Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Διακοπές

Είμαι παντρεμένη, με ένα γιο 12 ετών και μια κόρη 10. Είμαι εκπαιδευτικός και κάθε καλοκαίρι κάνω διακοπές 2 μήνες με τα παιδιά σε ένα μικρό εξοχικό διαμέρισμα που έχουμε. Ο σύζυγος περνά μαζί μας λίγες μέρες και το υπόλοιπο καλοκαίρι πηγαινοέρχεται τα Σαββατοκύριακα. Κλασική περίπτωση, δηλαδή… Εγώ όμως αυτό το σκηνικό το έχω βαρεθεί. Η ρουτίνα αυτή του καλοκαιριού δεν μου αρέσει. Κάθε μέρα κάνω όλες τις δουλειές σε ένα σπίτι που δεν έχει ανέσεις. Δεν έχω την οικιακή βοηθό μια φορά την εβδομάδα ούτε και τη βοήθεια του συζύγου μου, όπως το χειμώνα. Στον οικισμό που μένουμε δεν έχω ιδιαίτερες παρέες. Ασχολούμαι κι εγώ με το λάπτοπ μου. Τι μπορώ να κάνω;
Τ.

Είναι κρίμα να μην απολαμβάνεις τις διακοπές σου. Έχεις συζητήσει το θέμα με το σύζυγό σου; Καταλαβαίνω πως διστάζεις, πιθανότατα γιατί θεωρείς πως με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες η δυνατότητα δίμηνων διακοπών είναι πολυτέλεια και δεν έχεις το «δικαίωμα» να διαμαρτύρεσαι. Όμως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τη διαφορετικότητά του.
Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τρόπος διακοπών για σένα; Ίσως να περάσεις λίγες μέρες στο εξοχικό, λίγες στην πόλη και να πάτε κι ένα ταξιδάκι όλοι μαζί ή μόνο εσύ με τον άντρα σου; Όσο κι αν ένα τέτοιο πρόγραμμα σου φαίνεται πολύ «τολμηρό», προτείνω να το συζητήσεις με τον άντρα σου και να βρείτε έναν κοινό τόπο. Το θέμα είναι πως αν όλη η υπόλοιπη οικογένειά σου είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο που περνάτε ως τώρα τις διακοπές σας, θα είναι κάπως δύσκολο να προσπαθήσεις να τον αλλάξεις.
Μέρος των διακοπών για μια εργαζόμενη μητέρα υποθέτω πως είναι και να περάσει λίγες μέρες χωρίς να ασχολείται με τα οικιακά, όπως και λίγες μέρες χωρίς τα παιδιά. Αυτό το τελευταίο είναι καλό και για τα ίδια τα παιδιά. Θα μπορούσαν να περάσουν κάποιες μέρες με τους παππούδες, αν υπάρχουν, ή σε κάποια κατασκήνωση. Τις μέρες αυτές μπορείς να πας ένα ταξίδι με τον άντρα σου ή με κάποια φίλη σου ή απλώς να καθίσεις στο σπίτι σου και  να χαλαρώσεις.
Το γεγονός πως υπάρχει το εξοχικό σπίτι μπορεί να είναι τόσο ευτυχής συγκυρία όσο και περιορισμός για μια οικογένεια. Θα μπορούσατε ακόμη και να το ενοικιάσετε για κάποιο διάστημα, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για κάποιο ταξίδι.
Συνήθως υπερασπίζεσαι τις επιθυμίες σου; Έχεις βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες σου ως άτομου και τις υποχρεώσεις σου ως συζύγου και μητέρας; Αυτό χρειάζεται να γίνει, τόσο για τη δική σου καλή ψυχική κατάσταση όσο και για την ισορροπία όλων σας. Αν εσύ το καλοκαίρι δεν είσαι ευχαριστημένη αλλά νευρική ή μελαγχολική, αυτό θα αντανακλά σ’ ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα. Πολύ περισσότερο, αν δεν περάσεις όμορφες και χαλαρές διακοπές, το πρόγραμμα του ερχόμενου χειμώνα ίσως φανεί σε όλους σας ιδιαίτερα βαρύ.
Τα παιδιά σου είναι αρκετά μεγάλα για να καταλάβουν πως και η μαμά μπορεί να έχει τις δικές τις επιθυμίες. Προτείνω αρχικά να συζητήσεις με τον άντρα σου και μετά να κάνετε όλοι μαζί μια οικογενειακή συζήτηση.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.