Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο;

Ο γιος μας ξεκινά την έκτη δημοτικού. Διαφωνούμε με τη γυναίκα μου αν θα συνεχίσει του χρόνου το γυμνάσιο στο ίδιο σχολείο ή θα πάει στο δημόσιο της περιοχής μας. Εγώ πιστεύω πως το παιδί αν θέλει να προοδεύσει θα το κάνει σε οποιοδήποτε σχολείο. Εξάλλου το κόστος είναι σημαντικό. Η γυναίκα μου λέει πως το ιδιωτικό είναι καλύτερο και το παιδί φυσικά δεν θέλει να χάσει τους φίλους του. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δ.

Πρώτα-πρώτα δεν είναι ίδια όλα τα ιδιωτικά σχολεία. Είστε ευχαριστημένοι από την παιδεία που έχει λάβει το παιδί σας ως τώρα; Χρειάζεται να συμπληρώνει την εκπαίδευσή του και με εξωσχολικά μαθήματα; Παρέχεται καλλιτεχνική και αθλητική παιδεία; Υπάρχουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις; Ποια είναι η ποιότητα των εκπαιδευτικών και των συμμαθητών του; Υπάρχει καλή επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς; Υπάρχει σχολικός ψυχολόγος και σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού;
Το ιδιωτικό σχολείο «αξίζει τα λεφτά του» μόνο αν ενσωματώνει και τις ξένες γλώσσες και άλλα μαθήματα που συνήθως τα παιδιά παρακολουθούν εξωσχολικά και επιπλέον παρέχει δυνατότητες ευρύτερης καλλιέργειας και συμβουλευτικής στήριξης των παιδιών. Από κει και πέρα, τόσο η ποιότητα των εκπαιδευτικών όσο και των συμμαθητών είναι κατά μεγάλο ποσοστό θέμα τύχης. Έχεις δίκιο πως σε κάθε σχολείο ένα παιδί μπορεί να προοδεύσει αν έχει κίνητρα για μάθηση. Μπορεί επίσης, ανάλογα με την ανατροφή και το χαρακτήρα του, να επιλέξει ανάλογες παρέες συμμαθητών.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι πως στα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει συνήθως καλύτερος έλεγχος σε θέματα καπνίσματος, διακίνησης ουσιών και επαφής με εξωσχολικά άτομα στην περιοχή του σχολείου. Ο αντίλογος είναι πως δεν αξίζει να διατηρούμε το παιδί μας σε ένα περιβάλλον «θερμοκηπίου» για να κάνει τις σωστές επιλογές. Κάποια στιγμή, μέσα ή έξω από το σχολείο, δεν θα αποφύγει τις κάθε είδους επιρροές και πρέπει να έχει μάθει να επιλέγει.
Από την άλλη μεριά, η περιοχή του σχολείου και ο τρόπος μετάβασης σ’ αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να πηγαινοέρχεται με τα πόδια στο σχολείο. Ανεξαρτητοποιείται, κοινωνικοποιείται και επιπλέον περπατά και λίγο! Είναι εξίσου σημαντικό οι συμμαθητές του να κατοικούν στην περιοχή, έτσι ώστε να έχει κοντά του την παρέα του. Έτσι γλιτώνουν και οι γονείς τον κόπο να μεταφέρουν με το αυτοκίνητο το παιδί τους σε ένα σπίτι φίλου ή σε ένα πάρτι.
Κάθε οικογένεια αξιολογεί διαφορετικά τους πιο πάνω παράγοντες ανάλογα με τις αντιλήψεις της και βέβαια με την οικονομική της κατάσταση. Αν τελικά αποφασίσετε να πάει το παιδί σας σε δημόσιο, η καλύτερη εποχή είναι όντως η έναρξη του γυμνασίου. Θα πρέπει βέβαια να του εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους γίνεται η αλλαγή αυτή, να ακούσετε τις απόψεις του και τα συναισθήματά του και να είστε προετοιμασμένοι για μια περίοδο προσαρμογής στην οποία είναι πιθανό το παιδί να αντιδράσει.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.