Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ο γιος μας συμβιώνει με μια κοπέλα

Ο γιος μας, 21 ετών, σπουδάζει στην Αθήνα σε μια δύσκολη σχολή που ήταν το όνειρό του. Μέχρι τώρα τα πηγαίνει πολύ καλά στις σπουδές του. Τελευταία όμως δεν τον βρίσκαμε στο σπίτι όταν τηλεφωνούσαμε. Μας είπε πως έχει δημιουργήσει σχέση με μια κοπέλα και περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι της. Από ό,τι έχουμε καταλάβει ο γιος μας έχει εγκατασταθεί εκεί και συζούν. Ανησυχούμε πολύ. Εμείς του εξασφαλίσαμε καλό σπίτι παρά τις περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες, για να είναι άνετα και απερίσπαστος στις σπουδές του. Φυσικά και θα έχει στην ηλικία του κάποια σχέση, αλλά η συμβίωση μας προβληματίζει. Δεν γνωρίζουμε και το ποιόν της κοπέλας. Φοβόμαστε πως θα παραμελήσει τις σπουδές του και θα παρεκκλίνει από τους στόχους του.
Θ-Μ.

Καταλαβαίνω πως η ανησυχία σας έχει να κάνει με το ότι ο γιος σας μεγάλωσε και θέλει να κάνει τις δικές του επιλογές. Στη διαδικασία αυτή φοβάστε μήπως παρεκκλίνει από τον «ίσιο δρόμο» και πάψει να διανύει «σε ίσους χρόνους ίσα διαστήματα».
Δεν έχετε δίκιο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο νέος μαζί με τις σπουδές του να γνωρίσει και κάποιες άλλες πλευρές της ζωής στα φοιτητικά του χρόνια. Να κάνει παρέες, σχέσεις, ίσως και νεανικές συμβιώσεις και παρ’ όλα αυτά να μην παρεκκλίνει από τους στόχους του. Η συμβίωση για κάποιο διάστημα είναι μια φυσική κατάσταση για ένα ερωτευμένο ζευγαράκι φοιτητών και δεν κατέστρεψε τις σπουδές κανενός. Ακόμη κι αν κάποια εποχή μια τέτοια συμβίωση ή άλλου είδους σχέση μπορεί να προκαλέσει μια χαλάρωση στο πρόγραμμα ενός νέου, σίγουρα δεν θα επηρεάσει τη γενική του πορεία.
Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η σχέση και πόσο καιρό ο γιος σας θα λείπει από το καλό σπίτι που του έχετε εξασφαλίσει. Σας ανησυχεί επίσης που δεν γνωρίζετε το «ποιόν» της κοπέλας. Ο κανόνας είναι πως από δω και πέρα δεν θα γνωρίζετε τις παρέες του και θα πρέπει να βασιστείτε στην προσωπικότητα που έχει αναπτύξει ο γιος σας, η οποία έχει μεγάλη σχέση και με την ανατροφή που του έχετε δώσει. Κι αν κάνει λάθος, ας κάνει! Κανέναν δεν έβλαψαν ανεπανόρθωτα τα λάθη της νεανικής ηλικίας ή αυτά που οι γονείς του θεωρούσαν λάθη.
Προτείνω να κάνετε μια συζήτηση με το γιο σας για τις ανησυχίες σας την επόμενη φορά που θα σας επισκεφθεί και όχι από τηλεφώνου. Ζητήστε του να σας μιλήσει για την εξέλιξη των σπουδών του και αν θέλει να σας μιλήσει για τη σχέση του. Αν δεν θέλει, είναι δικαίωμά του, αρκεί να διατηρήσει σε γενικές γραμμές τη σπουδαστική του πορεία.
Κατερίνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.