Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Υπνοβασία

Ο γιός μας είναι 20 ετών, φοιτητής, και τελευταία έχει αποφασίσει να εργαστεί για να αγοράσει το μηχανάκι που επιθυμεί. Έχουμε διαβάσει αναρτήσεις σας και συμφωνούμε πως είναι καλό να μαθαίνουν οι νέοι πώς βγαίνουν τα λεφτά και να εκπαιδεύονται στην υπευθυνότητα. Εργάζεται λοιπόν ως σερβιτόρος σε μια καφετέρια βραδινές ώρες εδώ και δεκαπέντε μέρες που τέλειωσε τις εξετάσεις του. Προχθές, μετά τη δουλειά του βγήκε με τους φίλους του και γύρισε πρωινές ώρες. Κοιμήθηκε και σε λίγη ώρα σηκώθηκε και υπνοβατούσε μέσα στο σπίτι. Πήγε στο στερεοφωνικό του σαλονιού και έβαλε μουσική. Έτσι ξυπνήσαμε. Του μιλούσαμε και δεν μας άκουγε. Τον πλησίασα και τον έβαλα να καθίσει στον καναπέ. Εκεί ξύπνησε και δεν θυμόταν τίποτα. Ανησυχήσαμε πολύ, όπως και ο ίδιος. Είναι επικίνδυνο αυτό; Θα επαναληφθεί; Μπορεί στον ύπνο του να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους; Πρέπει να τον πάμε σε γιατρό; Είπε πως εκείνο το βράδυ είχε πιεί αρκετά ποτά.
Κ-Σ.

Η υπνοβασία είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να παρουσιαστεί συνήθως κατά τη μετάβαση ενός ατόμου από το πρώτο στάδιο του ύπνου στο δεύτερο, όπου ο ύπνος γίνεται βαθύτερος. Κατά την υπνοβασία ορισμένα τμήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου λειτουργούν σε κατάσταση ύπνου και ορισμένα άλλα σε κατάσταση εγρήγορσης. Για το λόγο αυτό το άτομο μπορεί να εκτελέσει μηχανικά κάποιες κινήσεις που έχει συνηθίσει (πχ. να πάει σε κάποια μέρη του σπιτιού, να κάνει κάποιες συνηθισμένες του ενέργειες, όπως ο γιος σας έβαλε το στερεοφωνικό) χωρίς να έχει συνείδηση των πράξεών του.
Η κόπωση, ο κακός ύπνος, το άγχος, το ποτό και οι ψυχότροπες ουσίες ευνοούν το φαινόμενο. Ο γιος σας ήταν σίγουρα κουρασμένος από τις εξετάσεις του και αμέσως μετά άρχισε να δουλεύει βράδυ, οπότε υπάρχει ο παράγων της κόπωσης και του κακού ύπνου. Το συγκεκριμένο βράδυ μάλιστα ξενύχτησε μετά από τη δουλειά του και ήπιε παραπάνω. Είναι γενικά αγχώδης ή έχει κάποιους λόγους άγχους τον τελευταίο καιρό; Παίρνει καθόλου φάρμακα; Μήπως το βράδυ αυτό είχε πάρει και κάποιο ηρεμιστικό ή είχε καπνίσει χασίς;
Κάνατε καλά που τον πλησιάσατε ήρεμα και τον οδηγήσατε στον καναπέ. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να ξυπνάμε απότομα το άτομο, αλλά να του μιλάμε ήρεμα σε χαμηλό τόνο και να τον οδηγούμε στο κρεβάτι του ή να τον βάζουμε να καθίσει κάπου.
Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει στην υπνοβασία είναι να βγει το άτομο από το σπίτι και να προσπαθήσει να κάνει κάτι που κάνει συχνά πχ. να περάσει κάποια διάβαση, να οδηγήσει κτλ. Επίσης, αν υπνοβατήσει όταν κοιμάται σε ξένο σπίτι, μπορεί να επιδιώξει να κάνει κάποια απλή διαδρομή που κάνει στο δικό του σπίτι, πχ. να πάει στο μπάνιο, και να πάθει κάποιο μικρό ατύχημα λόγω της διαφορετικής διαμόρφωσης του χώρου. Αφού ο νεαρός όταν είναι ξύπνιος δεν επιδιώκει να κάνει κακό σε κανέναν, δεν θα το επιδιώξει ούτε και στην κατάσταση της υπνοβασίας όπου, όπως είπαμε, το άτομο επαναλαμβάνει γνώριμες ρουτίνες.
Επειδή το επεισόδιο είναι μεμονωμένο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο. Για κάποιο τουλάχιστο διάστημα ο νεαρός πρέπει να φροντίσει να κοιμάται καλά, να μην ξενυχτά υπερβολικά, να μην πίνει και να μη χρησιμοποιεί ουσίες. Πρέπει να φροντίσει να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί πολύ τουλάχιστον για 2-3 μέρες και στη συνέχεια να βάλει τη ζωή του σε πιο ήρεμους ρυθμούς, λαμβανομένης υπόψη και της δουλειάς του. Αν για παράδειγμα τελειώνει τη δουλειά στις 2-3 πμ, καλό είναι να επιστρέφει στο σπίτι αμέσως και να φροντίζει να κοιμηθεί ως αργά το πρωί ή να κοιμάται και το μεσημέρι για να συμπληρώνει τις κανονικές ώρες ύπνου. Αν έχει κάποιο ιδιαίτερο άγχος καλό είναι να φροντίσει να το επιλύσει, ίσως σε συνεργασία με ψυχολόγο.
Επίσης, πρέπει να φροντίσει για κάποιο διάστημα να μην κοιμάται σε άλλο σπίτι εκτός από το δικό σας, όπου για κάθε ενδεχόμενο να διατηρείται τα βράδια η εξώπορτα κλειδωμένη. Χρειάζεται να έχετε το νου σας το βράδυ, τόσο εσείς οι γονείς όσο και κάποιος στενός φίλος ή φίλη του που μπορεί να τον φιλοξενήσουν κάποια φορά στο σπίτι τους.
Ακόμη κι αν το φαινόμενο ξαναπαρουσιαστεί, δεν είναι καμιά καταστροφή. Με επίσκεψη σε ψυχολόγο και σε νευρολόγο μπορεί να ανιχνευθούν βαθύτερα αίτια του φαινομένου, αν υπάρχουν, και να επιλυθούν.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.