Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σπουδές στο εξωτερικό

Ο γιος μας τελείωσε το γυμνάσιο και είναι πολύ καλός μαθητής. Διαφωνούμε μαζί του σχετικά με τον τύπο λυκείου που θα ακολουθήσει. Εμείς θέλουμε να παρακολουθήσει ιδιωτικό λύκειο με τμήμα ΙΒ, που θα του επιτρέψει να φύγει αμέσως στην Αγγλία και να σπουδάσει ό,τι επιθυμεί. Ο μεγαλύτερος γιος μας έκανε το ίδιο και είναι πολύ ευχαριστημένος. Οι λόγοι που προτιμούμε αυτόν τον δρόμο είναι αρκετοί. Θεωρούμε τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων πολύ αγχώδη και άδικη. Το παιδί κάνει δυο χρόνια φροντιστήριο και αν τυχόν δεν αποδώσει σε κάποιο μάθημα, είτε θα βρεθεί να σπουδάζει σε μια σχολή που δεν επιθυμεί είτε θα φύγει σε άλλη πόλη. Με το ΙΒ ενσωματώνει όλη του την προσπάθεια στο σχολείο, κρίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των δυο σχολικών ετών και αν μελετήσει σοβαρά εξασφαλίζει ακριβώς τις σπουδές που επιθυμεί στην Αγγλία. Η λύση αυτή δεν είναι πολύ ακριβότερη, εξάλλου είμαστε προετοιμασμένοι να διαθέσουμε κάποια χρήματα για τις σπουδές των παιδιών μας.
Όμως ο μικρός μας γιος φέρνει αντιρρήσεις. Λέει πως θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, δεν θέλει να χάσει τους φίλους του και την ομάδα βόλεϊ στην οποία συμμετέχει. Δεν ξέρουμε πώς να τον πείσουμε. Άλλα παιδιά παρακαλούν τους γονείς τους για μια τέτοια λύση κι ο δικός μας δεν τη θέλει.
Μ-Ν.

Συμφωνώ μαζί σας για το απάνθρωπο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Και δεν ξέρουμε ακόμη τι μας περιμένει μέχρι να τελειώσει το λύκειο ο μικρός σας γιος…. Πιστεύω πως το ΙΒ είναι μια πολύ καλή λύση, για όλα αυτά τα επιχειρήματα που αναφέρετε, αν βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και η συμφωνία μεταξύ γονέων και παιδιού.
Ο έφηβος είναι πιθανό να «φοβάται» το εξωτερικό επειδή είναι ακόμη μικρός. Μπορεί να είναι πραγματικά πολύ δεμένος μαζί σας, με τους φίλους του και με την ομάδα του. Μια άλλη πιθανότητα είναι να μη θέλει να απομιμηθεί τον αδελφό του και να συγκριθεί μαζί του. Μπορεί εξάλλου να θέλει να εκφράσει μια εφηβική αντίδραση απέναντί σας.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μην επιμείνετε. Είναι ακόμη μικρός και ίσως στη διάρκεια της ερχόμενης σχολικής χρονιάς αλλάξει γνώμη. Μέσα στο διάστημα αυτό μπορούν να επέλθουν μεγάλες μεταβολές στις απόψεις και τους στόχους ενός εφήβου. Έχετε πει τη γνώμη σας και γνωρίζει τις επιλογές που έχει. Αυτό αρκεί.
Αν τελικά επιμείνει να σπουδάσει στην Ελλάδα, θα φέρει και τις συνέπειες της επιλογής του και θα διδαχτεί απ’ αυτές. Όταν θα δηλώνει κουρασμένος από το φροντιστήριο, αγχωμένος από τις εξετάσεις, ή αν περάσει σε μια σχολή που δεν είναι μέσα στις πρώτες του επιλογές, φροντίστε να τον στηρίξετε. Μην του πείτε «εμείς σου τα λέγαμε». Θα θυμάται πολύ καλά πως του τα λέγατε!
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.