, οπότε παραμένει στο σπίτι μαζί μου. Είχε ως τώρα δυο σοβαρές και μακροχρόνιες σχέσεις και μου είχε εγκαταστήσει τις κοπέλες μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δική μου ελευθερία και βέβαια να αυξάνονται τα έξοδα του σπιτιού. Δεν εργάζομαι και τα βγάζω δύσκολα πέρα. Τώρα έχει μόλις χωρίσει και δεν θέλω να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο, αλλά φοβάμαι πως ο γιος μου έχει καλομάθει.
Π.

Είναι φανερό πως χειρίστηκες λάθος την κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να την αλλάξεις και να θέσεις νέους όρους.
Στις οικογένειες το κάθε παιδί καταλαμβάνει συνήθως μια συγκεκριμένη θέση πολύ διαφορετική από το/τα άλλο/α παιδί/ά, πράγμα που φαίνεται πως έγινε και στη δική σου οικογένεια. Κι εσύ φαίνεται πως έχεις αποδεχτεί για το γιο σου το ρόλο του αδύναμου και εξαρτημένου, όπως φαίνεται από τις δικαιολογίες που βρίσκεις γι’ αυτόν. Όταν στο σπίτι υπήρχαν φασαρίες λόγω του διαζυγίου, ο γιος έφυγε στην Αγγλία, ενώ η κόρη πέρασε σε Ελληνικό πανεπιστήμιο. Παρότι ο δρόμος που διάλεξε ο γιος ήταν ευκολότερος, τουλάχιστον στην αρχή του, εκείνος δεν τα κατάφερε και ξαναγύρισε. Του εξασφαλίσατε σπουδές σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, παρά τα περιορισμένα σας οικονομικά μέσα. Στη συνέχεια, εκείνος αρκέστηκε σε μια δουλειά που δεν τον καθιστά ανεξάρτητο, ενώ στην ηλικία που βρίσκεται θα έπρεπε να μπορεί να ζει μόνος.
Αντιλαμβάνομαι τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, αλλά αν κάποιος προσπαθήσει πραγματικά μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί, ειδικά αν θέλει να έχει και απόλυτη ελευθερία στην προσωπική του ζωή. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μοιραστεί ένα μικρό διαμέρισμα με ένα φίλο του ή με την κοπέλα του και να μοιράζονται τα έξοδα. Θα μπορούσε να μειώσει τα προσωπικά του έξοδα ή να βρει μια πρόσθετη δουλειά πχ. κάποια Σαββατοκύριακα. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση μιας καλύτερης δουλειάς.
Αφού όμως δεν έχει καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί, πρέπει μέσα στο σπίτι να τηρεί κάποιους όρους που θα θέτεις εσύ. Ισχύουν όλα όσα έγραψα στη φίλη της προηγούμενης ανάρτησης. Επιπλέον στη δική σου περίπτωση, μέσα στο σπίτι συμβιώνετε δυο ενήλικα και ανεξάρτητα άτομα. Εσύ θα εγκαθιστούσες το φίλο σου μέσα σπίτι παρουσία του γιου σου; Εκείνος γιατί να έχει το αντίστοιχο δικαίωμα;
Ας έρθουμε τώρα σε σένα. Έχεις την προσωπική σου ζωή και δεν την κοινοποιείς.  Στην παρούσα περίπτωση καλά κάνεις, λόγω του ότι το άτομο είναι παντρεμένο και η σχέση πιθανότατα είναι ευκαιριακή. Αν όμως επρόκειτο για κάποιο ελεύθερο άτομο και η σχέση ήταν σταθερή για κάποια περίοδο, δεν θα χρειαζόταν να κρύβεσαι. Είσαι ελεύθερη και έχεις κάθε δικαίωμα να έχεις προσωπική ζωή και τα παιδιά σου να αποδεχτούν την ιδέα, έτσι ώστε να μην κρύβεσαι. Είναι απόλυτα φυσικό να γνωρίζουν πως η μητέρα τους βγαίνει με κάποιον και είναι στη δική σου επιλογή αν θα τον γνωρίσουν. Αν τον γνώριζαν, θα ήταν φυσικό να επισκέπτεται κάποιες φορές το σπίτι σας, όπως και η κοπέλα του γιου σου, αλλά ως εκεί. Ούτε εσύ θα ήταν σωστό να τον εγκαταστήσεις στο σπίτι μαζί με το γιο σου, ούτε κι ο γιος σου να εγκαταστήσει τη φίλη του. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως έχεις τουλάχιστον ίσα δικαιώματα προσωπικής ζωής με το γιο σου και πως πρέπει εκείνος να σέβεται τόσο την προσωπική σου ζωή –όταν έχεις- όσο και την ησυχία σου.
Προτείνω να εκφράσεις στο γιο σου πόσο σε δυσκόλεψε η συμβίωση με τις φίλες του και πως δεν θέλεις το φαινόμενο να επαναληφθεί. Ενθάρρυνέ τον να φύγει από το σπίτι, όσο κι αν αυτό σου φαίνεται σκληρό. Θα κάνει καλό και στους δυο σας. Θα απαλύνει την πιθανή αμοιβαία συν-εξάρτηση, θα βοηθήσει εκείνον να ωριμάσει και εσένα να βρεις την ησυχία σου και να έχεις προσωπική ζωή  μέσα στο σπίτι σου.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.