Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ανεπιθύμητη πατρότητα

Η συζήτηση πάνω στην ανάρτηση «θέλω να προσεγγίσω την κόρη μου» έκανε το φίλο Σ να γράψει και τη δική του περίπτωση.

Είμαι 33 ετών και έχω ένα γιο 2 ετών, καρπό μιας σύντομης σχέσης. Η κοπέλα ήταν διαζευγμένη και μεγαλύτερης ηλικίας από μένα. Ήθελε πολύ να κάνει παιδιά αλλά δεν είχε μπορέσει στο γάμο της. Τον λίγο καιρό που μείναμε μαζί εκείνη έλεγε πως με ερωτεύτηκε. Για μένα ήταν απλώς μια ευχάριστη σχέση με ημερομηνία λήξης. Η εγκυμοσύνη προέκυψε τυχαία, αλλά δεν μπορώ να είμαι και σίγουρος. Εκείνη ήθελε να παντρευτούμε αλλά εγώ δεν ήμουν έτοιμος για γάμο και παιδί, ούτε θα επέλεγα τη συγκεκριμένη κοπέλα για σύντροφο ζωής. Αυτά της τα ξεκαθάρισα και της ζήτησα να μην κρατήσει το παιδί, αλλά εκείνη επέμεινε γιατί ήθελε παιδί και δεν είχε περιθώριο ηλικίας. Και οι αντιλήψεις της ήταν κατά της έκτρωσης. Δεν μου ζήτησε τίποτα ανοιχτά, αλλά με κάλεσε όταν γεννήθηκε το παιδί και με καλεί ακόμα στα γενέθλιά του. Εγώ πηγαίνω αλλά αισθάνομαι άβολα. Πιστεύω πως στόχος της κοπέλας είναι μέσω του παιδιού να με μεταστρέψει και να παντρευτούμε. Εγώ δεν το θέλω αυτό-εξάλλου έχω δημιουργήσει μια σοβαρή σχέση-αλλά είμαι μπερδεμένος. Δεν ξέρω πώς να φερθώ.


Σ.


Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να διαχωρίσεις τη θέση σου μεταξύ μητέρας και παιδιού. Δεν ήθελες και δεν θέλεις να συνυπάρξεις με τη μητέρα, το δήλωσες εξαρχής, δεν μεταστράφηκες στο μεταξύ διάστημα, οπότε κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει. Όπως κι αν αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις το παιδί, πρέπει ευγενικά αλλά σταθερά να της το υπενθυμίζεις.


Σχετικά με το παιδί επίσης ξεκαθάρισες από την αρχή τη θέση σου, αλλά η μητέρα θέλησε να το κρατήσει. Στο μεταξύ εσύ πώς αισθάνεσαι για το παιδί αυτό; Παρότι έγινες πατέρας χωρίς τη θέλησή σου, πρέπει σήμερα με δεδομένο το παιδί αυτό να επανεξετάσεις την ιδεολογία σου και τα συναισθήματά σου και να πράξεις ανάλογα.


·        Αν πιστεύεις πως «εκβιάζεσαι» από την κατάσταση να έχεις κάποια σχέση με το παιδί, καλύτερα να τη διακόψεις πλήρως. Δεν κάνει καλό ούτε σε σένα ούτε στο παιδί.

·        Αν πιστεύεις πως,  παρότι υπήρξες εξαρχής ξεκάθαρος για την κατάσταση, το παιδί είναι «αίμα» σου και έχεις κάποιες υποχρεώσεις απέναντί του, τότε και οικονομικά θα πρέπει να βοηθάς και να έχεις κάποια minimum σχέση μαζί του. Αν όμως δεν έχεις αναπτύξει πραγματικά συναισθήματα για το παιδί και το βλέπεις μόνο σαν υποχρέωση, πιστεύω πως μόνο η οικονομική βοήθεια θα μετρήσει (αν η μητέρα έχει δυσκολίες) και όχι μια τυπική σχέση με το παιδί.

·        Αν, αντίθετα, άρχισαν να σου δημιουργούνται συναισθήματα, ακολούθησέ τα. Πολλές φορές θεωρητικά πιστεύουμε κάτι άλλο αλλά στην πράξη τα συναισθήματά μας μπορεί να αλλάξουν. Μπορείς να ζητήσεις από τη μητέρα να βλέπεις το παιδί τακτικά και να συμβάλλεις ουσιαστικά στην ανατροφή του, συναισθηματικά και υλικά, όπως κάνουν και οι σωστοί χωρισμένοι μπαμπάδες. Εδώ θα πρέπει να της ζητήσεις να συνεργαστείτε για το καλό του παιδιού, χωρίς βέβαια εκείνη να δημιουργήσει ελπίδες πως θα αλλάξει η σχέση σου μαζί της.


Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να αποφασιστεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, είναι το θέμα της αναγνώρισης. Αν δεχτείς να το κάνεις σημαίνει αυτόματα πως υιοθετείς τη στάση της δεύτερης ή της τρίτης περίπτωσης, ενώ αν αρνηθείς είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις δικαστικές διαμάχες που θα είναι μια κακή «κληρονομιά» για το παιδί, έστω κι αν δεν τις μάθει ποτέ.

Φρόντισε να τοποθετηθείς απέναντι στο θέμα. Όσο νωρίτερα αποφασίσεις για τη στάση σου, τόσο καλύτερα για όλους σας. Βέβαια τα συναισθήματα και οι αντιλήψεις ενός ανθρώπου μπορούν να αλλάξουν με τον καιρό, αλλά είναι πιο δύσκολο (όχι όμως και ανέφικτο) να αποκατασταθεί μια σχέση γονέα-παιδιού σε μεγάλη ηλικία. Λάβε επίσης υπόψη την επίδραση που θα έχει η κάθε πιθανή στάση σου προς το παιδί στη ζωή σου από δω και πέρα και πως θα πρέπει να ενημερώνεις σχετικά κάθε κοπέλα με την οποία είναι πιθανό η σχέση σου να έχει μέλλον.

 

Κατερίνα

2 σχόλια:

  1. Ο μόνος τρόπος να μην αφήσεις μία κοπέλα έγκυο, είναι να μην έχεις σεξουαλικές επαφές μαζί της. Καμία προφύλαξη δεν είναι 100% σίγουρη. Δεν διευκρινίζεις εάν σε διαβεβαίωσε ότι παίρνει προφυλάξεις, εάν υπήρξε "ατύχημα" κατά τη σεξουαλική πράξη ή απροσεξία. Το αποτέλεσμα έιναι ότι υπάρχει ένα παιδί.
    Δεν θα ασχοληθώ με το να μη θέλεις τη μάνα του για σύντροφό σου, αυτό είναι προσωπική σου επιλογή, απολύτως σεβαστή.
    Αλλά, όσον αφορά στο παιδί, νομίζω ότι έχεις την υποχρέωση να είσαι δίπλα του, πατέρας του, με όλη τη σημασία της λέξης. Όσο για την ευκολία πρότασης μιας πιθανής έκτρωσης από κάποιον που το πολύ που θα κάνει θα είναι να την πληρώσει και να περιμένει στον προθάλαμο, χωρίς καμία παρενέργεια στον δικό του οργανισμό, είναι κάτι που, επίσης, πρέπει να έχει συζητηθεί και ξεκαθαριστεί πριν ξεκινήσουν οι σεξουαλικές επαφές.
    Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η πρώην σύντροφής αποφάσισε να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και να το μεγαλώσει μόνη της. Κατ΄ εμέ δεν υποχρεούσαι να είσαι μαζί της αφού δεν θες, αλλά υποχρεούσαι να είσαι πατέρας στο παιδί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν μέρει διαφωνώ σ' αυτό. Όταν ένας άντρας δηλώσει ρητά πώς δεν θέλει το παιδί μιας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, αν η κοπέλα θέλει να το κρατήσει το κάνει με αποκλειστικά δική της ευθύνη και δεν πρέπει να του ζητά τίποτα στο μέλλον. Αν εκείνος στην πορεία αλλάξει, έχει καλώς. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, ο άντρας αυτός δεν θα είναι ποτέ ουσιαστικά πατέρας, έστω κι αν βλέπει πότε-πότε το παιδί ή αν βοηθά οικονομικά.
    Σε μια σχέση είναι υπερβολικό να ξεκαθαρίσεις πριν αρχίσουν οι σεξουαλικές επαφές τι θα γίνει σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Εννοείται πως λαμβάνονται προφυλάξεις και στην πορεία της σχέσης οι προφυλάξεις αυτές συζητιούνται καλύτερα και τότε μπορεί να εκφραστεί και η επιθυμία του καθενός σε περίπτωση που παρ' ελπίδα προκύψει εγκυμοσύνη. Πάντως για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη έχουν ευθύνη και οι δυο, οπότε ειδικά αυτός που δεν θέλει παιδί πρέπει να προσέχει διπλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.