Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μόνη στις διακοπές

Είμαι 34 ετών και έχω μόλις χωρίσει από μια μακροχρόνια σχέση συμβίωσης. Περνώ δύσκολα γιατί δεν έχω ακόμα προσαρμοστεί να ζω μόνη. Τώρα το καλοκαίρι τα πράγματα είναι χειρότερα. Σκέφτομαι τις διακοπές μου με φόβο. Δεν έχω κανονίσει τίποτα και δεν έχω πουθενά να πάω. Οι φίλες μου έχουν καθεμιά το πρόγραμμά της και τη ζωή της. Δεν ξέρω τι να κάνω.
Κ.

Είναι γεγονός πως στις διακοπές και στις γιορτές τα πράγματα είναι χειρότερα όταν είμαστε μόνοι χωρίς να το επιθυμούμε. Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Πρώτα-πρώτα, σου αρέσουν οι εκδρομές και τα ταξίδια; Αν ναι, θα μπορούσες πιθανώς να συμμετέχεις σε κάποια οργανωμένη εκδρομή, σε κάποια ομάδα εναλλακτικών διακοπών που συνδυάζεται πχ.  με κάποιες αθλητικές, φυσιολατρικές ή ακόμη και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εκεί θα μπορούσες άνετα να πάς μόνη και να βρεις παρέα από τους άλλους συμμετέχοντες. Είναι ευκαιρία να κάνεις κάτι ή να πας κάπου που δεν άρεσε στο σύντροφό σου και σου είχε λείψει. Το βασικό είναι πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό θα προδιαγράψει το πώς θα περάσεις και το πώς θα σε βλέπουν και οι άλλοι. Αν εσύ βλέπεις τον εαυτό σου σαν «την καημένη την κοπέλα που είναι μόνη και βρίσκεται στις διακοπές αυτές γιατί δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει», θα περάσεις μίζερα. Αν τον βλέπεις σαν μια ανεξάρτητη γυναίκα που φέτος στις διακοπές της κάνει κάτι διαφορετικό και είναι αποφασισμένη να το απολαύσει, θα περάσεις ωραία.
Αν οι εκδρομές και τα ταξίδια δεν είναι κάτι που το επιθυμείς πολύ, τότε μπορείς και να μη φύγεις. Η Αθήνα το καλοκαίρι είναι ανθρώπινη και έχει πολλές ωραίες εκδηλώσεις. Μπορείς να μην πάρεις θερινή άδεια και να την κρατήσεις για αργότερα ή μπορείς να την πάρεις και απλώς να καθίσεις στο σπίτι σου να ξεκουραστείς, φροντίζοντας κάθε μέρα να κάνεις κάποιες δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τη ζωή σου (Πώς θα σου φαινόταν για παράδειγμα να ανανεώσεις τη διακόσμηση του σπιτιού σου;) ή θα σε διασκεδάσουν. Μπορείς επίσης να ασχοληθείς εντατικά με κάτι που σε ενδιαφέρει, πχ. μια πελάτισσά μου που δεν μπόρεσε να φύγει διακοπές κάποιο καλοκαίρι, χρησιμοποίησε τον ελεύθερό της χρόνο για να κάνει κάθε μέρα εντατικά μαθήματα τένις και από τότε παίζει τένις 1-2 φορές κάθε εβδομάδα ως άσκηση και αναψυχή. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι διακοπές όλων είναι βραχυχρόνιες, οπότε υποθέτω πως κάποιοι από τους φίλους σου θα βρίσκονται κι εκείνοι στην πόλη. Θα μπορούσες επίσης να επισκεφτείς για λίγες μέρες κάποιους συγγενείς ή φίλους που αγαπάς και βρίσκονται σε άλλη πόλη.
Πέρα από το διαδικαστικό μέρος, η ουσία είναι πως από τη σχέση αυτή έχεις βγει αποδυναμωμένη και μόνη. Πιστεύω πως, όσο κι αν τώρα περνάς δύσκολα, η κατάσταση αυτή θα εμπλουτίσει τις εμπειρίες σου και θα σε διδάξει ορισμένα πράγματα. Καλό είναι να διατηρούμε την προσωπική μας ζωή, έστω κι αν βρισκόμαστε σε μακροχρόνια σχέση ή γάμο. Οι προσωπικοί φίλοι και τα ενδιαφέροντα μας στηρίζουν σε κάθε περίπτωση και χρειάζεται να διατηρούνται. Μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Ανεξαρτήτως διακοπών, ευκαιρία είναι επίσης να αναθερμάνεις τις σχέσεις σου με κάποιους φίλους που έχεις χαθεί, να ξεκινήσεις νέα ενδιαφέροντα ή επαγγελματικές/εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.