Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Θέλω να προσεγγίσω την κόρη μου

Είμαι 45 ετών, πρόσφατα παντρεμένος, με ένα γιο ενός έτους. Στα νεανικά μου χρόνια έχω κάνει έναν πρώτο, σύντομο γάμο από τον οποίο έχω μια κόρη 20 ετών. Ο γάμος αυτός είχε γίνει λόγω εγκυμοσύνης. Εγώ δεν ήθελα το παιδί, αλλά η κοπέλα ήθελε να το κρατήσει και έτσι είχαμε παντρευτεί. Μετά το χωρισμό έβλεπα το κορίτσι σπάνια και δεν δημιούργησα πραγματική σχέση μαζί της. Ωστόσο βοηθούσα οικονομικά. Με την πρώην σύζυγό μου είχα και έχω σχέσεις τυπικές. Η κόρη μας μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε μια αξιόλογη κοπέλα, που πότε-πότε επικοινωνούμε τυπικά. Με το δεύτερο γάμο μου και με την απόχτηση του γιου μου άρχισαν να μου δημιουργούνται τύψεις για την αδιαφορία που έχω δείξει στην κόρη μου και θα ήθελα να την προσεγγίσω περισσότερο. Δεν ξέρω όμως πώς να το κάνω και επιπλέον φοβάμαι μήπως διαταραχτεί η νέα μου οικογένεια.
Τ.

Ποτέ δεν είναι αργά! Είναι καλό που συνειδητοποιείς έστω και τώρα το έλλειμμα που έχεις δείξει στην ανατροφή της κόρης σου. Το καλό είναι πως είναι πλέον μια ενήλικη και αξιόλογη κοπέλα και μπορείς να την προσεγγίσεις άμεσα και να την αντιμετωπίσεις σε μια βάση ισότητας.
Προτείνω να της ζητήσεις να συναντηθείτε οι δυο σας και να της μιλήσεις ειλικρινά. Να της αναλύσεις πώς εξελίχτηκαν τα συναισθήματά σου, να παραδεχτείς τα λάθη σου και να της εκφράσεις την πρόθεσή σου να αποκαταστήσετε μια πιο θερμή σχέση. Μην την πιέσεις και άφησέ της το χρόνο να σκεφτεί την κατάσταση. Μπορείς να της πεις πως αφού εσύ εκδήλωσες τις προθέσεις σου, είναι πλέον στη δική της προαίρεση να ρυθμίσει τη σχέση σας.
Υπάρχει πιθανότητα η κοπέλα να μην έχει διάθεση προσέγγισης, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε τέτοια περίπτωση είναι καλό να αφήσεις να περάσει κάποιος χρόνος και μετά να ξαναπροσπαθήσεις. Καλό είναι να μιλήσεις και με τη μητέρα της, εκδηλώνοντάς της τη διάθεσή σου και ζητώντας της να σε βοηθήσει. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να γίνει μια συζήτηση μεταξύ των τριών σας, αλλά αν αυτό δεν γίνει, καλό θα ήταν η μητέρα τουλάχιστον να μην υπονομεύει την προσπάθειά σου. Πιστεύω πως αν τα συναισθήματά της δεν είναι εχθρικά απέναντί σου, θα επικρατήσει  το καλό του παιδιού της.
Σχετικά με τη σύζυγό σου, δεν ξέρω πώς της είχες παρουσιάσει την κατάσταση, αλλά τώρα πρέπει να την ενημερώσεις για τις προσθέσεις σου. Αυτό πρέπει να γίνει με λεπτότητα, τονίζοντας πάντα πόσο πολύτιμη είναι η νέα σου οικογένεια για σένα και πως η αξία αυτής της οικογένειας σου κατέδειξε την αξία της πατρότητας. Να προτείνεις και στη σύζυγό σου και στην κόρη σου μια οικογενειακή συνάντηση και να τους αφήσεις το χρόνο να την αποδεχτούν.
Το πιο βασικό στην όλη ιστορία είναι η δική σου ψυχική κατάσταση. Αν εσύ αισθάνεσαι καλά με τη μεταστροφή σου σχετικά με την κόρη σου και αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου το δικαίωμα της αλλαγής και της συγνώμης, τότε θα μπορέσεις και να τα διεκδικήσεις. Οι τύψεις δεν βοηθούν, παρά μόνο αν αντικατασταθούν με δράση.
Κατερίνα

1 σχόλιο:

  1. Διαφωνώ πάντα με αυτό το θέμα. Οταν έρχεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη δεν έχει το δικαίωμα η γυναίκα να το κρατήσει για τους δικούς της λόγους αδιαφορόντας για τον άνδρα και τα δικά του θέλω και περισσότερο για το δικαίωμα του παιδιού να έλθει στο κόσμο και να το περιμένουν με χαρά δύο γονείς .
    Το παιδί δεν ανήκει ούτε στη γυναίκα ούτε στον άνδρα. Είναι όταν γεννηθεί ένας άνθρωπος που αν μη τι άλλο του άξιζε να μην είναι ένα λάθος μιας βραδυάς σεξ. Με εκνευρίζει που οι γυναίκες πολλές φορές χρησιμοποιούν την εγκυμοσύνη σαν μέσω για να κρατήσουν δήθεν ένα άνδρα ή για να κάνουν ένα παιδί με το έτσι θέλω. Και μετά φορτώνουν με ενοχές έναν άνδρα που ήταν εξηγημένος από την αρχή ότι δεν ήθελε δεσμέυσεις.
    Και στη προκειμένη περίπτωση δεν θεωρώ ότι έκανε λάθος ο άνθρωπος. Η οικογένεια που έχει τώρα είναι προφανώς επιλογή του. Το άσχημο είναι ότι αυτά τα παιδιά νοιώθουν ότι είναι λάθη μιας νύχτας. Εχω και φίλους μου που το συζητάμε και μαι ζωή αυτό νοιώθουν.Είναι κρίμα για όλους αυτό για μένα. Είναι η προσωπική μου άποψη αυτή. Αλλά το λέω και στη κόρη μου που είναι 20 χρονών. Οπως εγώ όπως και αυτή ήλθαμε στο κόσμο και μας περιμένανε οικογένειες με αγάπη έτσι να είναι και με το παιδί της.Αυτή η γνώμη μου για το θέμα μιας και το διάβασα. καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.