Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Να μη σκέφτομαι το αύριο;

Είμαι 19 χρονών. Γνώρισα ένα παιδί 23 που σε 4 μήνες θα φύγει για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Μου πρότεινε σχέση και εμένα μου αρέσει πολύ, αλλά διστάζω να προχωρήσω. Είμαι ευαίσθητη και ξέρω πως θα υποφέρω αν έχω σχέση από μακριά και πως τέτοιες σχέσεις δύσκολα διατηρούνται. Τι να κάνω; Να μη σκέφτομαι το αύριο;

Β.

Το δίλημμά σου μου θυμίζει μια ερώτηση σε ένα ψυχολογικό τεστ που βαθμολογεί τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η ερώτηση είναι:
Συναντάς κάποιον που σε λίγους μήνες θα φύγει στο εξωτερικό. Το άτομο αυτό σου αρέσει πολύ και σου προτείνει σχέση. Τι κάνεις;
  1. Αρνείσαι για να μην πληγωθείς όταν φύγει
  2. Συνδέεσαι αλλά χωρίς να επενδύσεις και βλέπεις πώς θα πάει
  3. Συνδέεσαι χωρίς να σκεφτείς την απόσταση.
Και η πιο συναιθηματικά νοήμων απάντηση είναι η δεύτερη.
Είσαι νέο κορίτσι. Αν ξεκινήσεις μια σχέση, είσαι σίγουρη πως θα κρατήσει πάνω από 4 μήνες; Πολλές νεανικές σχέσεις διαλύονται γρήγορα. Καλό είναι να ακολουθείς τις αυθόρμητες επιθυμίες σου, κι όπου βγει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να έχεις συναίσθηση των πιθανών συναισθηματικών κινδύνων. Αν όμως δεν ρισκάρεις τώρα, πότε θα το κάνεις;
Τι προσδοκάς από μια σχέση στη φάση αυτή; Αν επιδιώκεις σταθεροποίηση και «μέλλον», είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Στην ηλικία σου θα έπρεπε να πρωτεύει το να περνάς καλά και να συγκεντρώνεις εμπειρίες ζωής.
Θα σε συμβούλευα λοιπόν να ακολουθήσεις την αυθόρμητη επιθυμία σου και να συνδεθείς,  χωρίς όμως να επενδύσεις σε μια πιθανή συνέχεια, ούτε να ανησυχείς τι θα γίνει αν σοβαρέψουν τα πράγματα και είστε μακριά. Θα δεις πώς θα πάει η σχέση. Είναι πιθανό να περάσετε ένα μικρό διάστημα καλά και μετά να το διαλύσετε, πριν εκείνος φύγει. Στην περίπτωση αυτή θα έχεις κάνει το κέφι σου και δεν θα σου μείνει απωθημένο.
Είναι εξάλλου πιθανό η σχέση να διατηρηθεί και όταν εκείνος θα φύγει στο εξωτερικό. Σε τέτοια περίπτωση μερικά ζευγάρια, ειδικά νεαρά, αποφασίζουν να έχουν ελεύθερη σχέση, να βλέπονται όποτε μπορούν και τον υπόλοιπο καιρό να ζουν χωρίς δεσμεύσεις. Άλλοι πάλι συνεχίζουν αποκλειστική σχέση και αυτή αποδεικνύει αν αντέχει στο χρόνο.
Γενικά συμβουλεύω τα νέα παιδιά να ζουν το σήμερα και να κάνουν αυτό που νιώθουν. Αν πάλι θεωρείς τον εαυτό σου πολύ ευαίσθητο και πληγώνεσαι τόσο εύκολα στις σχέσεις, μπορείς να το ξανασκεφτείς. Θα πρέπει όμως να εξετάσεις σοβαρά το θέμα της ευαισθησίας και να μάθεις στην ηλικία σου να παίρνεις τις σχέσεις σου πιο αυθόρμητα και χαλαρά, αφήνοντας χώρο και χρόνο για να εξελιχθούν. Ίσως η συγκεκριμένη σχέση να ήρθε στη ζωή σου και για να σε βοηθήσει να ασκηθείς στο θέμα αυτό.
Κατερίνα

2 σχόλια:

  1. θε θεωρω οτι πιο συναισθηματικα νοημων απαντηση ειναι η δευτερη, γιατι ειναι αδυνατον να μην επενδυσεις εστω κ λιγο, η να μην κανεις ονειρα, οταν ο αλλος σου αρεσει.
    θεωρω οτι η πρωτη απαντηση ειναι η πιο σωστη.
    δε μπλεκεις σε καταστασεις που εξ'αρχης δειχνουν προβληματικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη απάντηση βάζει μπροστά τη λογική και έτσι το άτομο προστατεύεται.Στερείται όμως ωραίες καταστάσεις στις οποίες ικανοποιείται το συναίσθημα. Στην τρίτη απάντηση, αντίστροφα, επικρατεί το συναίσθημα.
    Η δεύτερη απάντηση κάνει ένα συνδυασμό και των δυο, πράγμα που θεωρείται ψυχολογικά σωστότερο.
    Το "αδύνατο" να μην επενδύσεις είναι το πρόβλημα. Το να επενδύεις σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη είναι πολύ πιο ασφαλές.
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.