Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σεξουαλική προτίμηση

Ειμαι 35 ετων. Τον τελευταιο χρονο εχω παρει ενα σεξουαλικο μονοπατι που με εκφραζει απολυτα αλλα δυσκολα μπορω να το εκφρασω στον περιγυρο μου. Ειναι ο εναλλακτικος ερωτισμος-σαδομαζοχισμος. Δηλαδη παιζω τον ρολο του σκλαβου των γυναικων. Μπορει να μου δημιουργησει ψυχολογικα τραυματα;
Σ.

Εσύ αισθάνεσαι καλά με τη σεξουαλική αυτή ιδιαιτερότητα; Έχεις βρει κάποιους χώρους στους οποίους υπάρχουν πιθανοί σεξουαλικοί σύντροφοι με τους οποίους μοιράζεσαι την ίδια σεξουαλική προτίμηση; Οτιδήποτε γίνεται με την αμοιβαία συναίνεση ενηλίκων ανθρώπων για την αμοιβαία σεξουαλική ευχαρίστηση είναι αποδεκτό και δεν αφορά κανέναν άλλον εκτός από τους άμεσα εμπλεκομένους.

Σε απασχολεί όμως το θέμα των πιθανών ψυχολογικών επιπτώσεων της επιλογής σου. Πιστεύω πως ίσως:

  • Κινδυνεύεις να απομονωθείς κοινωνικά, αν διαθέτεις πολύ από τον ελεύθερό σου χρόνο σε συγκεκριμένους χώρους και με συγκεκριμένους ανθρώπους που μπορείς να εκφραστείς σεξουαλικά. Σε τέτοια περίπτωση οι επαφές σου με άλλου είδους ανθρώπους σε άλλου είδους χώρους θα είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα να μην έχεις φίλους και φλερτ. Δούλεψα κάποτε με έναν κύριο που περνούσε όλο του τον ελεύθερο χρόνο στον υπολογιστή αναζητώντας εμπειρίες cyber sex. Με είχε επισκεφτεί προκειμένου να καταπολεμήσει την κατάθλιψη στην οποία είχε καταλήξει και που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην κοινωνική του απομόνωση.
  • Αν ενδιαφέρεσαι για σύντροφο ζωής και όχι απλώς για σεξουαλικές επαφές, θα είναι δύσκολο να βρεις μια κοπέλα που να μοιράζεται τη σεξουαλική σου προτίμηση και ταυτόχρονα να ταιριάζετε σαν άνθρωποι. Το δείγμα των γυναικών στο οποίο απευθύνεσαι είναι περιορισμένο, οπότε είναι δύσκολο ανάμεσά τους να βρεις κάποια που να ενδιαφέρεται για σταθερή σχέση και ίσως αργότερα οικογένεια και ταυτόχρονα να έχει μια προσωπικότητα συμβατή με τη δική σου. Είναι πιθανό όσο είσαι νέος να ενδιαφέρεσαι μόνο για σεξουαλικές επαφές. Αν όμως σε πιο ώριμη ηλικία επιθυμήσεις σύντροφο ζωής, μπορεί να έχεις χάσει τους χώρους και τους τρόπους προσέγγισης κατάλληλων γυναικών και επιπλέον είναι πιθανό να μη μπορείς ή να μη σου είναι πλέον ευχάριστο να λειτουργείς σεξουαλικά με μια γυναίκα με πιο «κλασικές» προτιμήσεις.

Επιπλέον, θα ήταν καλό να διερευνήσεις τους παράγοντες οι οποίοι σε οδήγησαν στη σεξουαλική αυτή προτίμηση. Οι σαδο-μαζοχιστικές τάσεις, είτε εκφράζονται στο σεξ είτε σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής, συσχετίζονται συνήθως με κάποιες άσχημες εμπειρίες που έχουν προηγηθεί. Τέτοιες εμπειρίες, αν δεν δουλευτούν ψυχολογικά, μπορούν μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν άσχημα τον ψυχισμό και να υποβαθμίσουν τη ζωή του ατόμου.
Κάποιος παλιός πελάτης μου είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει στα νεανικά του χρόνια, όταν η πρώτη του αγάπη είχε διαλύσει τη σχέση τους με άσχημο τρόπο. Δεν είχε φροντίσει τότε να καταφύγει σε ψυχοθεραπεία. Σταδιακά είχε αναπτύξει σαδιστικές τάσεις στο σεξ, προσπαθώντας υποσυνείδητα να «εκδικηθεί» στο πρόσωπο όλων των γυναικών τη γυναίκα που τον είχε πληγώσει. Κάποια χρόνια αργότερα εμφάνισε κατάθλιψη με στοιχεία παράνοιας και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Χρειάστηκε έντονη και μακροχρόνια ψυχοθεραπευτική δουλειά για να επανέλθει.
Θα σε συμβούλευα λοιπόν να δουλέψεις ψυχολογικά έτσι ώστε να επιλύσεις τα πιθανά θέματα που σε οδηγούν στη σεξουαλική ιδιαιτερότητα και να φροντίσεις να μην επικεντρωθείς σ’ αυτήν παραμελώντας την κοινωνικοποίησή σου.
Κατερίνα

1 σχόλιο:

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.