Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ζήλειας συνέχεια

Με αφορμή το μήνυμα της Κ. θέλω κι εγώ να γράψω για τη ζήλεια που με βασανίζει. Έχω ένα χρόνο σχέση με τον Δ. που φαίνεται και για τους δυο μας σημαντική. Με βασανίζει όμως το παρελθόν του. Μου έχει πει για προηγούμενες σχέσεις του και μάλιστα έχω γνωρίσει σε παρέα και μια παλιά του κοπέλα. Ο Δ. αναφέρεται πάντα με ευγένεια στις πρώην και έχει μόνο καλά λόγια να πει. Εγώ πληγώνομαι. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τις στιγμές που πέρασε με άλλες και φοβάμαι πως αν με συγκρίνει με βρίσκει κατώτερη.
Ζ.


Το θέμα της ζήλειας αφορά από τη μια εσένα ως άτομο και από την άλλη τη στάση του συντρόφου σου.
Θεωρείς πως σε κάτι είναι υπερβολικός και σε προσβάλλει; Για παράδειγμα αναφέρεται σε προσωπικές λεπτομέρειες των προηγούμενων σχέσεών του που σε ενοχλούν; Κάνει συγκρίσεις ανάμεσα σε σένα και σε προηγούμενες σχέσεις του; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το εκφράσεις και να διεκδικήσεις να σταματήσει. Και πάλι καλό είναι να ξεχωρίσεις την πρόθεση από την τυχαία αναφορά. Αν διαπιστώσεις πως πχ. σε συγκρίνει σκόπιμα με κάποια πρώην για να σε κάνει να αισθανθείς κατώτερη, έχεις κάθε δίκιο να κάνεις φασαρία, αν όμως κάνει κάποιες ευκαιριακές αναφορές, δήλωσέ του σαφώς πως εσένα σε πειράζει, γιατί μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Διατηρεί κάποια ενθύμια που σε ενοχλούν ιδιαίτερα; Και πάλι εδώ υπάρχουν όρια. Πχ. είναι πολύ διαφορετικό να διατηρεί στον υπολογιστή του κάποιες φωτογραφίες από παλιές παρέες στις οποίες συμμετείχε με μια πρώην κοπέλα του και πολύ διαφορετικό να έχει ακόμη κορνιζωμένη μια φωτογραφία του μαζί της.

Ο καθένας μας μπαίνει σε κάποια σχέση κουβαλώντας μαζί του το παρελθόν του. Φυσικά και δεν θα ξεγράψει το παρελθόν του, αλλά πρέπει να είναι διακριτικός σχετικά με αυτό και να προσέχει τι μπορεί να πειράξει το σύντροφό του. Έχε υπόψη σου πως περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες είναι απρόσεχτοι στις αναφορές τους σε προηγούμενες σχέσεις, οπότε μπορείς να επισημαίνεις ό,τι σε πειράζει και να το συζητάτε. Όσο για την ευγένεια και τα καλά λόγια του Δ. σχετικά με τις πρώην, αυτό γενικά το βρίσκω αξιοπρεπές, αν δεν είναι υπερβολικό και συχνό. Και για σένα είναι καλό να ξέρεις πως ο σύντροφός σου συνυπήρξε στο παρελθόν με κοπέλες όχι ευκαταφρόνητες αλλά κατέληξε σε σένα. Το αντίθετο είναι πολύ άσχημο, δηλαδή να κατηγορεί κάποιος ή να κοροϊδεύει τον/την πρώην στον/στη νυν, υποβαθμίζοντας έτσι και τον ίδιο του τον εαυτό στο παρελθόν.

Εσύ πώς αντιδράς όταν σε πειράζει κάτι; Πολλοί άνθρωποι δεν το εκφράζουν για να μη θεωρηθούν «κατώτεροι» ή για να μη χαλάσουν τη σχέση, οπότε συσσωρεύουν μέσα τους αρνητικά συναισθήματα τα οποία αποβαίνουν σε βάρος τους και τελικά σε βάρος της σχέσης. Προτείνω να εκφράζεις ειλικρινά αλλά ήρεμα ό,τι σε πειράζει, αν πραγματικά το θεωρείς δικαιολογημένο, και να το συζητάτε.

Ας έρθουμε τώρα σε σένα. Οι άνθρωποι που ζηλεύουν αδικαιολόγητα είναι πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να έχουν περάσει άσχημα σε προηγούμενες σχέσεις ή να μην έχουν αποκτήσει ως τώρα τις εμπειρίες που θα επιθυμούσαν. Μπορεί να είναι προσκολλημένοι στο σύντροφό τους ή πολύ εγωιστές έτσι ώστε να θέλουν ο σύντροφός τους να περιστρέφεται γύρω από το δικό τους άξονα. Μπορεί να στερήθηκαν την αγάπη και την προσοχή στα παιδικά τους χρόνια. Πώς είναι το παρελθόν σου και το παρόν σου; Tο παρελθόν σου δεν μπορείς να το αλλάξεις, μπορείς μόνο να το δεις διαφορετικά. Το παρόν σου φρόντισε να το εμπλουτίσεις με ενδιαφέροντα και σημαντικούς ανθρώπους.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, σκέψου πως ο σύντροφός σου σε έχει επιλέξει και είναι μαζί σου για κάποιους λόγους και δεν είναι πλέον με καμία από τις πρώην. Μη δίνεις στο παρελθόν την ισχύ να σου χαλά το παρόν. Όσο για τις συγκρίσεις που μπορεί να κάνει ο φίλος σου, σκέψου πως ο μεγαλύτερος «εχθρός» των αναμνήσεων είναι το ωραίο παρόν.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.