Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αποκάλυψη της πραγματικής μητέρας

Είμαι 31 ετών και ζω με τους γονείς μου σε ένα μικρό νησί. Στα 15 μου χρόνια έμεινα έγκυος από μια τυχαία εφηβική σχέση, το κατάλαβα αργά και έτσι κράτησα το παιδί. Οι γονείς μου με στήριξαν. Τότε βρισκόμασταν όλη η οικογένεια στο εξωτερικό για δουλειά. Αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού επιστρέψαμε στο νησί καταγωγής μας και κάναμε επιχείρηση με ενοικιαζόμενα όπου δουλεύουμε όλοι. Στο νησί οι γονείς μου παρουσίασαν εξαρχής την κόρη μου σαν δική τους κόρη και μάλιστα κατάφεραν να φαίνεται έτσι και στα χαρτιά της. Εγώ ήμουν πολύ μικρή για να πάρω θέση. Μεγαλώσαμε σαν αδελφές με 15 χρόνια διαφορά. Άλλα αδέρφια δεν υπάρχουν. Σήμερα η μικρή πηγαίνει στην πρώτη λυκείου και είναι ένα έξυπνο και χαρούμενο κορίτσι. Εγώ είμαι αρραβωνιασμένη με ένα πολύ καλό παιδί και θα παντρευτώ σε λίγους μήνες. Από τη μια σκέφτομαι πως ο αρραβωνιαστικός μου πρέπει να ξέρει την αλήθεια και έχω τύψεις. Για τη μικρή δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο. Ανησυχώ και δε θέλω να χαλάσω τη ζωή μας.
Τ.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για τη ζωή όλων σας. Γενικά τα θέματα γονεϊκότητας, υιοθεσίας κτλ. είτε πρέπει εξαρχής να είναι ξεκάθαρα στο παιδί είτε να ανακοινώνονται με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο όταν αυτό ενηλικιωθεί.  Το παιδί έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια για την προέλευσή του, γιατί αν υπάρχει ένα σημαντικό ψέμα στη ζωή του μπορεί να το επηρεάζει άσχημα με υποσυνείδητους τρόπους. Με αυτή τη λογική, πρέπει να αποκαλύψετε την αλήθεια στο κορίτσι, αλλά να περιμένετε μέχρι να ενηλικιωθεί.
Από την άλλη μεριά, πρόκειται να ξεκινήσεις τη δική σου οικογένεια και ο σύζυγός σου θα πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Αν υπάρχει ένα ψέμα μεταξύ σας, μπορεί να επηρεάζεται υποσυνείδητα και η δική σας ζωή. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να είσαι έντιμη με τον άνθρωπο που αποφάσισες να δέσεις τη ζωή σου.
Αφού η γέννα έγινε στο εξωτερικό και τα χαρτιά του κοριτσιού δεν αποκαλύπτουν την αλήθεια, η πιθανότητα να αποκαλυφθεί η κατάσταση είναι μικρή, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αδύνατο. Σε τέτοια περίπτωση η ζωή όλων σας θα διαταραχθεί και οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ σας θα κλονιστούν.
Θα σε συμβούλευα λοιπόν να μιλήσεις άμεσα στον αρραβωνιαστικό σου, εκφράζοντάς του όλα τα συναισθήματα, τους δισταγμούς και τα διλήμματα που έχεις αντιμετωπίσει. Να του πεις πως δεν θέλεις να ξεκινήσεις τη ζωή σας με ένα ψέμα, αλλά και δεν θέλεις να χαλάσει η σχέση σας. Να είσαι προετοιμασμένη για αντιδράσεις και παράπονα και να τα δεχτείς στωικά. Είναι λογικό να διαμαρτυρηθεί που όταν η σχέση σας «σοβάρεψε» δεν του είχες αποκαλύψει την αλήθεια. Δεν είναι όμως καθόλου λογικό να σε κατηγορήσει για μια εφηβική επιπολαιότητα και να αλλάξει τα συναισθήματά του για σένα. Δώσε του το χρόνο να αποδεχτεί την αποκάλυψη. Έχει δικαίωμα να σου κάνει ερωτήσεις και εσύ είναι καλό να του τις απαντήσεις ειλικρινά. Πιστεύω πως αν τα συναισθήματά του για σένα είναι βαθιά, η σχέση σας και τα σχέδιά σας δεν θα επηρεαστούν.
Θα πρέπει βέβαια να του ζητήσεις να μην αποκαλύψει τίποτα σε κανέναν, υποσχόμενη πως θα αποκαλύψεις εσύ τα πάντα στην κόρη σου όταν ενηλικιωθεί. Όταν ο αρραβωνιαστικός σου αποδεχτεί την κατάσταση, θα πρέπει να κάνετε μια συζήτηση (εσύ, αυτός και οι γονείς σου) όπου θα ξεκαθαριστούν τα πράγματα ενώπιον όλων, γιατί είναι καλό να αποφευχθούν οι ανά δυο συζητήσεις. Στη διαδικασία αυτή προσέξετε πολύ να μην αντιληφθεί κάτι το κορίτσι. Θα ήταν καταστροφικό να μάθει ή να υποψιαστεί κάτι για τη ζωή της «πλαγίως», χωρίς αυτή η ίδια να είναι ο άμεσος αποδέκτης.
Κάποιες φορές τα πράγματα φτάνουν σε έναν «κόμπο», επειδή έμειναν αξεκαθάριστα πολύ καιρό, αλλά όταν ο κόμπος λυθεί η ανακούφιση είναι μεγάλη.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.