Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Διαφορετική διάθεση για τη σχέση

Είμαι 50 ετών και μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στα καράβια έχω επιλέξει να ζω σε ένα χωριό κοντά στην Αθήνα, από το οποίο κατάγομαι. Έχω το πατρικό μου σπίτι, ζω πολύ λιτά και έτσι έχω τη δυνατότητα να μην εργάζομαι. Επιτέλους ασχολούμαι με τη ζωγραφική που πάντα ήταν το όνειρό μου, κάνω παρέα και με κάποια ντόπια άτομα και ο τρόπος αυτός ζωής με καλύπτει. Το καλοκαίρι πήγα διακοπές σε ένα νησί, όπου γνώρισα μια γυναίκα 45 ετών που ζει και εργάζεται εκεί. Είναι τυπικά παντρεμένη και δεν χωρίζει για οικονομικούς λόγους (έχουν με τον άντρα της ένα μαγαζί) και για τα παιδιά. Με τον άντρα της έχουν ξεκαθαρίσει πως ζουν μαζί τυπικά και είναι ελεύθεροι να κάνουν ο καθένας τη ζωή του, αρκεί αυτό να γίνεται διακριτικά.

Έρχεται στην Αθήνα κάποιες φορές για επαγγελματικούς λόγους. Μετά το καλοκαίρι ήρθε και με βρήκε και ξεκινήσαμε να έχουμε σχέσεις. Για μένα είναι μια ευχάριστη παρέα και περνάμε ωραία όποτε έρχεται, αλλά δεν σημαίνει κάτι περισσότερο.  Για εκείνη όμως η σχέση έχει αρχίσει να σοβαρεύει. Έρχεται όλο και συχνότερα, θέλει να είμαστε όλο στο τηλέφωνο ή στο Skype, δηλώνει ερωτευμένη μαζί μου και έχει αρχίσει να αναφέρεται σε επιθυμίες και σχέδια για το μέλλον. Δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Από τη μια αυτή η μακρόθεν σχέση μου αρέσει και ταιριάζει με τον τρόπο της ζωής μου. Από την άλλη δε θέλω στενότερη σχέση, αλλά και δε θέλω ούτε να τη στεναχωρήσω ούτε να διακόψω. 

Μ.


Πρόκειται για μια κλασική ασυμφωνία ανάμεσα στις επιθυμίες ενός ζευγαριού για τη σχέση τους.

Από ό,τι καταλαβαίνω εσύ είσαι ένα άτομο ανεξάρτητο και αρκετά μοναχικό και έχεις επιλέξει να ζεις απλά και μοναχικά στο χωριό. Ο τρόπος αυτός ζωής φαίνεται να σε καλύπτει, αφού δηλώνεις πως αποτελεί επιλογή σου και έχεις βρεις ενδιαφέρον και ηρεμία μέσα σ’ αυτόν. Μια γυναικεία παρουσία στη ζωή σου είναι ευχάριστη, αλλά δεν θέλεις μεγάλη συναισθηματική εμπλοκή ούτε τις ευθύνες μιας πιο μόνιμης σχέσης. Θέλεις το χρόνο σου και το χώρο σου, τόσο πρακτικά όσο και μεταφορικά. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια γυναίκα που ζει μακριά και έχει, έστω και τυπικά, οικογένεια. Αν ήθελε να έρθει να ζήσει μαζί σου θα δημιουργούνταν πολλά πρακτικά προβλήματα που δεν είσαι διατεθειμένος να αντιμετωπίσεις.

Η σύντροφός σου φαίνεται να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Αν και ζει σε μια οικογενειακή κατάσταση έξω από τα καθιερωμένα, η ανάγκη της αυτή την περίοδο της ζωής της, σε συνδυασμό βέβαια και με τα συναισθήματα που της έχεις εμπνεύσει,  είναι να έχει μαζί σου μια «σοβαρή» σχέση, με συναίσθημα, στενή επαφή και σχέδια για κοινό μέλλον.

Εκτιμώ το ότι δεν θέλεις να την πληγώσεις, κάποια πράγματα όμως καλό είναι να ξεκαθαρίζονται από την αρχή, για να μη δημιουργούνται πιέσεις, παρεξηγήσεις και απογοητεύσεις. Εσύ τι της έχεις δείξει ως τώρα σχετικά με τις διαθέσεις σου για τη σχέση; Όταν εκείνη αναφέρεται σε μελλοντικά σχέδια, εσύ πώς αντιδράς; Όταν εκείνη επιδιώκει μακροχρόνια και συχνή επικοινωνία, εσύ ανταποκρίνεσαι; Μήπως της έχεις δώσει λάθος μηνύματα που την έχουν κάνει να ελπίζει σε μια άλλου είδους σχέση;

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η διάθεσή σας για τη σχέση είναι τελείως διαφορετική. Όταν κάποιος θέλει από μια σχέση πολλά και ο άλλος λίγα, μόνο τα λίγα μπορούν να πραγματοποιηθούν.  Χρειάζεται λοιπόν να προκαλέσεις μια ήρεμη και σοβαρή συζήτηση, στην οποία να δηλώσεις αυτή τη διάσταση που παρατηρείς και να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου.

Πρέπει να είσαι πολύ διακριτικός και ευγενικός, έτσι ώστε να μην την πληγώσεις. Μπορείς να της πεις πως απολαμβάνεις τη σχέση σας όπως είναι, αλλά δεν θέλεις συχνότερες επαφές. Δεν είναι κακό να της πεις πως δεν σου αρέσουν τα μακροσκελή τηλεφωνήματα και πως σου αρέσει να περνάς αρκετό χρόνο μόνος, γι’ αυτό εξάλλου έχεις επιλέξει και το συγκριμένο τρόπο ζωής.

Πρέπει επίσης να της πεις την αλήθεια για τα συναισθήματά σου, για τα οποία σίγουρα θα σε έχει ήδη ρωτήσει. Είναι καλό να της πεις όλα τα θετικά που αισθάνεσαι γι’ αυτήν: Προφανώς την βρίσκεις ενδιαφέρουσα και σε τραβά και ως γυναίκα, απολαμβάνεις τις συναντήσεις σας και τη θέλεις στη ζωή σου με τον τρόπο που είχατε ως τώρα.  Μπορείς να της ξεκαθαρίσεις πως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θέλεις κάτι περισσότερο, ούτε και μπορείς να το προσφέρεις. Πραγματικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον και να ξέρουμε πώς θα αισθάνεσαι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αν η σχέση σας συνεχιστεί. Πάντως αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει έτσι.

Η σύντροφός σου είναι μεγάλη κοπέλα και καλό είναι να μην επενδύει αν οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Αν όμως θέλει να ελπίζει πως θα σε αλλάξει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί, θα είναι δική της ευθύνη αν απογοητευτεί. Με την εξήγηση που θα κάνεις υπάρχει και μια περίπτωση να τη χάσεις, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να τα έχεις όλα...

Αν έχουμε το θάρρος να λέμε στις σχέσεις μας την αλήθεια, με την κατάλληλη λεπτότητα πάντα, αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και τα δράματα.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.