Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Φιλία με τον πρώην;

Η φίλη Α. τελικά χώρισε και αναρωτιέται αν μπορεί να είναι φίλη με τον …εξαφανισμένο.

 Αυτούς τους 2 μήνες που σταματήσαμε την καθημερινή επαφή απέκτησα ξανά τον έλεγχο των συναισθημάτων μου και ανέβηκε η αυτοπεποίθηση μου γιατί γνώρισα και αλλά άτομα. Εξακολουθούμε και μιλάμε μερικές φορές στο τηλέφωνο και βρισκόμαστε πιο σπάνια. Ενώ η επικοινωνία είναι μετά από δική του πρωτοβουλία, για να βρεθούμε κάνω εγώ την κίνηση. Και η ερώτηση μου είναι η εξής: Αυτός που έλεγε ότι με αγαπάει και πάνω από όλα είμαι η καλύτερη του φίλη, δεν κάνει προσπάθεια ούτε καν για να παραμείνουμε φίλοι; Στο γράμμα που του είχα δώσει του εξήγησα ότι είμαι πολύ καλύτερα τώρα με την απόσταση που έχουμε γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούμε να είμαστε ξανά μαζί.
Σήμερα που βρεθήκαμε τον ρώτησα αν με θεωρεί φίλη του και μου είπε κάτι παραπάνω γιατί είμαι πολύ ξεχωριστή. Με ποιον τρόπο το δείχνει όταν δεν κάνει μια προσπάθεια να με δει; Δεν θέλω να νιώθω έτσι αλλά νομίζω είναι ο μόνος που αγάπησα αληθινά, γιατί ανεξάρτητα από τις συνθήκες βλέπω ότι αυτό που νιώθω δεν αλλάζει και τον νοιάζομαι πολύ. Επίσης με κάλεσε στο πάρτι που θα κάνει σε λίγες βδομάδες για τα γενέθλιά του. Θέλω να πάω αλλά από την άλλη φοβάμαι για ό,τι μπορεί να συναντήσω εκεί...
Κάτι τελευταίο:
Παλιότερα άρεσα στο φίλο μιας φίλης μου αλλά επειδή ήμουν σε σχέση δεν έδωσα συνέχεια. Η φίλη μου παντρεύεται αύριο και επειδή είναι ο κουμπάρος βρισκόμαστε συχνά όλοι μαζί τον τελευταίο μήνα για την προετοιμασία. Εδώ και λίγες μέρες ξεκινήσαμε να μιλάμε με email και αναλύσαμε τα πάντα για σχέσεις και για τα ενδιαφέροντα μας. Εκείνος όμως έχει μια σχέση τώρα και είναι διακριτικός. Ρωτάει όμως για μένα στα email που ανταλλάσουμε καθημερινώς. Mε ρώτησε και αν είμαι ελεύθερη. Ίσως είναι απλά φιλικός. Ενδιαφέρομαι, αλλά έχει κοπέλα. Το σταματώ εδώ; Συνεχίζω και όπου βγει;

Α.

Αρχικά χαίρομαι που απόκτησες τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και ξαναβρήκες την αυτοπεποίθησή σου. Η σχέση αυτή, όσο κι αν ήταν σημαντική για σένα, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο σου έκανε κακό. Ας δούμε τώρα το θέμα της φιλίας μεταξύ δυο ατόμων που είχαν μακροχρόνια σχέση.
Εσύ πώς θα ήθελες να διαμορφωθεί η σχέση σας τώρα; Λες ότι αυτό που νιώθεις δεν αλλάζει και τον νοιάζεσαι πολύ. Θα άντεχες στην παρούσα φάση μια στενότερη φιλική επαφή μαζί του; Τα αισθήματά σου δεν είναι ακόμη «φιλικά». Πιστεύω πως αν βλεπόσασταν συχνότερα μπορεί να ξαναφούντωναν μέσα σου τα ερωτικά στοιχεία και να μη μπορούσες να συνεχίσεις τη ζωή σου ή να υπέφερες αν τον έβλεπες να συνεχίζει τη ζωή του (βλέπε ο φόβος σου για το πάρτι) ή ακόμη και να παρασυρόσασταν κάποια στιγμή από τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις. Επιπλέον, εσύ η ίδια του έγραψες πως είσαι καλύτερα όταν δεν βλέπεστε.
Δεν μπορώ να ξέρω για ποιους λόγους εκείνος δεν παίρνει την πρωτοβουλία να βλέπεστε πιο συχνά. Το βρίσκω όμως πολύ λογικό, για τους λόγους που ανέλυσα παραπάνω, να τηρήσετε μια απόσταση για κάποιο διάστημα. Δεν πιστεύω πως οι σχέσεις ρυθμίζονται αυτομάτως με μια απόφαση και πως μια έντονη ερωτική σχέση μπορεί να μετατραπεί σε φιλία μέσα σε δυο μήνες. Γενικά λίγοι πρώην εραστές μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι και για να συμβεί αυτή η μετάλλαξη χρειάζεται χρόνος. Δες το παράδειγμα της φίλης σου που παντρεύεται. Ο πρώην φίλος της είναι κουμπάρος, πράγμα που σημαίνει πως έχουν πολύ στενή φιλική σχέση, πόσο όμως διάστημα μετά το χωρισμό χρειάστηκε για να γίνει αυτό;
Θα πρότεινα λοιπόν να δεχτείς προς το παρόν αυτή την αραιή επικοινωνία και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα μετατραπεί σε πραγματική φιλία. Η αμοιβαία εκτίμηση και ενδιαφέρον είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να εκτιμάς τον πρώην σύντροφό σου ως άτομο, να είναι σημαντικός για σένα και να εύχεσαι το καλύτερο γι’ αυτόν, αλλά η στενή συνάφεια αμέσως μετά το χωρισμό είναι εκ των πραγμάτων άβολη και είναι καλό να αποφεύγεται, μέχρι να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία στη ζωή και των δυο μελών.
Σχετικά με τον κουμπάρο, καλό θα ήταν σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου ένα φλερτ με άτομο που από παλιά του άρεσες και ανήκει στο φιλικό σου χώρο. Λες πως είναι δεσμευμένος, δεν ξέρουμε όμως πόσο σοβαρά. Προτείνω να μην εμπλακείς σε μεσοβέζικες καταστάσεις. Αυτό που σου χρειάζεται τώρα είναι ένα φλερτ –δεν νομίζω πως είσαι ακόμη έτοιμη για σοβαρή σχέση- με κάποιον που θα είναι ελεύθερος, θα ασχολείται μόνο μαζί σου και θα σε κάνει να περνάς καλά. Αφού λοιπόν το άτομο αυτό σου αρέσει, συνέχισε την επικοινωνία αλλά άφησε την πρωτοβουλία σ’ εκείνον για κάτι περισσότερο. Αν εκφραστεί ερωτικά ή σου προτείνει να βγείτε οι δυο σας, να είσαι ειλικρινής και να τον ρωτήσεις πώς το βλέπει, τη στιγμή που έχει κοπέλα. Αν σου πει πως η σχέση του δεν είναι σοβαρή και «θα» χωρίσει, μπορείς να του πεις πως αν και όταν χωρίσει το βλέπετε. Δεν σου χρειάζονται άλλες προβληματικές καταστάσεις στη ζωή σου.
Κατερίνα


2 σχόλια:

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.