Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ψυχολογικά προβλήματα της συντρόφου

Είχα μια καλή σχέση τρία χρόνια με μια πολύ όμορφη και γλυκιά γυναίκα. Ήταν κλειστός άνθρωπος, είχε πολλούς φόβους και ανασφάλειες, δεν ήταν εύκολη στην κοινωνική επαφή και έβγαζε και ψυχοσωματικά προβλήματα και κρίσεις πανικού. Τους τελευταίους μήνες με πίεζε να παντρευτούμε και το προγραμματίσαμε. Επισκέφτηκε ψυχίατρο για να λύσει τα ψυχολογικά της προβλήματα και η συμπεριφορά της άρχισε να αλλάζει. Κλείστηκε πολύ στον εαυτό της. Ακολούθησε μια περίοδος πολύ έντονων μεταβολών στη διάθεσή της επί 2-3 μήνες. Επεδίωκε χωρισμούς και επανασυνδέσεις, ζήλευε, μια μιλούσε για γάμο και μια έφευγε.
……
Τελικά  μου ζήτησε να χωρίσουμε. Δεν υπάρχει κάποιος τρίτος άνθρωπος στη μέση. Εγώ στεναχωρήθηκα πολύ, έτρεξα από πίσω της και προσπάθησα να τη μεταπείσω. Μου έλεγε ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης, πως δεν με εμπιστεύεται ότι είμαι αυτός που είμαι και ότι την πιέζω. Έχει βγάλει πολύ μεγάλη οργή εναντίον μου και σκέφτεται μόνο τα αρνητικά της σχέσης μας ενώ δεν λαμβάνει υπόψη την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της. Έχει κλειστεί σε ορισμένους πολύ δικούς της ανθρώπους και δεν μιλάει σε κανέναν άλλον.
Αναρωτιέμαι γιατί όλες αυτές οι εναλλαγές της συμπεριφοράς. Δεν ξέρω τι να κάνω επειδή τρέφω πολύ έντονα συναισθήματα για αυτή τη γυναίκα.

Γ.

Είναι φανερό πως η κοπέλα έχει έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Δεν γνωρίζω τη δική της άποψη για να κρίνω τι είναι αυτό που την κάνει να μην σου έχει εμπιστοσύνη και να λέει πως την πιέζεις. Ακόμη όμως κι αν ήταν δικαιολογημένη, δεν θα αντιδρούσε με τόσο έντονες μεταβολές διάθεσης απέναντί σου και με τέτοιο κλείσιμο αν δεν είχε τα δικά της προσωπικά προβλήματα.
Γράφεις πως οι μεγάλες μεταβολές άρχισαν μετά την επίσκεψη στον ψυχίατρο. Αυτό δεν είναι σπάνιο. Η συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας συχνά προκαλεί αναστάτωση στο άτομο στην αρχή της θεραπείας, γιατί έρχονται στην επιφάνεια θέματα τα οποία αυτό μπορεί να έκρυβε κι από τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλες φορές πάλι μια ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μην είναι κατάλληλη και να χρειάζεται αναπροσαρμογή ή ακόμη και να είναι κατάλληλη αλλά να προκαλεί κάποιες παρενέργειες το πρώτο διάστημα.
Το θέμα είναι πως αυτή την κοπέλα εσύ την αγαπάς και σκεφτόσουν να την παντρευτείς και υποθέτω πως και τώρα θέλεις να τη βοηθήσεις. Πρώτα-πρώτα σε μια άσχημη ψυχολογικά περίοδο του ενός μέλους της σχέσης δεν πρέπει να λαμβάνονται σημαντικές και οριστικές αποφάσεις (γάμος, χωρισμός). Προτείνω να κάνεις μια συζήτηση μαζί της –ή γράψε της ένα γράμμα αν αυτή την περίοδο δεν θέλει να σε δει- και να της πεις πως κατανοείς πως περνά μια δύσκολη φάση και δεν λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τις μεταπτώσεις και τα κατηγορώ της. Εσύ της είσαι πιστός και την αγαπάς, δεν πρόκειται να την πιέσεις για τίποτα και την αφήνεις να ηρεμήσει και να αποφασίσει οριστικά τι θέλει να κάνετε μαζί. Δήλωσέ της πως θα την περιμένεις όσο περισσότερο μπορέσεις και πως ελπίζεις στο μεταξύ να συνειδητοποιήσει την αξία της σχέσης σας. Στη συνέχεια, άφησε την πρωτοβουλία σε κείνη. Αν την αγαπάς, θα έχεις υπομονή. Φρόντισε στο διάστημα της αναμονής να βγαίνεις, να βλέπεις φίλους και να ασχολείσαι με πράγματα που σε ενδιαφέρουν, ώστε να διατηρήσεις μια καλή ψυχική κατάσταση.
Αν η σύντροφός σου κάνει καλή ψυχολογική δουλειά είναι πιθανό στο μεταξύ να ηρεμήσει και να μεταστραφεί θετικά. Σε τέτοια περίπτωση, ξαναφτιάχνετε τη σχέση σας και προχωρείτε με πολύ αργά βήματα μέχρι να βεβαιωθείς για την καλή ψυχική της κατάσταση. Τον γάμο δεν τον συζητώ, θα πρέπει να περάσετε ένα μεγάλο διάστημα ομαλής σχέσης όπου και οι δυο να είστε ευχαριστημένοι και η κοπέλα ψυχικά ισορροπημένη και τότε  το ξαναβλέπετε. Μια διαδικασία συμβουλευτικής ζευγαριού θα σας βοηθούσε πολύ.
Αν όμως περάσει μεγάλο διάστημα κι εκείνη δεν επανέλθει στη σχέση ή εξακολουθήσει την κατάσταση έρχομαι-φεύγω, υποθέτω πως κι εσένα τα συναισθήματά σου θα αλλάξουν. Σε τέτοια περίπτωση έχεις κάθε δικαίωμα να απομακρυνθείς και να προσπαθήσεις να ανασυγκροτήσεις τη ζωή σου.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.