Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Διαδίκτυο και απάτη

Είμαι 19 ετών, φοιτήτρια, και ζω μόνη μου στην πόλη που σπουδάζω. Γνώρισα μέσω διαδικτύου κάποιον που είπε πως είναι συνομήλικός μου, φοιτητής σε μια άλλη πόλη. Δημιουργήσαμε σχέση από μακριά επί ένα μήνα και τελικά κανονίσαμε να έρθει στην πόλη μου να συναντηθούμε. Ήρθε ένα άτομο πάνω από 35 ετών και μου είπε πως του άρεσα και είχε πει ψέματα για την ηλικία του για να μη με τρομάξει η διαφορά. Το ξεπέρασα και συνεχίσαμε. Ερχόταν τακτικά και με επισκεπτόταν ενώ δεν με κάλεσε ποτέ στο δικό του σπίτι γιατί είπε πως έμενε με τους γονείς του. Δεν μου είχε δώσει σταθερό τηλέφωνο, επικοινωνούσαμε μέσω υπολογιστή και με το κινητό. Έλεγε πως ήταν πολύ απασχολημένος επαγγελματικά και δεν μπορούσε να το σηκώνει όποτε έπαιρνα, προτιμούσε να παίρνει αυτός. Κάποια μέρα, μετά από τέλεια σχέση 3 μηνών, σήκωσε το κινητό του μια γυναίκα και είπε πως είναι η σύζυγός του. Εκείνος μου αράδιασε ψέματα. Έψαξα και βρήκα το σταθερό του και τηλεφώνησα, απάντησε πάλι η ίδια γυναίκα. Από τότε δεν επικοινώνησα, ούτε κι εκείνος. Είμαι όμως πολύ πληγωμένη, εγώ είχα δεθεί μαζί του ενώ εκείνος με κορόιδεψε κι όλα αυτά ξεκίνησαν από το διαδίκτυο.
Ο.

Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε συμβεί και χωρίς να ξεκινήσει από το διαδίκτυο. Δυστυχώς υπάρχουν παντού άτομα που δεν διστάζουν να εξαπατήσουν τους άλλους προκειμένου να περάσουν καλά, οπότε πρέπει να είμαστε γενικά επιφυλακτικοί στην αρχή μιας γνωριμίας, ειδικά αν δεν έχουμε πολλά στοιχεία για τον άλλον.
Όσον αφορά το διαδίκτυο, μπορείς βέβαια να φλερτάρεις ή να δημιουργήσεις ερωτικό ενδιαφέρον με κάποιον, αλλά η δημιουργία σχέσης από μακριά χωρίς να τον έχεις συναντήσει ποτέ είναι παράλογη. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρη με ποιόν μιλάς και αν αυτός σου λέει την αλήθεια για τον εαυτό του. Ακόμη όμως κι αν σου λέει την αλήθεια για όλα και αν σου εκθέτει απόψεις με τις οποίες συμφωνείς, αν δεν τον συναντήσεις δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τη συμπεριφορά του και την εμφάνισή του έτσι ώστε να δεις αν υπάρχει προοπτική για τη δημιουργία πραγματικής σχέσης. Το πρώτο σημείο λοιπόν στο οποίο σου εφιστώ την προσοχή είναι η «σχέση από μακριά».
Τελικά αποφασίσατε να συναντηθείτε. Μια πρώτη γνωριμία με ένα άτομο που ζει σε άλλη πόλη θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε. Σε τέτοια περίπτωση βέβαια εκείνος δεν θα μπορούσε να είχε πει τόσο μεγάλο ψέμα σχετικά με την ηλικία του, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να σου είχε αποκρύψει την οικογενειακή του κατάσταση. Το θέμα των ψεμάτων που αμέσως φάνηκε πως σου έχει πει θα έπρεπε να είναι το δεύτερο «καμπανάκι». Άλλο εικοσάχρονος φοιτητής κι άλλο σκληρά εργαζόμενος πάνω από τα 35. Αποφάσισες παρά τα ψέματα αυτά να συνεχίσεις.
Υπάρχουν άνθρωποι που αποκρύπτουν το γεγονός πως είναι παντρεμένοι, αλλά αυτό το ψέμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ. Δυο ελεύθερα άτομα που έχουν σχέση μπορούν άνετα να επικοινωνούν τηλεφωνικά σε κινητό ή σταθερό και να επισκέπτεται ο ένας τον άλλον όποτε θέλουν. Δίνουν επίσης λεπτομέρειες για τη ζωή τους ο ένας στον άλλον. Θα έπρεπε να προβληματιστείς από τη μυστικότητα που τηρούσε ο φίλος σου σε κάποια θέματα κατά τη διάρκεια της σύντομης «τέλειας» σχέσης σας. Τελικά η αλήθεια αποκαλύφτηκε με τρόπο πολύ άσχημο για σένα. Είναι όμως κάτι που έγινε και δεν αλλάζει. Όλοι στη ζωή μας έχουμε σε κάποιο βαθμό εξαπατηθεί και το θέμα είναι η εμπειρία αυτή να μας χρησιμεύσει στο μέλλον.
Τι διδάχτηκες από την ιστορία αυτή; Υποθέτω να μην είσαι τόσο εύπιστη και να μην επενδύεις αμέσως στις σχέσεις σου. Δεν σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να φτάνεις στο άλλο άκρο, δηλαδή να ζητάς «βιογραφικό σημείωμα» από κάποιον που γνωρίζεις. Σου προτείνω απλώς να χρησιμοποιείς τη λογική και τη διαίσθησή σου και να μην επενδύεις αμέσως στις σχέσεις σου πριν ζήσεις τον άλλον από κοντά.
Η υπόλοιπη ζωή σου πώς είναι; Σε ενδιαφέρουν οι σπουδές σου; Περνάς ωραία φοιτητική ζωή; Έχεις παρέες και ενδιαφέροντα; Όσο πιο πλήρης είναι η ζωή σου τόσο λιγότερο θα κινδυνεύεις να αφοσιωθείς αμέσως στην οποιαδήποτε σχέση και να περνάς τις ώρες σου μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.