Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Μαθήματα στις διακοπές;

O γιος μου τέλειωσε τη πέμπτη δημοτικού. Είναι αρκετά καλός μαθητής, αν και λίγο επιπόλαιος. Είμαστε εργαζόμενοι και οι διακοπές μας είναι μόνο δεκαπέντε μέρες. Σκέφτομαι το υπόλοιπο καλοκαίρι να μην τον αφήσω να τεμπελιάζει. Παραπονιέται πως πλήττει και είναι καλό να αξιοποιήσει το χρόνο του εποικοδομητικά. Σκέφτομαι να κάνει κάποια ιδιαίτερα μαθήματα, ώστε να καλύψει όποια κενά έχει και να προετοιμαστεί για την επόμενη σχολική χρονιά. Ποια είναι η γνώμη σας;
Β.

Είναι φυσικό να πλήττει το παιδί το καλοκαίρι στη μεγαλούπολη, όταν μάλιστα οι γονείς εργάζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα απολαύσει τα ιδιαίτερα μαθήματα στην περίοδο των διακοπών. Γενικά πιστεύω πως, τουλάχιστον στην ηλικία του γιου σου, τα παιδιά το καλοκαίρι πρέπει να παίζουν και να… τεμπελιάζουν, όπως ακριβώς κάναμε κι εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Η τεμπελιά είναι σήμα κατατεθέν των παιδικών καλοκαιριών και δεν πρέπει να μας ανησυχεί, εκτός κι αν καταλήγει σε εμμονή με την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Στην ηλικία που είναι ο γιος σου δικαιούται αυτή την τεμπελιά. Μόνο αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εκπαιδευτική έλλειψη στο παιδί μπορεί να γίνει παράβαση αυτού του κανόνα, και τότε με μέτρο. Στην περίπτωση του γιου σου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα.
Το βασικό όμως είναι τι θέλει ο ίδιος. Του κάνατε την πρόταση των ιδιαιτέρων μαθημάτων και τι γνώμη έχει; Μπορείτε να του εξηγήσετε το σκεπτικό σας και να τον αφήσετε να αποφασίσει ο ίδιος. Αν ο ίδιος δεν το θέλει, με όποιο τρόπο κι αν τον πείσετε να κάνει τα μαθήματα, αυτά θα είναι άχρηστος κόπος. Είναι πιθανό να επιλέξει κάτι που τον ενδιαφέρει, πχ. υπολογιστές ή μουσική, και όχι ένα μάθημα στο οποίο έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Σε τέτοια περίπτωση, δεχτείτε την επιλογή του και μην τον πιέσετε για κάτι άλλο.
Είναι προτιμότερο να φροντίσετε να μην πλήττει, εξασφαλίζοντάς του αρκετές ευκαιρίες για παιχνίδι, ειδικά εκτός σπιτιού, και  προσφέροντάς του την ευκαιρία δραστηριοτήτων αναψυχής.
Τα πρωινά θα ήταν πολύ καλό αν κάποιος φίλος, συγγενής, κάποια μεγαλύτερα ξαδέρφια κ.ά. μπορούσαν να τον συνοδεύουν σε κάποιο χώρο κατάλληλο για παιχνίδι ή αθλητισμό. Αν οι συνθήκες στη γειτονιά σας το επιτρέπουν, θα μπορούσε και μόνος του να περνά λίγες ώρες σε κάποιο κοντινό πάρκο, με την επίβλεψη κάποιων καλών γειτόνων. Αν φοβάστε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε ακόμη και να μισθωθεί κάποιο νεαρό άτομο για να τον συνοδεύει.
Τα απογεύματα, όσο κι αν είστε κουρασμένοι, επιδιώξτε να πηγαίνετε όλοι μαζί για μπάνιο, να βγαίνετε σε κάποιους χώρους αναψυχής και άθλησης ή να τρώτε μερικές φορές έξω. Είναι επίσης μια ευκαιρία να τον πάτε να δει κάποια μουσεία, να παρακολουθήσει μουσικές εκδηλώσεις, θερινό κινηματογράφο κ.ά, έτσι ώστε να βοηθηθεί με ευχάριστο τρόπο η γενική του καλλιέργεια. Το καλοκαίρι η Αθήνα είναι πολύ πιο ανθρώπινη και προσφέρεται για τέτοιες δραστηριότητες.
Πολύ καλή επίσης είναι και η λύση της κατασκήνωσης. Εκεί το παιδί θα μάθει να τα βγάζει πέρα μόνο του, θα κοινωνικοποιηθεί, θα γυμναστεί και θα ξεφύγει από το σπίτι και την πιθανή προσκόλληση στον υπολογιστή και στην τηλεόραση. Επιπλέον, θα ξεκουραστείς λίγο κι εσύ…
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.